recenze: Deník úúúplně obyčejného upíra: Fakt „šílenej“ rok - Tim Collins

Věčně patnáctiletého upíra Nigela Mulleta opět čekají problémy. Sice má konečně své nadpřirozené schopnosti, díky kterým je být oblíbený, zlikvidoval zákeřného tělocvikáře a získal i srdce dívky Chloe, jenže trable přináší nový spolužák. Jak se s těžkostmi života popere? Nejspíš posvém, ale určitě se u toho hodně nasmějeme.

Děj:
Začal nový školní rok a Nigel je téměř šťastný. Je sice oblíbený u spolužáků, ale jeho láska Chloe je posedlá touhou po proměně v upíra a stále s tím Nigela otravuje. Ten však váhá, protože jde o velmi zásadní krok, který mu změní život. K tomu se ve škole objeví nový spolužák Jason, který je obrovský chlupatý a páchne po psím žrádle. Neustále chce s Nigelem soupeřit a nepřátelsky se na něho dívá.
Jenže Chloe si proměnu rozmyslí, rozejde se s Nigelem a začne chodit s Jasonem. Aby toho na Nigela nebylo málo, tak se k jeho rodině nastěhuje "děda", kterého údajně kdysi přeměnil Nigelův otec.
Jak Nigel zareaguje, když mu konečně dojde, že Jason je vlkodlak? Proč ho Chloe opustila? A proč ztratil upíří schopnosti? Kdo je "děda" ve skutečnosti? Vypukne válka mezi upíry a vlkodlaky? Nemůže se Chloe proměnit ve vlkodlaka? Jak tenhle rok pro Nigela dopadne?
.
Můj názor:
V téhle knize jde především o zábavu, takže ji nikdo nesmí brát vážně. Přišla mi o trochu vtipnější než první díl a některé scény byly vážně k popukání. Třeba když se Nigel snažil o salto dozadu a tak urputně se soustředil na svou sílu, až někdo zařval: "Nigel má zácpu!" No, u toho jsem se řehtala jak pominutá. Nebo když byl opět napadený zuřícími veverkami.
.
Kniha byla stejně jako předchozí díl napsaná jako deník, takže tu nebyla přímá řeč, ale stejně se děj četl velmi snadno a stěží se od něho šlo odtrhnout. Po grafické stránce byla naprosto dokonalá a doplněna o zajímavé ilustrace, které do textu skvěle zapadali, a kniha je díky tomu mnohem atraktivnější.
.
Celý děj i postavy jsou hodně předvídatelné a velmi jednoduché. Nigel mi například přišel hodně na tvrdlý, když mu nedošlo, kdo je Jason. Popisoval, že je velký, chlupatý jako neandrtálec, stýká se s partou drsňáků, kupuje velké množství psího žrádla a neustále s Nigelem soupeří. Tak kdo to asi může být? Nigelovi to však nedochází a musel si počkat na úplněk, kdy ho mále sežrala smečka vlkodlaků.
A pak je tu ještě Chloe, která mi zpočátku lezla na nervy, jak stále naléhala, aby jí Nigel proměnil. Byla vážně jak posedlá a pak najednou už nechtěla. Ta holka prostě neví co chce.
.
Opět si Nigel dělá legraci z "moderních" sexy upírů, protože on je vychrtlý klučík, který se nikomu nemůže líbit, jedině vzbuzovat lítost. I když si Nigel věří víc než dřív, stejně má od upířího ideálu dnešních děvčat hodně daleko. A co ho štve nejvíc? Že Chloe neustále čte sladké upíří romance a má o upírství má zkreslené představy. Dokonce se Nigel odhodlá napsat román o své "dokonalosti".
Jenže tentokrát si autor utahoval i s upírovými protivníky - vlkodlaky, kteří sice byli hrozivý a sežerou kohokoliv, koho pod vlivem měsíce potkají. Nemění se v žádné "plyšové" vlky, ale v monstra. Ale mají jednu slabinu, a tou je aportování. Staří jim, i když jsou v lidské podobě, hodit klacík a oni za ním utíkají. Což byla vážně švanda.
.
V první knize šlo o to, aby Nigel získal sebevědomý, upíří schopnosti a holku. Nyní se mu zhroutil svět a on musí objevit své upíří já a konečně se smířit s tím, čím je a přijmout život. Pokud to dokáže, stane se z něho "mocnější" upír.
.
Kniha se mi velmi líbila, a to nejen vtipným zpracováním, ale i příběhem, který byl zajímavý a dost neobvyklý. No, rozhodně jsem se ani na chvilku nudila.
.
Deník úúúplně obyčejného upíra:Fakt "šílenej" rok je určen pro mládež kolem 12 let, kterým sedne asi nejvíce. Přesto věřím, že i starší čtenář se pořádně pobaví a jako oddychovka je to dokonalá kniha.
.
Hodnocení: 7/10
Název: Deník úúúplně obyčejného upíra: Fakt "šílenej" rok (orig. Diary of a Wimpy Vampire: Prince of Darkness, 2011)
Autor: Tim Collins
Série: Deník úúúplně obyčejného upíra
Díl: 2
Překlad: Zdík Dušek
Vazba: Měkká
Počet stran: 224
Vydal: Fragment, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře