Ema a kouzelná kniha – Petra Braunová

Pohádkový příběh o tom, že se všechna přání mohou nakonec splnit, stačí jen věřit v lepší budoucnost a mít dobré srdce...


Ema vyrůstá s dalšími dívkami v sirotčinci, který pevnou rukou vede Slečna. Všechny dívky chodí ve stejných hnědých šatech, aby žádná nevyčnívala z davu a byly si rovné a věděly, že neznamenají nic. V den svých desátých narozenin mohou vyjít z oploceného pozemku sirotčince a jít samy do Města, kde si mohou něco koupit. Není divu, že se všechny dívky na tento velký den velmi těší.

Emě brzy bude deset let a čeká jí tento krok do neznáma, i když jen na jeden den. Vždy trochu vyčnívala, protože ráda sní a nenechá si svá přání vymluvit. Dokonce vidí víly v zahradě sirotčince, i když nikdo jiný je nevidí.
Jak dopadne Emin velký den? Koupí sama sobě něco sladkého? Nebo bude myslet na ostatní děvčata? Co zažije ve starém antikvariátu? Opravdu existuje kniha, která je kouzelná? Najde Ema štěstí a lásku rodiny? Mohou se sny doopravdy naplnit?
……………..

Krásná pohádková kniha z pera Petry Braunové, která už napsala mnoho dětských příběhů. Dokreslují ji nádherné ilustrace od Tomáše Řízka. Kniha působí až kouzelně a věřím, že si ji děvčata okolo deseti let určitě užijí a rády se ponoří do čtení příběhu. Říkám děvčata, protože hlavní postavou je dívka jménem Ema, a tak ji lépe pochopí malé čtenářky. I když možná by se kniha mohla líbit i mladším dětem, nebo by mohla soužit ke společnému čtení rodiče a dítěte.

Ema je zvláštní dívka, vyrůstá v sirotčinci a sní o rodině, štěstí a lepším světě kolem sebe. Jako jediná vidí víly v zahradě, což jí těší, ale zároveň jí to přivádí do nepříjemností, jelikož jí nikdo nevěří a Slečna o ní říká, že si vymýšlí. Ema se však nehodlá podvolit a zůstává stále svá. Sní o velkém Městě, kam má brzy vyrazit.

Město je kontrast Emina života v sirotčinci, kde chodí jen v nevzhledných hnědých šatech a nesmí vyčnívat mezi ostatními dívkami. Ve Městě chodí lidé v barevných šatech a všeho je tu dostatek, ale zároveň tam nežijí jen hodní lidi, ale také namyšlení, zlí a zákeřní, kteří to s malým děvčetem nemyslí vůbec dobře. Ema tak rychle poznává, že svět je jiný, než si ho vysnila. Přes nepříjemnosti však dokáže najít také naději a pomoc.
Děti se tak díky příběhu hodně poučí o skutečném světě, který není jen zlý či dobrý, ale často je spíše něco mezi tím.

Setkává se zde svět dětí a dospělých, kteří už v kouzla nevěří. Ema si však přes všechna snažení Slečny ponechává dětskou naivitu a vidění světa kolem sebe. Proč by v koruně stromu nemohly tančit krásné víly? Proč by nemohla věřit, že bude šťastná a najde svou novou rodinu...
„Slečno, Slečno!“ zvolala jednoho dne Ema. „Slečno, vidíte? Vidíte ty... vidíte ty víly?“
Když tak vykřikla poprvé, Slečna i dívky ustrnuly. Zvedly hlavy a podívaly se, kam ukazovala Emina drobná ručka. „Tam, na té větvi!“ volala radostně Ema.
Se zvednutou hlavou nadšeně sledovala, jak na větvi ořešáku tančí a uklánějí se miniaturní víly. Jedna z víl seskočila z větve a s roztančenou průhlednou sukničkou půvabně dosedla Emě na nastavenou dlaň. Ema ji zvedla k očím. Víla byla nádherná. Zatřepetala průsvitnými křidélky a znovu se vznesla na strom.
„Nevymýšlej si, Emo,“ okřikla ji po chvilce nechápavého pozorování mrzutě Slečna.
(str. 9-10)
Příběh se čte velmi snadno a děti si knihu určitě náramně užijí. Emin příběh čtenáře pohltí a nutí číst dál a dál. Krásná pohádka, jen lituji, že nejsem mladší, to bych si ji vychutnala mnohem víc. Ale i tam mě Ema a její příběh oslovil a zaujal.

Závěr se může nejdřív zdát plný beznaděje, ale nebojte, jde o pohádku, takže se všechno v dobré obrátí.

Ema a kouzelná kniha je čtivá pohádková kniha s krásným příběhem, který je místy až dojemně a chytí za srdce. Mohu jen doporučit.

Hodnocení: 80%

Název: Ema a kouzelná kniha
Autor: Petra Braunová
Ilustrace: Tomáš Řízek
Vazba: Vázaná
Počet stran: 96
Vydal: Albatros, 2010 (1. vydání)

Komentáře