Recenze: Rendez-vous v Paříži - Deborah McKinlay

Nádherný příběh o dopisech, dobrém jídle a touze najít smysl vlastního života. Je to kniha, kterou nepřečtete pouze jednou, ale budete se k ní často vracet a vychutnávat každou stránku znovu a znovu...

Anotace:
Když anglická čtenářka románů Eva Petworthová napíše úspěšnému americkému autorovi Jacksonu Cooperovi a pochválí mu scénu v jeho knize, oba zjistí, že sdílejí vášeň pro vaření. To zažehne vztah, který změní jejich životy. Přátelství se rozvíjí a navzájem si svěřují detaily svého života. Jack má barvité přátele a řadu mladých obdivovatelek, ale není spokojený. Eva měla chladný vztah ke své matce a nyní se snaží překonat napětí mezi sebou a svou dcerou, která se má vdávat. Eva a Jackson se sbližují stále více i přes velkou vzdálenost, která je odděluje. Radí si navzájem a snaží se překonat své problémy. Chtějí se poznat osobně, a tak vznikne nápad. Rendez-vous v Paříži. To je to správné místo pro dobré jídlo a snad i lásku...
.......

Deborah McKinlay napsala výjimečnou knihu, která se tváří jen jako další romance, ale stačí ji otevřít a začíst se. Brzy objevíte její neodolatelné kouzlo plné přátelské korespondence a debat o vaření. Autorka všechno popsala velmi lákavě, až se vám bude zdát, že doopravdy cítíte vůni těch jídel.

Kniha má nádhernou obálku, která poutá pozornost a doslova láká k přečtení. Jen ta Paříž (hlavně v českém názvu) je trochu zavádějící. Ano, Jack navrhne Evě osobní setkání v Paříži, dokonce několikrát, ale ti dva k tomu musí teprve dospět. Nechtějí svůj zvláštní vztah zničit, ale hýčkat si jej. Setkají se? Nebo jeden z nich nepřijde?
„Slyšels už někdy o tom, že se v jednadvacátém století dá i telefonovat?“
„Ne. Myslel jsem na to, ale ona není v telefonním seznamu. A stejně, pak jsem si to rozmyslel. Mám rád ty dopisy.“
(str. 158)
Eva je osamělá žena žijící v domku na anglickém venkově, její autoritativní až despotická matka Virginia jí vždy utiskovala svou vůlí a nadvládou. Eva se jí totiž nikdy nepodobala, protože byla tichá a málo sebevědomá myška. Manžel jí opustil těsně po svatbě a Eva zůstala se svou dcerou Izzy sama. Virginia samozřejmě ve výchově pomáhala, jelikož se v malé Izzy doslova viděla, která byla povahově jako babiččin odraz. Za to Eva musela nadvládu silných osobností dále trpět a to jí stále více prohlubovalo stavy úzkosti...
Když se Eva odhodlala napsat dopis Jackovi, udělala tím velký krok a nikdy by jí nenapadlo, že jí dopisování s „cizím“ mužem pomůže s jejím životem i se vztahem k dceři.

Jack je známý spisovatel, zvyklý bát obletován mladými, krásnými ženami, proto ho také zasáhlo, že ho opustila i druhá manželka. Svým způsobem si ovšem uvědomuje, že je to jeho chyba. Ve skrytu duše touží po něčem víc. Hledá spřízněnou duši, které se může svěřit nejen se svými problémy, ale také s ní sdílet svou lásku k dobrému jídlu. To jeho přítelkyně, které neustále drží diety a jí jenom zeleninové saláty, prostě nemohou pochopit. A tak si Jack připadá osamělý, i když je neustále obklopen lidmi.
Nikdy by ho nenapadlo, že si bude rád psát dopisy se ženou z Anglie a najde v ní přítelkyni, s kterou může rozebírat společnou vášeň k vaření a dobrému jídlu. Dokonce kvůli ní zkusí udělat anglickou marmeládu.
„Zlato, ale já jsem si sakra jistý, že se nechci zříct prosté dětské radosti z jídla jen kvůli tomu, že moje múza je anorektická.“
(str. 136)
Bylo zajímavé sledovat ty vztahové linie oddělené od sebe několika hodinami letu. Jako by existoval Jackův vesmír a Evin svět. Oba musí žít své životy, ať už jsou jakkoliv komplikované a hlavně si vyřešit své problémy. Zároveň jsou tady jeden pro druhého, i když jen formou dopisů. Spojuje je křehký vztah, který se nedá popsat slovy. Jeho intenzita je ovšem úžasná a plné poutá čtenářovu pozornost.


Děj je kombinovaný nejen dopisy a vzkazy, které příběh úžasně doplňují, ale najde se zde plno receptů a postupů na přípravu jídel. Všechno je popisování s chutí a láskou, až se vám sbíhají sliny.

Po přečtení jednoho z Jackových dopisů jsem dostala chuť na arašídové sušenky jeho babičky. Na konci knihy je recept, tak po dočtení knihy jsem si je upekla. Vážně jsou vynikající. S nimi jsem znovu otevřela knihu a opět se do ní začetla.
Tohle je vážně román, který nepřečtete pouze jednou, ale budete se k němu stále vracet.
Evo,
někdy se v noci probudím, a když se tak stane, rád si dám mléko a sušenky. Nejsem si jistý, že to tak děláte i u vás. Viděl jsem nějaké nezávislé, dobře obsazené britské filmy a nikdy tam uprostřed noci nevstává a nenalévá si mléko a nejí sušenky, třeba je to chyba. Možná je to finanční omezení, a možná, je to jen čistě britské omezení? Vstal jsem dnes v noci, a to by v tom byl čert, abych neměl nějaké sušenky! Nějaké jsem sám upekl. Arašídové sušenky. Podle receptu od mojí babičky. Tak ti ho posílám, ne snad, že bych ti dlužil babičku, ale protože si myslím, že právě moje babička by ocenila tvoje levandulové koláčky. Co říkám ocenila, byla by jimi nadšená! A džem z růžových lístků. Zvala všechny dámy z okolí a smočila jim v něm nos. Je to nějaké anglický recept. Myslela si, že všechno anglické má vysokou úroveň. A já si začínám myslet, že měla pravdu.
Jack
Mimochodem, vždycky burské oříšky solím až po tom, co jsem je upražil.
(str. 178)
Příběh je procítěný a působí až dojemně. Osudy postav jsou komplikované a musejí projít dlouhou cestou k poznání, aby se opět našli a byli šťastni.

Závěr je překvapující, ale když se nad tím zamyslíte, tak to jinak dopadnout nemohlo. To jen dokazuje, že kniha není běžná romance, protože mezi Jackem a Evou není láska, ale přátelství a hlavně úcta. Dělá to z jejich vztahu něco nádherného a ojedinělého.

Rendez-vous v Paříži je úžasným zážitkem, který si vychutnáte až do poslední stránky a v myšlenkách vám zůstane ještě dlouho po počtení. Vážně nádherná kniha.

Hodnocení: 100 %
Velice děkuji nakladatelství Fortuna Libri za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Rendez-vous v Paříži (orig. That Part Was True, 2014)
Autor: Deborah McKinlay
Překlad: Petr Mikes
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 224
Vydal: Fortuna Libri, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 259 Kč

Komentáře

  1. Teda to vypadá docela pěkně, takové příběhy já ráda, holt jsem žena :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knížku si taky brousím zuby. Povedená recenze :c)

    OdpovědětVymazat
  3. Teda mám takový flash back a přísahala bych, že tohle už jsem jednou četla... Není to možný?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.