Recenze: Timmy Nezdárek 1: Chybička se vloudí - Stephan Partis

Následník Malého Poseroutky je tady!

Timmy Nezdárek vede svou detektivní agenturu „Kapitán Nezdárek, s.r.o.“ a jeho partnerem je lední medvěd Kapitán (raději se ani neptejte, jak se k malému klukovi mohl dostat lední medvěd), společně řeší ty největší případy jako ztracené  cukrovinky, barák poházený toaletním papírem... Timmy však není žádný troškař a už sní o svém celosvětovém impériu detektivních agentur. Prozatím ovšem musí sídlit v matčině šatní skříni, brázdit město na matčině elektrické dvojkolce, které říká „Nezdárkolet“ a případy vyšetřovat potají, aby se o tom nedozvěděla přísná máma, která by mu veškerou mimoškolní činnost mohla zatrhnout. No, a pak je tu jistá osoba, která vede konkurenční detektivní agenturu...

Vyřeší Timmy všechny případy? Nebo bude jeho detektivní práce zmařena? A jak do případů zapadne jeho kamarád a spolužák Koblížek s Molly Moskinsovou a jejich učitel pan Krokus?
.......

Americký humorista a kreslíř Stephan Partis vytvořil svou první knihu pro děti - Timmy Nezdárek, která je určena převážně klukům (možná i holkám) okolo deseti let, kteří si oblíbili obdobnou sérii Deník malého poseroutky.
Obě série nemohu pořádně porovnat, jelikož jsem četla pouze první díl Malého Poseroutky a přespříliš mě neoslovil. Za to Timmy Nezdárek mi přišel vtipný a hlavně jako hodně velký poděs.

Hlavní postavou je malý kluk, který se ve škole nepředře, místo toho mnohem raději tropí lumpárny a vymýšlí detektivní záhady. On se přesněji myslí, že je řeší, ale ve skutečnosti svou zbrklostí všechno jen komplikuje. Chudák jeho matka, nebo učitel pan Krokus...ale i ten v závěru prokáže svůj smysl pro humor.
Timmy Nezdárek se jednoduše domnívá, že je nejlepší detektiv na celém světě a o své osobě přemýšlí pouze v superlativech, o skromnosti u něho vážně nemůže být řeč.
Vyděsil chudáka správce, který přišel ráno do banky poklidit a místo toho tam našel králičího mutanta.
(str. 142)
Stýká se pouze s kamarádem a spolužákem Koblížkem, který mu nedobrovolně vypomáhá v detektivní činnosti, z čehož vůbec nemá radost, protože by se mnohem raději učil. A pak je tu Molly Moskinsová, podezřelá osoba, která se neustále motá okolo Timmyho a chtěla by s ním trávit každou minutu.

Za to jeho partner lední medvěd Kapitán se spokojí s málem, postačí mu dávat dostatečný přísun plných popelnic a sladkých tyčinek. A jak je vůbec lední medvěd dostal k malému klukovi? Raději se neptejte. Ale vás to stejně zajímá, co? No, tak dobře, přilákala ho vůně kočičí konzervy...     

Každý správný detektiv musí mít i svého nepřítele a konkurenta, proto je tu jistá zákeřná metr dvacet vysoká osoba ženského pohlaví, jejíž jméno se nesmí být vysloveno. Ona není jen zlotřilá, ona dokonce vede konkurenční detektivní agentury a snaží se Timmymu přebírat zákazníky... Opravdu velké zlo!

Texty jsou plné vtipných hlášek a hlavně je doplňují jednoduché kresby, které jsou legrační samy osobě, takže si četbu užije každé zvídavé dítě, které rádo bloumá ve své fantazii.
„Chybička se vloudí,“ povídám.
(str. 286)
Kniha je navíc vylepšena i náznaky sociálních problémů jako je svobodná, pracující matka, která tak úplně nezvládá své dítě, finanční problémy, jenž Timmy nedokáže pochopit a vnímá je jako trest za své zlobení a neučení, ale také peněžní propasti mezi dětmi ve třídě, což sebou přináší další potíže.
Není toho tam mnoho a spíše se o tom postavy zmiňují jen okrajově, ale přesto jsou tyto problémy v dětské literatuře spíše vzácností. O to více si toho tedy cením, protože je důležité připravovat děti na skutečný život například touto hravou a nenásilnou formou - prostě si o tom přečtou v zábavném příběhu.

Timmy Nezdárek 1: Chybička se vloudí“ je vtipná kniha pro děti kolem deseti let, ale pobavit by mohla i starší čtenáře. Pokud hledáte legrační ztřeštěnosti, napínavý příběh a zajímavý závěr, tak to je tato kniha pro vás ta pravá. Povedené oddychové počtení.

Hodnocení: 75 %
Velmi děkuji Knihy Dobrovský za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
Název: Timmy Nezdárek 1: Chybička se vloudí (orig. Timmy Failure: Mistakes Were Made, 2013)
Autor: Stephan Partis
Překlad: Naďa Funioková
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 304
Vydal: Jota, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 248 Kč

Komentáře