Na slovíčko s blogerem - Daffodila z blogu Hnízdo zvrhlé Narcisky

Dnes se "na slovíčko" zastavila úžasná Daffodila z Hnízda zvrhlé Narcisky, za což jí velice děkuji a hlavně za to, že si udělala trochu času a odpověděla na mé otázky. Bylo jen otázkou času, než se tu objeví, protože její blog (a samozřejmě i jí samotnou) mám hodně ráda. Naše setkání jsou vždy úžasná a hrozně dobře se s Narciskou povídá o všem možném.


Daffodila vede své Hnízdo zvrhlé Narcisky už od června 2013 a do budoucna jí přeji pevné zdraví, dobré nervy, spoustu skvělých knížek a také chuti do blogování. Zůstaň svá a hlavně se neměň, protože jsi úžasná osůbka hodná obdivu a lásky všech. :-)

Prozradíš nám něco o sobě?
Jsem divná. :D Jsem Ryba, to mě asi vystihuje ze všeho nejvíc. Umím obě - jak tu s bříškem nahoru = jsem leklá, unavená a nechci nikoho ani vidět, tak tu skákající = šťastná, společenská a plná energie. Střídá se to po různu a taky hodně záleží na společnosti, která je kolem mě. Většinu času jsem spíš mimo realitu, zakutaná v zákoutích svého vnitřního světa, takže jsem občas dost nepozorná a mimo. Navíc k tomuhle "mimoňství" tak trochu přispívá i moje nemoc (Crohn), protože jsem si díky ní uvědomila, co je skutečně důležité a to mě ještě víc vyčlenilo ze společenské davové psychózy. :)

Vzpomeneš si na to, jak ses dostala k blogování? Kde se vzala Daffodila? A proč se tvůj blog jmenuje Hnízdo zvrhlé Narcisky?
Mohla za to má neschopnost usnout a přítelova slova. Už když jsme se seznámili, byl nadšen z mého psaní. Pořád do mě jemně hučel, že bych měla psát, že bych to mohla zkusit s blogováním. A pak přišla ta nespavost a já si řekla "proč vlastně ne". A tak jsem tady. :)

Jinak co se týče jména Daffodila, má svůj příběh. Vždy jsem byla spíše poddajné dítě, které neumělo říkat ne. Každému jsem, na úkor sebe sama, vyhověla. Dělá mi to trošku problémy do dnešních dní, ale dva tři roky zpět jsem si řekla, že s tím musím něco udělat. A tak jsem se učila (a stále učím) říkat ne. No, lidé si toho všimli a začínali mi vytýkat, že jsem sobec. Bavila jsem se o tom s jednou kamarádkou a ta si dělala srandu, že jsem "fakt děsnej narcis". Mně se to moc líbilo a chtěla jsem se na FB přejmenovat, jenže Narcisa je okoukané. A na překladači na mě vypadl daffodil = žlutý narcis. A tak vznikla Daffodila. :)

Od toho i název blogu - Hnízdo, protože jsem Slavíčková a navíc ve mně hnízdo evokuje místo, kam se chci vracet. Zvrhlá, protože kdo mě opravdu zná, ví, že jsem docela slušně úchylné prase. :D A Narciska, protože Daffodila. :)

Jak se tvůj blog měnil v průběhu let? Co všechno čtenáři nyní najdou na tvém blogu?
Ze začátku byl blog plný mých myšlenek. Po roce se přidaly recenze a myšlenky celkem ustoupily do pozadí... což je trochu škoda... Takže v současné době jsou k nalezení hlavně recenze a pak nějaká zamyšlení, když mě něco většinou naštve... :D

Zapojuješ se do různých výzev a projektu? Nebo to jde mimo tebe?
Moc ne. Málokdy se najde něco, v čem vidím smysl. 99,9% procent všech projektů a výzev a TAGů mi přijdou jako naprosté blbosti. Dělávala jsem třeba chvilku měsíční přehledy knih, byly to sice nejčtenější články, ale podle mne je to jen balast a vata. Navíc mám trochu problémy s dodržováním čehokoliv, co má mít nějaký řád a pravidelnost. :D

