Letní osvěžení - koktejl a ledová káva

Ty vysoké teploty mě vážně jednou zabijí. Nemám ráda vedra, takže se zdržuji ve stínu, tedy pokud to jde. A snažím se ochladit, jak jen to jde. A proto tu pro vás mám dva recepty na letní osvěžené - ovocný "koktejl" a ledová káva. Jsou jednoduché na přípravu a můžete si tam dám cokoliv máte rádi. :-)

Ovocný "koktejl"
Tenhle "koktejl" se u nás dělá od mého dětství a vždy se těším na léto, až ho budeme tvořit. :-) V poslední době se rozšířil pod názvem "Smoothie", ale pro mě je to stále "koktejl". 
Je vynikající a záleží jen na vás, jako ovoce dam dáte. Tenhle je jahodový, ale výborný je banánový, nebo malinový. Fantazii se meze nekladou.
Budete potřebovat:
- kousky ovoce
- mléko
- led
(můžete přidat trochu cukru, ale já koktejl už nedoslazuji)

Příprava:
- V mixéru rozdrtíme led, přidáme kousky ovoce a nalijeme trochu mléka (množství záleží na požadované hustotě). A rozmixujeme.

- Nalijeme do vychlazené sklenice a můžeme podávat.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ledová káva
Věříte mi, že ledovou kávu vážně zbožňuji. :-) Používám instantní rozpustnou kávu, ale pro děti můžeme klidně použít Granko.
Co potřebujeme:
- rozpustná káva
- trochu vroucí vody
- mléko
- zmrzlina (tohle je kombinace jahodové a čokoládové)
- šlehačka
(můžete přidat trochu cukru, ale já ledovou kávu už nedoslazuji)

Příprava:
- Do hrnku nandáme trochu kávy a zalijeme malým množstvím vroucí vody. Pak přilijeme mléko a necháme vychladnout. Pak dáme kávu na 15 minut do ledničky.

-  Do vychlazené sklenice nandáme zmrzlinu, pokud máte dva druhy, tak je střídáme a tvoříme vrstvy. Pak zalijeme vychlazenou kávou a navrch nastříkáme šlehačku.

Poznámka:
- Na šlehačku můžeme pro ozdobu nasypat maličko kávy, nebo Granka.


Kocour Whitee taky ochutnal a ledová káva mu chutnala, i když olizoval jen šlehačku. :-)

Komentáře

  1. bojí vypadá totálně božsky! :) A v tom vedru, co teď pořád panuje, se cokoli ledového hodí jako sůl, co si budeme povídat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, teda ledová káva, tu bych si dala.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.