Toskánský koláč
Dnes tu pro vás recept na koláč z kynutého těsta, který vám připomene slunnou Itálii. Našla jsem ho v časopisu "Chvilka v kuchyni" č. 8 a zaujal mě na první pohled. Chutnal skvěle.
Ingredience:
100
g hrozinek
100
ml červeného vína
42
g droždí
80
g cukru krystal
150
ml mléka
500
g polohrubé mouky
1
vejce
100
ml olivového oleje
špetka
soli
500
g hroznového vína
olivový
olej na vymazání formy a potření koláče
2
lžíce třtinového cukru
Postup:
- Hrozinky dáme misky, zalijeme
červeným vínem, necháme přes noc nabobtnat.
- Droždí, cukr krystal a vlažné
mléko necháme v misce vzejít kvásek. Přidáme mouku, vejce, olej, špetku
soli a červené víno, které se nevsáklo do hrozinek. Zpracujeme a necháme
vykynout.
- Do těsta zapracujeme nabobtnalé
hrozinky a rozdělíme na dvě poloviny. Jednu i druhou část těsta vyválíme na
kulaté pláty (velikost podle formy).
- Jeden plát dáme do olejen
vytřené formy a poskládáme na něj polovinu kuliček hroznového vína. Můžete
trochu zatlačit do těsta. Pak na to dáme druhý plát těsta, který potřeme
olivovým olejem. Na koláč poskládáme zbylé kuličky vína (trochu zamáčkneme do
těsta) a posypeme třtinovým cukrem.
- Koláč necháme pár minut vykynout,
pak ho dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180´C asi 45 minut.
Poznámky:
- Místo červeného hroznového vína
jsem použila světlé. A nejlepší je použít odrůdu bez pecek, hlavně pokud se vám
je nechce „prskat“.
- Formu jsem si raději i vysypala, takže koláč šel skvěle ven. Jen to chtělo trochu širší formu.
- Formu jsem si raději i vysypala, takže koláč šel skvěle ven. Jen to chtělo trochu širší formu.
Určitě udělám doma. :)
OdpovědětVymazat