Připravuješ si recenze na papír, nebo je rovnou píšeš na počítači? A tvoříš je hned po dočtení knihy, nebo až s malým odstupem?
Recenze píši rovnou do PC. A rovnou do bloggeru, žádné mezizastávky. Což je možná občas trochu na pekáč, protože jsem i líná si něco zapsat, takže držím v hlavě občas dost myšlenek. No a moje hlava je asi jako močový měchýř starého muže... :D Jinak tvořím většinou s odstupem. V poslední době s příliš velkým odstupem. Nejideálnější je pro mne napsat recenzi tak do 3-5 dní po dočtení. :)

Máš nějaký zajímavý zážitek z knihovny? Stalo se ti tam něco vtipného?
Strašně ráda chodím na záchod v knihovně. :D Co to tam předělali je fakt hezký a vypadá to, že jsem jediná, kdo tam leze. Vždycky se tam začtu do nějaké knihy, kterou si chci zrovna půjčit, jaký je tam božský klid... :D

Byla jsi vedena ke čtení od dětství? Nebo co tě přivedlo ke knihám?
Patrně se rodiče i snažili. Dostávala jsem třeba knihu za vysvědčení, k Vánocům. Ale to hlavní, co mne přivedlo k vášnivému čtení byl - pozor klišé - Harry Potter. Teprve knihy o Harrym Potterovi mi ukázali, že mohu chtít číst večer v posteli s baterkou, že musím vědět, co se bude dít a jak to dopadne. Teprve Harry mi otevřel kouzelný svět knih. A jelikož patřím do generace, která na Harrym vyrůstala, to znamená, že jsme měli k dispozici pouze první 4 díly a co rok jsme čekali na vydání dalšího, sáhla jsem i po jiných knihách a zjistila, že i ty jsou stejně kouzelné, jako Harry (i když na toho už nikdy žádná kniha mít nebude).

Jaké knihy máš nejraději? Dáváš přednost některému žánru, nebo přečteš všechno, na co narazíš?
Čtu v zásadě "všechno", ale přesto jsem se za dobu blogování přesvědčila o tom, že čtu poměrně jinak, než většina knižních blogerů. Kolikrát mne překvapí, když někdo ke knížce, o které si nemyslím, že by byla neznámá, kolikrát je to i novinka, někdo napíše, že o ní v životě neslyšel. Spíš bych zmínila, co nečtu. Nemusím příliš YA a dystopie jako HG a podobné (přijde mi to všechno na jedno brdo), sci-fi, klasické čistokrevné fantasy, detektivky (i když těm už trochu začínám přicházet na chuť, ale ne všem).
V podstatě by se dalo říct, že čtu ráda současnou světovou beletrii, ale ráda bych se vrhla i na klasiku. Přiznám se bez mučení, že raději sáhnu po zahraničních autorech, než po těch českých. A taky už jsem dost opatrná na označení "Bestseller". Většinou se za tím - pro mne - skrývá nudný kýč, povrchní brak. Samozřejmě jsou výjimky, ale myslím si, že označení "Bestseller" rozhodně nezaručuje kvalitní čtení.

Máš nějakou svou oblíbenou knihu nebo sérii, ke které se ráda vracíš?
Na to jsem v podstatě už odpověděla kousíček výš - je to série o Harrym. :) To je má srdcovka, kterou jsem četla tolikrát, že už jsem to přestala počítat. :D Kdykoliv mám knižní blok, je tu Harry. Je to jako vracet se domů, mezi ty nejlepší přátele, mezi rodinu.

Kde nejčastěji čteš? Máš svůj čtěcí koutek?
Nejčastěji čtu v obýváku na gauči. Nebo u přítele v pokoji v křesle. Případně ve vaně a nejradši si čtu na záchodě, ale tam mi umírají nohy. :D Vysloveně svůj čtecí koutek nemám, pořád hledám nějaké příhodné místo, nebo přemýšlím, jak ho vytvořit - líbil by se mi takový ten obří naducaný pytel. :)

Jaké jsou tvé zájmy? Co ráda děláš ve volném času?
Překvapivě ráda čtu. :D To asi zaplňuje většinu mého volného času. Ráda poslouchám hudbu - hlavně na gramofonu, desky a vše kolem je takový rituál. Ráda si jen tak sednu s dobrým čajem a rozjímám. Mám ráda společenské hry, jako Člověče, Scrabble a tak. Ráda píši - nejen na blog, ale i pohledy a dopisy, i když to v poslední době z mé strany trochu pokulhává. Jsem studentkou Havraspáru na Hogwarts.cz. :D A taky máme doma dvě dlouhosrsté kolie, a ty už se mi o zábavu postarají, kdybych náhodou nevěděla, co s volnou chvilkou. :)

