Recenze: Říše temnot - Prokleté sestry - L. J. Smith

Pokud naleznete zavražděného příbuzného, hlavně ho nepohřbívejte na zahradě, mohl by vás přitom někdo vidět a udělat si závěr, že jste šílený vrah... Přesně tohle se přihodilo třem upírským sestrám Jeřabině, Poštolce a Nefrit, které se tím dostaly do složité situace... Říše temnot podruhé ukazuje svou tvář.

Děj:
Ash přijíždí do malého městečka, aby přivedl domů své sestry nebo je případně i s tetou potrestal za porušení zákonů Říše temnot. Jenže vše se komplikuje už po příjezdu Jeřabiny, Poštolky a Nefrit, když najdou svou tetu Opal probodnutou třískou z plotu.
Tři sestry tedy pohřbí tělo, jenže je při tom uvidí sousedka Mary-Lynnette a společně se svým bratrem Markem se vydají na průzkum nových sousedů. Mark se však zamiluje do Nefrit, jsou totiž spřízněné duše a nechtějí být rozděleni. Ash zjišťuje, zda byly zákony dodrženy, ale během svého pobytu se setká se svou spřízněnou duší a zamiluje se do Mary-Lynnette.
Kdo zavraždil tetu Opal? Bude muset Ash všechny zabít, aby udržel tajemství Říše temnot? A kdo obchází kolem farmy a zabil kozu? Jak s tím vším souvisí legendární nestvůra Sasquatch?
.
O autorovi a knize:
Lisa Jane Smith (L. J. Smith) je u nás nejvíc známá díky romantické sérii Upíří deníky, podle které vznikl i hodně populární stejnojmenný seriál. Následně pak u nás začala vycházet odnož Upířích deníků, a to Stefanovo deníky. Dále si pak od ní můžete přečíst série Tajný kruh a Temné vize, nyní se k nám dostala i série Říše temnot.
.
Říše temnot není nějaké místo, ale spíše společenství bytostí temnoty, které se nějak odlišují od lidí. Patří do nich lamie a přetvoření upíři, vlkodlaci a čarodějnice. Všichni jsou však povinni dodržovat zákony Říše temnot, jinak jim hrozí smrt, přesto se najdou tací, kteří to udělají.
.
Vlkodlaci jsou v knize osrstěné, šeredné obludy, které obvykle zabíjejí jen pro potravu, ale někdy i pro ochranu svého loviště a teritoria.
.
Lamie a upíři jsou velmi příbuzné příšery. Rozdíl mezi nimi tkví hlavně v tom, že lamie se tak narodila, postupně stárne, ale může tento proces zastavit a zůstat v určitém věku. Zato přetvořený upír je přeměněn díky výměně krve s lamií či upírem a zůstává ve věku, kdy byl proměněn, takže nestárne. Jinak jsou oba druhy stejní.
Zabít je dokáže jen dřevěný kůl do srdce a spálení ohněm. Slunce je jen oslabí, ale jinak nic. Nepotřebují spát v rakvích nebo v hlíně z rodné země, česnek jim nevadí, tekoucí voda je jim ukradená a do domu pozvání nepotřebují. Jsou krásní, silní, rychlí a umí číst myšlenky a ovlivňovat mysl.
.
Můj názor:
V Tajemství upírů šlo převážně o city, rozhodnutí vzdát se své rodiny a přeměnu v upíra. Prokleté sestry jsou více o akci i vtipu, takže mě kniha bavila a ani jsem neměla příležitost se nudit.
Na city se tentokrát tolik nedostalo, takže si postavy odpustily srdceryvné projevy či loučení. Sice se tu samozřejmě láska i pocity vyskytují, ale v přiměřené míře. Nejde jen o zaláskovanou romanci bez akce.
.
Pokud vám bude Ash povědomí, tak je to on, kdo v prvním díle málem vydal Poppy radě Starších a choval se dosti zákeřně. Tady se zpočátku chová obdobně, ale v závěru si napraví reputaci a zachová se správně.
.
Děj byl hodně předvídatelný, takže bych knihu doporučila dívkám kolem 15 let, které touží po fešném mladíkovi, co je pro svou lásku ochotný nasadit krk. Přesto se tu objeví i pár napínavých scén, třeba když někdo zabije kozu tak, že jí prošpikuje třískami jako jehelníček.
.
Konec byl hodně zajímavý a hlavně jsme se konečně dočkali odhalení, kdo je záhadný vrah a hlavně, proč to všechno dělal. Jen to bylo trochu přitažené za vlasy a hodně nereálné. Celkově se mi však kniha líbila o něco více než první díl.
.
Prokleté sestry nejsou příliš propracované a snadno uhodnete děj, ale najde se tu i napětí a akce, ocení jí jistě více dospívající dívky, které mají rády upíří romance a neodolatelnými chlapci. Starší publikum knihu možná ocení jako lehkou a nenáročnou oddychovku.
.
Hodnocení: 7/10
.
Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Název: Prokleté sestry (orig. Night World - Daughter of Darkness, 1996)
Autor: L. J. Smith
Série: Říše temnot
Díl: 2
Překlad: Milena Hordinová
Vazba: Měkká
Počet stran: 248
Vydal: Fragment, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře