Recenze: Dámy a pánové – Terry Pratchett

Úžasná Zeměplocha má skvělou výhodu, stále dokáže čtenáře překvapit, a tak se můžete těšit na další bláznivé dobrodružství, tentokrát na nás opět čekají tři „milé“ čarodějky...
Anotace:
Den letního slunovratu v Lancre. Bude horká noc svatojánská. Kola v obilí i v jiných hospodářských porostech se množí jako houby po dešti. Objevují se dokonce i v květináčku s řeřichou, kterou své Stařence vypěstoval čtyřletý Žuchlík Ogg. A Magráta Česneková, čarodějka, se má ráno vdávat… Hosté na královskou svatbu se už sjíždějí a od Ankh-Morporku se blíží dostavník, v němž jede pozvaná delegace mágů.
...........

Série Úžasná Zeměplocha se jistě nemusí dlouho představovat, stejně jako jejího autora Terry Pratchetta, kterému patří velký dík za to, že se mu podařilo vytvořit obdivuhodný magický svět, kde platí speciální pravidla a všechno je tady možné. Od zaběhnutých fantasy světů se liší hlavně v tom, že zde je o zábavu postaráno a každý se pobaví osudy svých oblíbených hrdinů. Z Úžasné Zeměplochy se prostě stal fenomén, který jedni zbožňují a druzí nesnášejí.
Zeměplocha je placatá a leží na zádech čtyř velkých slonů, kteří kráčí po krunýři želvy - Velké A´Tuin... Zní vám to bláznivě? A o to jde, Úžasná Zeměplocha je parodie nejen na fantasy, ale i na sci-fi a dělá si žerty ze všech hrdinů.

Naivně jsem se domnívala, že mě v této praštěné fantasy sérii nemůže nic překvapit, což byl velký omyl. Autor si tentokrát připravil hodně kombinovanou zápletku, a tak se můžete těšit na kruhy v obilí (někdy i jinde), tajemný kruh z kamenů na vrchu kopce, tři čarodějnice, bandu vesničanů a delegaci mágů z Neviditelné univerzity, ve které nechybí opice (ach, pardon), lidoop knihovník-orangutan Oook... Tohle vše a ještě něco navíc tvoří pořádně těkavou směs a na zábavu s akcí nemusíte dlouho čekat. Navíc zjistíme, kde si Smrť nechává okovávat svého koně, a to už stojí za přečtení.

Kniha dějově navazuje na Soudné sestry a ukazují, co se událo pak, když se tři čarodějnice vrátili z cest (Čarodějky na cestách). Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková, to jsou ony, čarodějnice se kterými není radno si zahrávat.
„To od tebe byla fakticky odvaha, takhle ji nést přes rameno, ještě když po vás ty mrchy střílely,“ prohlásila s obdivem Stařenka.
„Možná, ale hlavně se tím zmenšila pravděpodobnost, že zasáhnou mě,“ odpověděla jí Bábi.
(str. 156)
Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková jsou tři velmi neotřelé a originální čarodějnice, neustále se o něčem dohadují, ale když je svět v ohrožení, tak budou muset spojit síly a zabojovat. Hlavně když se po nich vozí mladé rádoby čarodějky, které tancují na kopci kolem kamenného kruhu, a pak se začnou dít podivné věci v okolí...

Domníváte se, že elfové neexistují? Nebo jde o krásné a mírumilovné bytosti? No, myslí, že se přesvědčíte o něčem jiném...

Pokud máte v oblibě knihovníka-orangutana, stejně jako já, tak se máte na co těšit. S ním si užijeme hodně zábavy, hlavně pokud se ho někdo odváží označit za opici, to si pak klidně poradí i s trollem, ale jinak je úplně mírumilovný. Jak se může orangutan stát knihovníkem v magické knihovně? No, jsme na Zeměploše, proto je všechno trochu jinak... Býval mágem, ale nějakým nepovedeným kouzlem se omylem přeměnil v orangutana a už tak zůstal. Jeho řeč se skládá ze zvučných výroků jako Oook, ook, eek... Pokud nerozumíte, nejste jediní, ale většina mágů povětšinou rozumějí.
„No, lepší bude, když vám to řekne svými vlastními slovy,“ obrátil se Rozšafín ke knihovníkovi.
„Oook, ook, eek. Ook! Ook!“
(str. 337)
Dámy a pánové jsou skvělá oddychová četba, kterou si užijete i proti své vůli. Smích zaručen! Ale zažijete i napětí a akci, která stojí za to.

 
Název: Dámy a pánové (orig. Lords and Ladies, 1992)
Autor: Terry Pratchett
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl: 14
Překlad: Jan Kantůrek
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 400
Vydal: Talpress, 1997 (1. vydání)

Komentáře

  1. Knihovník je prostě nejlepší :D já vždycky nemůžu z toho, jak mu ostatní rozumí, když spustí to svoje oook :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně souhlasím, knihovník je prostě boží. :-)

      Vymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.