Recenze: Právo na vraždu - Veronika Černucká

Má někdo právo na vraždu? I kdyby se jen bránil či se chtěl mstít? Tato kniha s devíti povídkami vám na to odpoví...
Mají členové Posledního soudu právo popravovat neusvědčené zločince? Je to skutečně spravedlnost, nebo jen vražda? (Poslední spravedlivý)
Jak dopadne seance s duchem na dámském večírku? Má se duchovo varování před vrahem brát vážně? (Pozor na Škrtiče!)
Jak dopadne rozvod rozvodového právníka? Objeví na svou ženu něco, nebo ho snad překvapí ona? (Před rozvodem)
Dokáže se žena přenést přes tragédii, najít opět sílu žít a přelstí svého manžela? (Právo na vraždu)
Jak skončí vražedný trojúhelník - manžel, jeho choť senátorka a najatý vrah? Odvede Medúza svou práci? (Já a Ona)
Je možné, aby někdo měl vidiny budoucnosti? Jak má zareagovat? Může vidinám věřit? A co má člověk udělat, když spatří vraždu své dcery? (Prokleté vidiny)
Dokáže se žena změnit a postavit se domácímu násilí? Má právo zabít v sebeobraně násilného manžela? A co když to bylo trochu jinak? (Bertina smůla na chlapy)
Kdo vyhrožuje majiteli hotelu? Kam zmizel jeho společník? Jak svou práci zvládne nová ředitelka? A co skrývají obyvatelé hotelu? (Diana, bohyně krásy)
Kdo je zabiják nechávající na místě činu černou orchidej? Skutečně se jedná jen o jednoho vraha? Jak s vraždami souvisí klub Černá orchidej? Může oběť přechytračit vraha a zabít ho? (Vrah s černou orchidejí)
.
O autorce a knize:
Veronika Černucká je nadějná česká spisovatelka, která přispívá do různých novin a "Právo na vraždu" je její třetí kniha (další jsou "Noc, kdy jsem měla zemřít" a "Tajemství sedmi ještěrek"), dále jí ještě vyšlo sešitové Krimi "Půlnoční rekviem".
Má příjemný vypravěčský talent, který vás do knihy doslov uvrtá. Myslím si, že má před sebou slibnou budoucnost a jen jí přeji, aby měla spoustu nápadů a psaní jí bavilo dál, protože si od ní něco velmi ráda přečtu.
Právo na vraždu není ucelený příběh, ale jedná se o soubor devíti detektivních povídek, které jsou plné napětí a mají nádech až téměř psychothrilleru.
.
Můj názor:
Každý příběh má jiné postavy i děj, vše je spíše naznačené, než aby to bylo více propracováno, jenže na to by tu nebylo ani místo, protože každá povídka má kolem dvaceti stránek. Děj tak rychle odsýpá a nezabývá se zbytečnostmi.
Přesto tenhle typ knihy (soubor různorodých povídek) nemusí každému úplně vyhovovat. Každý příběh je o nějakém jiném zločinu a chybí celistvost děje jako u běžné knihy. Pokud se však chcete dozvědět vraha co nejdříve, tak to jsou povídky pro vás to pravé.
.
Povídky si pohrávají hlavně s nevyřčeným, až thrillerové napětí je pouze naznačené, přesto čtenáři občas běhá mráz po zádech. Všechno totiž působí velmi věrohodně, až začnete přemýšlet nad tím, zda má někdo právo na vraždu.
Čtou se velmi dobře, přesto je nelze zhltnout na jednou. Pokud si chcete jednotlivé povídky náležitě vychutnat, tak doporučuji číst pomalu a soustředit se na každé písenko, lépe si tak vychutnáte jejich až mrazivou atmosféru.
.
Co se týče žánru, tak jde více o psychologický thriller než o klasickou detektivku. Akční scény či nějaké přestřelky zde nečekejte, jde tu spíše o naznačené napětí ve vzduchu, při kterém se budete kolem sebe otáčet, zda na vás někde nečíhá nebezpečí.
.
Děj plyne rychle a závěr je vždy velmi překvapivý, protože se dozvíte, jak to bylo doopravdy. Nikdy si nemůžete být jisti, kým postavy jsou, protože až bravurně ovládají přetvářku. A to je taky trochu slabina knihy. Chápu, že jsou lidé, kteří lžou velmi přesvědčivě, ale nakonec vždy udělají nějakou chybičku, ale tady v povídkách je nedělají a vše se zdaří podle jejich plánů.
Zároveň bylo příjemné se nechat překvapit, jak ty zločiny dopadnou a byla jsem zvědavá na motivy "vrahů", i když většinou to byla jen pomsta.
.
Nejvíce se mi líbily povídky "Pozor na Škrtiče!" a "Prokleté vidiny", ostatní sice byly též zajímavé, ale tolik mě neoslovily. Možná to je tím, že v těchto dvou se vyskytuje jakési nadpřirozeno. Nebojte, démonů či upírů se nedočkáte.
V "Pozor na Škrtiče!" se vyskytuje duch s varováním před vrahem číhajícím v parku na bezbranné ženy a v "Prokleté vidiny" má hlavní postava vize budoucích událostí, které by mohl změnit a zachránit tak životy. Jenže postavy stojí před obtížným úkolem - mohou duchovi či vidinám věřit?
.
Právo na vraždu si určitě oblíbí každý příznivec napínavých detektivek, protože jde rozhodně o zajímavý literární počin.
.
Hodnocení: 9/10
.
Tímto bych chtěla poděkovat autorce, že mi nabídla výtisk k recenzi. Vážím si její důvěry a snad se jí bude recenze líbit. Snažila jsem se být objektivní, ale na knize nebylo moc co vytknout.
Název: Právo na vraždu
Autor: Veronika Černucká
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 224
Vydal: Moba - 170. sv. edice Původní česká detektivka, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 229 Kč

Komentáře