Účastníš se knižních srazů? Nebo dáváš přednost přátelskému setkání tzv. „mezi čtyřma očima“?
Já ty velký slety moc nemusím. Většinou tam jen sedím, poslouchám a jsem zticha. Protože se vždycky najde někdo, kdo to překřičí a já pak nějak ztrácím chuť komunikovat. To se raději domluvím s jednotlivcem a někam s ním zajdu na pokec, je mi to příjemnější. :)

Sleduješ jiné knižní blogy? Máš nějaké své oblíbence?
Abych řekla pravdu, moc nesleduji. I když své oblíbence mám - Tebe, i když nejradši Tě mám v živé podobě. :) Tím nechci říct, že bych neměla ráda Tvé psaní, ale hrozně moc ráda si s Tebou povídám o knihách. :) Basterku z Knihy nekoušou, občas zabloudím k Janě z What Jane Read. Mám tak nějak všechny blogy, které mě zajímají na FB Hnízda, takže každý den projíždím, co se kde šustne nového a když mě na zdi něco zaujme, přečtu si to dál. Ale že bych někoho vysloveně pravidelně sledovala, to ne.

Používáš k propagaci blogu sociální sítě? Prozradíš, kde všude tě najdeme?
Používám, nejhojněji asi FB Hnízdo zvrhlé Narcisky (https://www.facebook.com/ZvrhlaNarciska), tam mě to dokonce moc baví. :) Poté Instagram (https://instagram.com/zvrhla_narciska/) - tam jsou k nalezení nejen knihy, ale i naši chlupáči a občas i jiné radosti mého života, Twitter (https://twitter.com/ZvrhlaNarciska) - ten není zrovna můj nejoblíbenější, ale jsem tam též. No a pak Pinterest (https://www.pinterest.com/zvrhlanarciska/).

Chceš na závěr ještě něco vzkázat čtenářům a knihomolům?
Samozřejmě, pár dobře míněných postřehů a rad. :D Takže - kniha není určená k plavání. Nejen z trička jde červené víno blbě. Stejně jako krev. Nebo bláto. S knihou zacházíme s největší úctou - což ovšem neznamená, že toho zmetka nemůžete přetáhnout Karmínovým kvítkem po hlavě. E. L. James vážně neumí psát. I když je vám -náct, můžete číst něco hodnotného, nejen YA (na gymplu jsem četla třeba Lolitu, Nebezpečné známosti, Na cestě a tak, zkuste je taky, jsou to fakt skvělé knihy). Někdy je ta nenápadná kniha mnohem lepší volba, než křiklavá obálka se zlatým ujištěním prodeje. A moudrá rada na závěr - čtěte Narcisku, je možná trochu divná, arogantní a ironická, ale má neskutečně dobrý čtenářský vkus! :D

Tak tohle byla Daffodila z Hnízda zvrhlé Narcisky a já ti mockrát děkuji za rozhovor.


Na závěr ještě pár slov o "projektu" Na slovíčko s blogerem. Rozhodla jsem se vám mírně přiblížit zajímavé blogery, které mají různorodé zájmy a jejich blogy jistě stojí za přečtení. Vždy jim položím několik otázek, nejen ohledně jejich blogu a trochu si popovídáme...

Komentáře

  1. Rozhovor s Narciskou se mi moc líbil, mám ji moc ráda, a tak jsem ráda, že sis vybrala na rozhovor právě ji :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super rozhovor! :) mám ráda "divné" lidi, takže i Daffodilu a její auru podivna

    OdpovědětVymazat
  3. Rozhovor je skvelý a Daffodila sa mi začína páčiť čoraz viac. Naozaj má skvelý čiteteľský vkus a jej celému blogu dávam palec hore :) !!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Hezký rozhovor, rozhodně mi to přiblíží blogery.

    OdpovědětVymazat
  5. Super rozhovor, Ty i Daffodila jste moje oblíbenkyně, užila jsem si to :)

    OdpovědětVymazat
  6. Narcisku mám hrozně ráda a na její blog chodím kontrolovat nové příspěvky pravidelně, což je u mě fakt div! :) Skvělý rozhovor! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.