Recenze: Dracula, má láska - Syrie Jamesová

Draculu, ať už v jakékoliv podobě, četl či viděl asi každý, ale nyní se nám tento hororový příběh ukazuje z nezvyklého pohledu, a to z pohledu zamilované ženy. Tahle kniha není ani tak o Draculovi, jako právě o ni. Vlastně by se kniha mohla jmenovat Deník Míny Harkerové.

Děj:
Mína (tehdy ještě Murrayová) trávila nějaký čas s přítelkyní Lucy ve Whitby. Obě se těšily na své snoubence, jen Mína měla obavy, protože se jí Jonathan Harker už týdny neozval. Když do přístavu vplula loď "duchů" bez posádky, tak začala série podivných úmrtí, Lucy byla často náměsíčná a něco jí pokousalo. Mína se seznámila s okouzlujícím panem Wagnerem, který jí uchvátil, a ona poprvé ucítila touhu. Pak však narychlo odjede, protože Jonathan je v maďarské nemocnici a tam se také vezmou. Po návratu se dozvídá o smrti Lucy a na scéně se objevuje Abraham Van Helsing, který tvrdí, že jí zabil upír. Mína stále touží po drahém panu Wagnerovi, ale ten jí odkryje své tajemství - to on je ten upír, hrabě Dracula.
Uvěří Mína vysvětlení upíra, nebo se bude podílet na jeho zabití? Jak dopadne její láska k Draculovi? Může skupinka mužů zastavit Draculovo řádění? A nebylo to nakonec trochu jinak?
.
Můj názor:
Během čtení mě často přepadal pocit, že tohle jsem už někde četla a vlastně je to pravda, protože knih v podstatě nepřichází s ničím novým, jen ten známý příběh trochu upravila a převyprávěla po svém.
Draculu jsem četla několikrát a několikero zpracování, takže příběh znám, ale vždy to byl jen horor.
.
Přestože kniha příběh jen převyprávěla, tak se mi docela líbila. Jen je u této knihy trochu problém v tom, že ještě než se začtete, tak víte, jak to nakonec musí dopadnout, ale zajímala mě i cesta k tragickému konci.
.
Další věc, která mě nudila číst, bylo to, že jsem chtěla poznat Draculu i jinak než jako horor. Dracula, má láska je vlastně historická červená knihovna s příměsí nadpřirozena, a to je rozhodně originální zpracování tohoto příběhu.
.
Na rovinu musím zdůraznit, že tato kniha není pro muže, ti totiž určitě zamilované scény a procítěnost děje neocení, je tu sice několik napínavých scén, ale přesto se jedná o romanci. Za to ženu toužící po něze a lásce tato kniha nejspíš zaujme.
.
Jak už jsem se zmínila, jedná se o červenou knihovnu, takže se tady najde i několik lechtivějších scén, ale vše je procítěné a plné něhy. Láska prostě čiší z každého řádku a čtenářka může snít a nechat se unášet.
.
Abych se tady nerozplývala jen nad něhou, tak musím přiznat, že kniha je velmi propracovaná a jednotlivé postavy jsou velmi zajímavé a přináší na ně trochu odlišný názor.
Mína je inteligentní žena s "mužským" mozkem, protože umí nejen číst a psát, ale i těsnopis či několik jazyků. Přestože je vychovávaná podle společenských hodnot, tudíž naprostá odevzdanost manželovi, tak touží i po nezávislosti a svobodě.
Jonathan miluje Mínu nadevše a pro tuto lásku je ochoten i zemřít, přesto jí hodně silně poutá k sobě a nechce jí dopřát vlastní práci.
Dracula (pan Wagner) se do Míny zamiloval na základě fotografie a několika dopisů, které napsala Jonathanovi. Je uchvácen její osobností a dobývá jí s citem a láskou.
Lucy byla vždy trochu prostopášná, ale i velmi citlivá vůči okolí, a to jí zavedlo až do náruče upíra.
Van Helsing je hodně velký podivín a ztroskotanec, který si hraje na odborníka ohledně upírů, přestože se s žádným nikdy nesetkal. Všechny informace (často velmi scestné) zná jen z doslechu či knih.
A Renfield je šílenec zavřený v ústavu, ale je vnímavý vůči okolí a tak se napojil na Draculovu mysl a stal se z něho služebník požírající brouky.
.
Jak už jsem tu několikrát řekla, kniha je velmi citlivá i napínavá, je vlastně historická paranormální červená knihovna, která zaujme převážně ženy. Jako oddychovka je vynikající.
.
Hodnocení: 7/10
Název: Dracula, má láska (orig. Dracula, My Love, 2010)
Autor: Syrie Jamesová
Překlad: Petra Klůfová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 480
Vydal: Euromedia Group - Ikar, 2011 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře