Recenze: Rok ohně - Petr Eisner

Strhující příběh, kde historie ožívá a stačí málo, aby byl chod dějin změněn... Nebo je všechno trochu jinak?

Mladá Erna Leitnerová přijíždí v březnu 1932 do Mnichova, aby zde rok pobyla. Přestože je krize, tak se jí podaří sehnat práci v nakladatelství a fotoateliéru u manželů Hoffmanů, kde fotografuje Eva Braunová. Erna je milá a atraktivní žena, takže si velmi brzy získá jejich důvěru a protože umí dobře fotografovat, tak může vypomáhat v ateliéru. Osud Německa se právě dává po pochodu, blíží se volby a Adolf Hitler se svou stranou NSDAP jsou na vzestupu...
S Ernou ovšem není něco v pořádku. Trpí bolestmi hlavy a často má i denní výpadky, kdy upadá téměř do komatu. Proč přijela do Mnichova? Co skrývá? Odkud pochází? Jaký má cíl?
.......

Rok ohně je již čtvrtým románem autora, jedná se o velice zvláštní knihu. Na první pohled by se mohla zdát jako historická, kde máme možnost sledovat nejen vztah Adolfa Hitlera s Evou Braunovou ale rozpolcenost německé společnosti. Všichni nejsou „hnědokošiláci“ a tak v Mnichově dochází mezi obyvateli ke střetům. Z počátku jde pouze o pouliční rvačky, ale postupně všechno přerůstá v něco daleko většího a na ulicích se objevuje první krev.

Jenže v ději je hlavní postavou Erna, kterou obklopuje tajemno. To dodává knize až mysteriózní rozměr. Kdo je tato žena? A odkud přišla? Proč má časový limit jednoho roku?
„Takže jsi viděla Hitlera?“ ptá se Johann znechuceně, když vychází ven.
„Viděla,“ zašeptám.
„Hmmm..., a jaký byl, ten ,úžasný vůdce´?“ otočí se ještě Johann na chodbě.
„Barevný,“ vyjde ze mě samo, aniž bych o tom hlouběji přemýšlela.
Johannův nechápavý výraz zakrývám dveřmi.
„Barevný?“ slyším ho ještě zopakovat na chodbě mou odpověď.
Uvědomuji si, co jsem řekla.
Bylo to skutečně ta největší zvláštnost, kterou jsem zaznamenala. Viděla jsem ho vždy jen na černobílých fotografiích.
Teď pro mě byl Hitler poprvé barevný.
(str. 58)
Hned na začátku je vám jasné, že kolem Erny něco neklape. Její minulost je děrovaná jako cedník a je s ní spojováno hned několik jmen... Je snad špionka? Nebo se jedná o duševně nemocnou ženu? Nabízí se zde ještě jedna možnost, ale ta přece nemůže být možná, nebo ano?

Přiznám se, že jsem z ní měla obavy, válečné romány příliš v lásce nemám, ale Rok ohně mě velice příjemně překvapil. Kniha je napsaná čtivě a má strhující příběh, od kterého se nedokážete odtrhnout. Plně vás pohltí a vy vše prožíváte společně s Ernou.

Závěr je překvapující, přestože vyvrcholení napětí se odehraje o něco dříve, než končí kniha. To ovšem nijak nevadí, ještě zbývá vysvětlení toho ročního ultimáta, které od začátku Erna měla. Na posledních stránkách se tak odhalí tajemství, které jste už nějakou dobu tušili, ale nechtěli jste si to možná připustit. Autor se tak dostal na pomezí se sci-fi, což nemusí být každému po chuti, ale pro mě to znamenalo oživení knihy.
Když jsem úplně nahá, chci si lehnout na postel, ale jeho ruce mě zachytí a přitáhnou zpátky.
„Ne,“ zašeptá mi hlubokým hlasem, „postel dnes nepotřebujeme.“
Opět mi nacpe jazyk hluboko do úst a tiskne mě k sobě.
Látka jeho obleku mě na těle nepříjemně kouše a ještě více mi tak znepříjemňuje nadcházející okamžiky.
Goebbels si rozepíná poklopec u kalhot a vytahuje z nich dlouhý, ale tenký penis.
Nezmůžu se už na nic. Vráží ho do mě.
Vykřiknu a on si mě nadhodí...
(str. 134)
Všechno je zde popisováno velmi reálně, někdy až surově. Dojde na pouliční bitky, napadání bezbranných lidí, politiku, pletichaření, mučení a na souložení, jenž má od romantického ideálu hodně daleko. Realita se mísí s tajemnem a věřím, že to vše v knize náležitě oceníte.

Vynikající počtení, které vám vezme dech hned několikrát. Zajímavým způsobem je zde zamotáno do sebe několik témat, ale autor vše drží pěvně v rukou, a tak nehrozí, že by se čtenáři ztratili v zápletkách děje. Vážně výjimečný zážitek.

Hodnocení: 90 %
Velice děkuji Knihovnice.cz za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na stránkách:

Název: Rok ohně
Autor: Petr Eisner
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 320
Vydal: Knihovnice.cz, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 349 Kč

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze, která mě úplně dostala! :D Nečekala jsem to, ale Rok ohně mě opravdu zaujal a určitě si ho přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vaše recenze mě naprosto strhla, takže se pustím i do knížky, snad ji brzy seženu! Díky M.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.