Knihy co mě zaujaly (vychází v říjnu)

Rozhodla jsem se vždy na začátku měsíce představit, které knižní novinky za daný měsíc mě zaujaly. Takže nečekejte plný soupis vydávaných knih, ale jen pár zajímavých, které bych si chtěla přečíst...
A na které knihy se těším nejvíc? Levandulový pokoj... Sběratel kůží... Procitnutí slečny Primové... Já, Poutník... 

COOBOO
101 Mandal pro krásný den
Mandala znamená kruh, nebo dokonce magický kruh. A právě v téhle knížce najdete 101 takových magických obrazců, které čekají na vaši fantazii a hromadu barevných pastelek či fixů. Vybarvěte si každý den jednu a vtiskněte jí docela jinou tvář! Doveďte je k dokonalosti a svou duši vstříc harmonii. Jakými obrázky se tato kniha bude nakonec hemžit, je jen a jen na vás. Taková mandala se pak může stát mapou celého vašeho duševního světa…
A pokud se vám některá mandala obzvlášť zalíbí, můžete si ji díky perforovaným stránkám pohodlně vytrhnout! Přejeme hodně trpělivosti a pečlivě ořezané pastelky :)

Pro mandaly mám prostě slabost, hrozně je obdivuji a ráda se jimi kochám, ale zatím jsem žádnou nezkoušela vytvořit, tak si ji budu vybarvovat a hned se mi zlepší nálada.

DOMINO
Sběratel kůží (Jeffery Deaver)
Smrt je jeho umění.

Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová: kvadruplegický kriminalista se schopností geniální dedukce a začínající policistka. Poprvé se setkali před více než deseti lety při pátrání po Sběrateli kostí a vytvořili legendární tým. Nynější případ je pro ně ale něčím výjimečný – hledají totiž vraha, který se Sběratelem kostí zjevně inspiroval.
Jeho plán je vycizelovaný do nejmenších podrobností; jeho vražedná metoda paralyzuje hrůzou celý New York. Své oběti zavleče do podzemní kobky, kde nožem a tetovacím strojkem vytváří na jejich tělech šifrované vzkazy. Místo inkoustu ale používá jed, který obětem přivodí tak kruté bolesti, že smrt vnímají jako vytoužené vysvobození.
Rhyme a Sachsová vědí, že je jen otázkou času, kdy Sběratel kůží udeří znovu. Podle jakého klíče své oběti vybírá? Jaké sdělení skrývají vytetované vzkazy? Jakou šílenou misi se pachatel vlastně snaží svým počínáním naplnit? Odpovědi na všechny otázky je třeba najít dřív, než vrah zaměří svou pozornost na další oběť – anebo dokonce na samotného Rhyma a Sachsovou.

Sběratel kostí byl naprosto úžasný, tak jsem ráda, že se k němu Jeffery Deaver vrátil. Tuhle knihu si rozhodně nenechám ujít za žádnou cenu.

Věk X 2: Nesmrtelná koruna (Richelle Mead)
Návrat rozezlených bohů je dostatečně velká hrozba. A teď se objevilo další nebezpečí…

Justin a Mae nadále plní svou misi, pak ovšem dojde k zásadnímu zlomu v běhu událostí. Jsou přiděleni k delegaci Luciana Darlinga, Justinova starého přítele a zároveň tak trochu protivníka. Společně se vydávají na území Arkádie, nebezpečného souseda RUNA.
V tamní společnosti jsou ženy stále majetkem mužů a náboženství a vláda splývají v jedno. Justin, který se sám ještě těžce smiřuje s vlastním bohem, zde objevuje skutečně velmi mocné síly.
Mezitím Mae, která jen velmi neochotně hraje roli Justinovy milenky, plní svou vlastní soukromou misi: hledá svou nevlastní neteř, které se její rodina před lety zřekla a nechala ji unést za hranice.
Ani jeden z našich hrdinů si zpočátku nevšimne, že jejich snaha zastavit v Arkádii návrat bohů může být velmi brzy zmařena...

První díl jsem už četla a dost se mi zamlouvat, taky jsem zvědavá, co dalšího tam budou vyvádět ti havrani v Justinově hlavě. :-)

EPOCHA
Plástev v ohrožení (Josef Pecinovský)
Volné pokračování kultovní sci-fi Plástev jedu. 

Plástev A30, jedna z mnoha v přelidněném světě zastavěném do výšky několika set metrů, není příjemným místem pro život. Navíc ji ohrožuje nádor hnědého moru, který hrozí pohltit jadernou elektrárnu a způsobit tak katastrofu nesmírných rozměrů.
Existuje ovšem muž, který je schopen toto neštěstí odvrátit. Jmenuje se Kastor Clark a před určitým časem unikl z plástve a žije mezi svobodnými lidmi v Alpském údolí. Za daných okolností je však povinen přispěchat na pomoc. Ani jeho neobyčejné schopnosti však nedokážou zabránit totálnímu výpadku Mocného Dijonu, centrálního výpočetního systému.
Je třeba jej znovu spustit, ale to dovede jen jediný člověk, Cornelius Zwada. Avšak jediné, co se o něm ví, je to, že před nedávnem zmizel…

Plástev jedu jsem četla ještě ve starém vydání a bylo to dost dobré sci-fi, kde jsme mohli pozorovat to, že člověk se nikdy nezmění - dejte mu moc a zase je tu vrchní vládnoucí vrstva a ta spodní podřadná, kterou všichni využívají...

FORTUNA LIBRI
100 dní štěstí (Fausto Brizzi)
„Nejztracenější ze všech dní je ten, v němž jsme se nezasmáli.“ Nicolas de Chamfort


Hořce úsměvný román o lásce, chlapském přátelství, slunné Itálii a skvělé italské kuchyni. Budete plakat a budete se smát, jako byste sledovali skvělý film!

Obálka je velmi povedená a láká k přečtení, navíc jsem se vždycky chtěla podívat do Itálie. :-) Tak proč  výletu nevyužít knihu? Vypadá to zajímavě...

FRAGMENT
Detektiv Michael Crow - Klauni (Ian Dachs)
Když se začnou objevovat klauni, nemusí to ještě znamenat, že do města přijel cirkus…
Ulicemi New Yorku se plíží zákeřný vrah a číhá. Jeho motivy jsou nejasné, podpis děsivý. Na tváře brutálně zavražděných obětí maluje klaunské obličeje. Kolik přibude mrtvých, než mu detektiv Michael Crow a psycholožka Anne Shawová přijdou na stopu?
Oběti spojuje s Anne společná minulost. Je vrahem někdo, koho dobře zná? Může být příštím „klaunem“ ona?
Michael se pouští do vyšetřování, ale nic není tak jednoduché, jak se zdá. Chorobná mysl jeho protivníka je vynalézavá...

Krimi thriller, který slibuje napínavé počtení plné akce, takže ho rozhodně zkusím. 

komplet Narnie - audiokniha (C. S. Lewis)
Je spousta dveří, ale jen jedny vedou do jiného světa.
Projděte do země zázraků a kouzel – do Narnie! Prožijte sedm tajuplných příběhů a poznejte statečné hrdiny ze světa lidí i z bájné Narnie, v čele se statečným lvem Aslanem, který se objeví v každém příběhu, aby pomohl dobru přemoci zlo.
Zaposlouchejte se do krásných příběhů z pohádkového světa C. S. Lewise v jedinečném podání herce Miroslava Táborského.

Narnie je podařenou fantasy sérií, jen mi vždy přišla taková jednoduchá, ale to je tím, že je spíše pro mládež. Přiznám se, že jsem jí nikdy nedočetla do konce...tak si ten závěr možná poslechnu. :-)

Pekáč buchet (Kateřina Petrusová)
ONA
Redaktorka ženského časopisu, expertka na vaření. Miluje nové recepty, oprašuje staré po babičkách, dobrého jídla se nikdy nepřejí a je pro ni středobodem vesmíru. Sama o sobě říká, že je gastrosexuálka. Sport je pro ni nutné zlo, aby nenakynula jako její milované tvarohové buchty. Jmenuje se Klára.
ON
Adrenalinový sportovec. V létě leze po horách, v zimě po zamrzlých vodopádech. Sport je součástí jeho života a nedokáže bez něj existovat. Jeho břišní, zádové, hýžďové, no prostě všechny svaly, podle toho patřičně vypadají. Pekáč buchet může spořádat na posezení a nebude to na něm vůbec vidět. Jmenuje se Matouš.
Je vůbec možné, aby dva takto rozdílné světy fungovaly společně? Stačilo jediné včelí bodnutí a následná prudká alergická reakce, a bylo to. Náhoda je spojila dohromady, a tak na nich můžeme otestovat hned dvě lidová moudra: že láska prochází žaludkem a že láska hory přenáší.


Od autorky jsem zatím četla sérii Benettových, což je krimi romance, tak jsem zvědavá na její další romanci. Určitě půjde o příjemné počtení, u kterého se budu bavit.

Trhni si! (Andrea Kabeláčová)
Mia je sedmnáctiletá holka, která se na vlastní pěst protlouká životem. K tělu si jen tak někoho nepustí a pro drsné slovo nejde daleko. Když odejde od své nesnesitelné matky, začne žít v opuštěném domě s partičkou kluků, kteří jsou na tom podobně jako ona. Když mezi ně přijde nový spolubydlící, není z něj Mia zrovna nadšená. Hádky jsou na denním pořádku, ale postupem času se ukazuje, že na rčení "co se škádlívá, to se rádo mívá", možná něco bude.

Na tuto knihu jsem zvědavá, jen doufám, že hlavní hrdinku nebudu chtít po pár stránkách přizabít, jak se mi stává velmi často u romancí pro mládež. Já nevím, už jsem asi stará, ale já ty holky nějak nedokážu pochopit a podle mě by potřebovaly proplesknout, aby se probraly a začaly se chovat normálně.

Jak Ježíšek naděloval radost (František Ber)
Není nic krásnějšího než rozdávat radost a štěstí.
Trojice kamarádů se rozhodne dokázat, že hodných lidí je stále ještě dost, a začne dělat dobré skutky. Ježíškovi se jejich nápad moc líbí a začne dětem pomáhat. Přidají se k němu i jeho pohádkoví přátelé Sníček, Pořádníček nebo Hvězdulka.
S jejich přispěním tak holčička najde ztraceného pejska, starý osamělý pán se setká se svojí rodinou a z protivného kluka se stane prima kamarád...
Bohatě ilustrované pohádkové vyprávění o tom, že pomáhat druhým vždycky stojí za to.

Já vím, že je to kratičká knížka, ale podle mě jsou pohádky pro všechny, tedy i pro dospělé. Vždy si moc ráda přečtu pohádkové příběhy. Navíc mám ráda českého Ježíška a Santa, ať se jde zahrabat.

HOST
Procitnutí slečny Primové (Natalia Sanmartin Fenollera)
Slečna Prudencia Primová, nezávislá, distingovaná a „intenzivně otitulovaná“ žena, se nechá zlákat sugestivním inzerátem v novinách a přichází do kouzelného městečka San Ireneo de Arnois, kde nic není takové, jaké se zdá.
Slečna Primová dostane za úkol uspořádat knihovnu „muže z křesla“, inteligentního, kultivovaného a hloubavého člověka. Překvapivý životní styl obyvatel městečka napřed vzbudí v nově příchozí údiv a zmatek. Postupně však tito podivuhodní a nekonvenční lidé, především muž z křesla a děti, vystaví zkoušce její vizi světa, její předsudky, nejniternější obavy a nejhlubší přesvědčení.
Procitnutí slečny Primové je líbezný příběh o městečku, které se postavilo zády vlivům moderního světa. Je to kniha plná rozhovorů a diskuzí, zmatků a paradoxů, mužů a žen, knih, žárlivosti, lásky, květin, koláčů, a dokonce se v ní objeví i vánoční krocan.

Nejdříve mě upoutala obálka a po přečtení anotace mě tato kniha rozhodně nesmí minout, protože jistě půjde o nevšední literární zážitek.

Norský dandy (Jan Guillou)
Norský dandy je příběh o geniálním mladém inženýrovi a malíři Sverrem Lauritzenovi a jeho první lásce, britském studentovi inženýrství lordu Albertu Manninghamovi.

Po dokončení studií v Drážďanech se oba mladí gentlemani vracejí do Albertova rodného Wiltshiru na jihu Anglie, kde si Sverre zprvu musí zvykat na prostředí anglického venkovského panství. Po předčasném otcově skonu zdědí Albert jak jeho titul, tak zodpovědnost za celé manninghamské panství.

Londýnské homosexuální kruhy jsou stále otřesené stíháním Oscara Wilda. Sverre s Albertem se přidají k tamějším umělcům a bohémům, mezi něž patří také volnomyšlenkářská skupina Bloomsbury. Sverreho umělecký talent díky okolí vzkvétá.

Zatímco román Stavitelé mostů se věnoval technickým novinkám nového století, Norský dandy se točí okolo světa výtvarného umění, který byl rovněž ovlivněn představou, že po roce 1900 přijde století míru. Nikdo nemohl předvídat temné, hrozivé mraky na obzoru. Albertův a Sverreho nevinný svět krásy a umění brzy musí čelit změnám, které s sebou přináší první světová válka.

První díl jsem ještě nečetla, ale hned jakmile ho zdolám, tak se vrhnu na druhý díl, který bude jistě velkolepý.

Píseň krve (Anthony Ryan)
Vélin Al Sorna, zasvěcený Šestému řádu, byl od útlého dětství cvičen k boji a zabíjení ve službách víry. Řád se stal jeho jedinou rodinou. Vélinův otec byl rytířem krále Januse, panovníka sjednocené říše. Vélinovo rozhořčení, že ho otec zbavil jeho práv a v pouhých šesti letech ho nechal na prahu Šestého řádu jako nalezence, nezná mezí. Během pobytu v řádu se navíc doslechne podivné zvěsti o své matce, na niž si téměř nevzpomíná. Postupně také odhaluje důvody, které jeho otce vedly k tomu, že ho řádu svěřil. Ale jedna pravda je důležitější než všechny ostatní: Vélina Al Sornu čeká budoucnost, kterou má teprve pochopit. Budoucnost, která změní nejen říši, ale také celý svět.

Na tuhle knihu jsem dost zvědavá a zároveň nevím, co od ní očekávat. Příliš nemusím válečné fantasy, ale zároveň mě fascinují rytíři a bojovníci ve zbroji, což představuje velké dilema.

IKAR
Na první pohled (Daniella Steel)
Pro osmačtyřicetiletou Timmii O'Neillovou jsou jarní a podzimní přehlídky modelové konfekce v New Yorku, Miláně, Londýně a Paříži vyvrcholením její tvrdé a náročné práce. Díky ohromnému talentu, citu pro módní trendy i pro podnikání vybudovala impérium s mezinárodní působností, dosáhla světového věhlasu a uznání. Ani úspěch a uznání jí ale nedají zapomenout na krušnou minulost a nevydařené manželství. V byznysu riskuje s nadšením, ale riskovat své srdce se bojí. V průběhu pařížského týdne módy však onemocní a v jejím životě se objeví šarmantní francouzský lékař. Přátelský vztah na bezpečnou vzdálenost mezi Paříží a Los Angeles přerůstá ve vášnivou, smyslnou lásku. Lze ale skloubit dva tak odlišné světy a dvě tak silné osobnosti, navíc když je Jean-Charles ženatý?

Ach, zase Paříž. Danielle Steel nemusím představovat, už jsem od ní některé knihy četla, sice nejsou nic extra, ale oddychovky rozhodně ujdou.

JOTA
Motýlí kůže (Sergej Kuzněcov)
V Moskvě řádí masový sadistický vrah žen a Xenie, cílevědomá ambiciózní novinářka pracující v on-line deníku, vytvoří portál věnovaný nejen jemu a jeho obětem, ale všem masovým vrahům v dějinách.
Pomáhá jí věčný loser Alexej, novinář, sukničkář a zamilovaný podřízený, Marina, mladičká matka-samoživitelka a nymfomanka, a Ola, pečlivě udržovaná a výkonná podnikatelka.
Xenie je tématem fascinována nejen profesionálně, ale i ryze osobně – vedle snění o zářné žurnalistické kariéře se v soukromém životě oddává masochistickému sexu.
Internetový portál, který Xenie vymyslela, má obrovský ohlas, ale jaký bude mít vliv na život jednotlivých postav? Xenie na síti navazuje virtuální vztah s osobou, která si říká Alien...

Sergej Kuzněcov píše o mladé generaci Rusů, která se vyrovnává s novou životní realitou v Moskvě, jednom z největších moderních světových měst, v němž ale stále přežívá i minulost hlavního města ruského impéria. Svět těchto Moskvanů je zaměřený hlavně na konzum a tělesné požitky, které mají vyplnit intelektuální prázdnotu.

Tato kniha nemusí být vůbec špatná... jsem na ni zvědavá. Ruský psychologický thriller, to si nemohu nechat ujít. :-) Po všech těch severských krimi to bude určitě příjemná změna.

KNIŽNÍ KLUB
Já, Poutník (Terry Hayes)
Dá se spáchat dokonalý zločin?
Poutník je přezdívka muže, který neexistuje. Adoptivní syn zámožné americké rodiny kdysi vedl tajné oddělení vyšetřující zločiny uvnitř špionážních a zpravodajských služeb. Než se stáhl do ústraní absolutní anonymity, napsal knihu o moderních vyšetřovacích metodách. Svérázná příručka se mu však stala osudnou: kdosi ji použil coby návod, jak někoho zabít, znemožnit určení totožnosti oběti a zahladit po sobě jakoukoli stopu. A někdo jiný s její pomocí Poutníka našel a přiměl ho zapojit se do vyšetřování této vraždy.
Na první pohled pouhý kriminální případ, ač výjimečný a problematický, se ale jako mávnutím proutku změní v děsivý závod s časem, kde jde o mnohem víc než o vypátrání pachatele zločinu. Poutníkův protivník totiž podobně jako on nemá jméno ani tvář. Má však cíl, za nímž neúprosně kráčí: chce ve jménu svého Boha vykonat masovou pomstu. A našel si k tomu i prostředek, hrozivý a nemilosrdný, stejně jako je jeho nenávist. 


Já, Poutník sice vyšel už na konci září, ale původně měl vyjít začátkem října, proto jsem ho sem dala. Jsem zvědavá, i když mě trochu děsí jeho délka... Ohlasy jsou zatím kladné, tak doufám, že mě kniha nadchne.

Bretaňské poměry (Jean-Luc Bannalec)
První případ pro komisaře Dupina, milovníka tučňáků a kofeinu, rodilého Pařížana za trest přeloženého do Bretaně – na konec světa
V malebné pobřežní vesničce je jednoho horkého červencového rána nalezen zavražděný stařičký majitel slavného hotelu. Komisař Georges Dupin se v bretaňské letní idylce záhy dostává na stoupu podivuhodného tajemství…


Detektivek není nikdy dost a z prostředí francouzské Bretaně bude jistě zajímavý. Malá vesnička, kde se stane vražda? No, vyšetřování nebude určitě jednoduché, protože lidé mívají různá tajemství...

MOBA
Levandulový pokoj (Nina George)
Pařížský knihkupec Jean Perdu ví naprosto přesně, jaká kniha dokáže zmírnit určitou bolest duše. Na své lodi plné knih, kterou nazval Literární lékárna, prodává romány jako medicínu pro život. Jen sám sebe nedokáže vyléčit. Už jednadvacet let se trápí odchodem krásné provensálské dívky Manon, která ho opustila, když v noci spal. Nezůstalo mu po ní nic, jen dopis, který se nikdy neodvážil otevřít a přečíst. Až do letošního léta…

Nebudu zapírat, na Levandulový pokoj se těším z celého měsíce nejvíce... Už jen ta obálka je naprosto úžasná a anotace slibuje velmi příjemné počtení, tak jsem zvědavá. Levanduli i Paříž mám moc ráda a to je vždy skvělé spojení. Už se moc těším...

MOTTO
Zaklínačka Lota (Petra Neomillnerová)
Zaklínačské příběhy o tom, o čem Psí zima nevyprávěla. První rána, první láska, první smrt… a pak další rány, smrti, smutky i touhy. Dokáže drsný život z dívky vykovat ženu tvrdou jako ocel? Je lepším druhem upír s loutnou, nebo zaklínačský výtržník s mečem? Možná oba.

Psí zimu jsem ještě nečetla, ale všechno od Petry Neomillnerové je pěkně čtivé, a tak se těším i na tyto fantasy příběhy.


ODEON
Zatracení (Chuck Palahniuk)
Pekelná jízda podle Chucka Palahniuka! Třináctiletá Madison vidí a slyší vše, co si zamane, vše, co se na světě šustne. Tímhle způsobem se vrací do vlastní minulosti. Jenže to má logický háček: pro živé je neviditelná. Mrtvá Madison nám ze své adresy Madisonspencerova@psmrtnzvot.pkl posílá zprávy… Jak to bylo s dědečkovým penisem, telefonáty z onoho světa či z planetárním bohatstvím jejích rodičů? Vše, na co jste se báli zeptat…

Chuck Palahniuk je známý autor, ale ještě jsem od něho nic nečetla, a tak přišel čas to změnit. Navíc Zatracení budou určitě podivuhodným počtením.

Enon (Paul Harding)
Vypravěčem příběhu je muž středního věku, kterému zemřela dcera. Tuhle „lapidární“ informaci se dozvíme hned v úvodu: „Většina mužů v naší rodině po sobě zanechává vdovy a sirotky. Já jsem výjimka. Mou jedinou dceru Kate porazilo auto, když jela jednou odpoledne na kole z pláže.“ Bylo jí třináct. Rodiči to samozřejmě otřese. Natolik, že se rozejdou. Charles začne pít, cpe se prášky proti bolesti, ocitne se na ulici. Melancholie ho naprosto paralyzuje. Svůj čas tráví nicneděláním, pozorováním okolí a – vzpomínkami. Přese všechno cesta z naprostého dna nevede do pekel. Román je hlubokou a intimní meditací nad smyslem či koncem života – má neobyčejnou filmovou atmosféru a vnitřní sílu.

Anotace vypadá velmi dobře, melancholie a uvažování o smyslu a konci života, to bude pro mě to pravé ořechové. Hlavně nyní na podzim se kniha skvěle hodí. Uvařím si k ní šálek čaje a začtu se...

XYZ
Hotel v Paříži: pokoj č. 1 (Emma Mars)
První díl erotické trilogie, která je označována jako francouzská odpověď na Fifty Shades
 
Paříž, hotelový pokoj uprostřed odpoledne… Tak začíná dekadentní příběh Annabelle, mladé společnice z Paříže, která přijme poslední práci před tím, než se stane ženou mocného a velkorysého muže. Tím je mediální magnát David Barlet, před kterým Annabelle, jinak studentka žurnalistiky, své noční povolání tají. Jejím posledním klientem je však Davidův charismatický bratr Louis. Ten se začne s Annabelle scházet v hotelu des Charmes. Každý z pokojů v hotelu je věnován nějaké historicky známé francouzské svůdkyni a v každém z nich musí Annabelle splnit některou z Louisových představ. Louisem vydíraná Annabelle se postupně dostane do bezvýchodné situace, jež ohrožuje její vysněnou, pohádkovou svatbu. Louis si Annabelle absolutně podmaní a ona si uvědomuje, že pravá svoboda přichází, jen když se plně odevzdá touze…

Padesát odstínů... jsem samozřejmě četla a první dva díly ušly, jen ten třetí byl už úplně mimo. Tato série vypadá na zábavné čtení plné erotických chvil... No, tomu se nedá odolat.

Komentáře

  1. Levandulový pokoj me take uchvatil svoji obálkou a hned jsem si ho musela poznamenat :D dále se těším na Věk X který mě sice docela zklamal ale dam mu jeste šanci , dále se tesim na Hra lží ale tu zde nemas :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já, poutník a Sběratel kůží vypadají vážně skvěle a vůbec by mi nevadilo si je přečíst (a koupit :D). Tak třeba to vyjde... ;)
    TZU

    OdpovědětVymazat
  3. Trochu mě děsí, kolik to vychází, nestíhám to kupovat a číst :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi nemusím říkat, jsem na tom úplně stejně. Hlavně teď, když jsem se tozhodla si to takle sepsat... a to jsou jen knihy, které bych si vážně chtěla přečíst. Prostě toho vychází spousta a hlavně pokud čteš vícero žánrů (v mém případě skoro všechny), tak je to pořádná hromada knih. :-)

      Vymazat
  4. Levandulový pokoj a Procitnutí slečny Primové si musím přečíst. Znamenám si do seznamu a děkuji za zajímavé tipy.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.