Recenze: Stín smrti - Darren Shan

Naděje pro lidstvo v boji proti démonům se rychle ztrácí...

Bec, dívka, jenž žil před šestnácti stoletími se vrátil jako součást mystické zbraně Kah-gaš, ještě s Grubbsem a Peckou tak tvoří celek moci, která může zničit démonický svět Demonat nebo svět lidí. Zlo sílí, ale starý mág Beranabus nechce Kah-gaš použít, dokud nezjistí, k čemu má sloužit. V jeskyni totiž ukázalo, že Kah-gaš má vlastní úmysly a ty se možná neshodují se záchranou lidstva...
Vlkodlaci pod něčím vedením zaútočí na Dervishe a Bec, jenže tím to vše jen začíná. Pak udeří démoni a nakonec se ukáže i sám Lord Lítost.
Mohou naši hrdinové zachránit svět před démony? Nebo jsou odsouzeni zemřít strašlivou smrtí? A kdo stojí v pozadí všech událostí?
.....................

Již sedmý díl série Demonata přinese mnoho informací o mágovi Beranabovi, takže se konečně dozvíme, kdo to je a celkově se nám začíná příběh ucelovat, protože autor v předchozích dílech zanechával útržky, které se konečně pospojují.
„Promiň, že jsem tu nebyla častěji. Práce práce práce. V říši nestvůr na všechny nejspíš leze jaro - démoni se objevují v jednom kuse. Nebo se o to snaží.“
(str. 35)
Bec se vyrovnává se svou novou situací. Před šestnácti stoletími byla budoucí kněžkou, jenže potkala chlapce Brana a ten jí zavedl k druidovi Drustovi. Společně se utkali s démony a pomocí krvavé oběti zastavili jejich povstání do světa lidí, Bec se tehdy obětovala a v jeskyni zemřela... (viz. čtvrtý díl Bec)
Jenže vše se trochu změnilo a ona nezemřela, tedy jen její tělo, ale duše byla uvězněna v jeskyni mezi světem lidí a Demonat. Po velké bitvě se však vrátila v těle Billi-Iho a nyní se musí zvyknout na úplně nový svět. Vše se změnilo a navíc ji Dervish nedokáže odpustit smrt Billi-Iho, za kterou ovšem ona nemůže.

Kniha je ještě temnější a brutálnější než předchozí díly a závěr mi vážně přišel jak z nějakého „béčkového“ hororu - zombie útočí ze všech stran a naši hrdinové bojují, seč jim síly stačí o své životy. Bohužel je čekají ztráty a já se jen ptám, zda je autor natolik šílený, aby nechal povraždit téměř všechny hlavní postavy (a ty přeživší pravděpodobně nečeká předlouhý život).
„Už jsi párkrát byl v pekle jenom s deštníkem, starý příteli. Teď je čas se tam vydat i bez deštníku.“
(str. 70)
Celkově se zde objeví většina postav ze série, tedy alespoň ti, kdo jsou ještě naživu, protože i v minulých dílech někdo umíral. Všechno se postupně chýlí ke konci, i když nás ještě čeká několik dílů, tak se alespoň máte na co těšit.
Občas jsem se ptala, jak tohle může dopadnout. Zbylo ještě mnoho otázek a otevřených linií, které se však možná zavřou i sami od sebe. Takže uvidíme a já si rozhodně nenechám ujít ani další díly, protože se prostě musím dozvědět, jak to skončí. Demonata je pro mě tak trochu drogou, bez které se neobejdu.

Závěr je plný beznaděje a vypadá to, že zlo zvítězilo. Učedníci jsou téměř pozabíjeni a Grubbs i Pecka čeká dosti nejistý osud. Stále doufám, že se v dalších dílech vše v dobré obrátí a dobro ještě vyhraje. Ale možná taky ne. U téhle série člověk nikdy neví, na čem je a jakým směrem se bude děj ubírat.
„To je vážně Beranabus?“ vybafne Kirilli. „Já myslel, že bude vypadat víc jako Merlin nebo Gandlf.“
„Jestli fofrem nezačneš mluvit, proměním tě v hobita,“ zavrčí Dervish.
(str. 140)
Stín smrti je skvělá hororová kniha (pro otrlejší mládež) plný akce, napětí a dramatických momentů. Ale hlavně se dočkáme hotových jatek, pokud se vám minulé díly zdály dost brutálního kalibru, tak se připravte na ještě silnější nechutnosti. Přesto v knize nechybí ani černý humor, který dokáže děj odlehčit, proto jde o pěknou oddychovou četbu.

Hodnocení: 90 %
Recenze na předchozí díly:

Název: Stín smrti (orig. Death´s Shedow, 2008)
Autor: Darren Shan
Série: Demonata
Díl: 7
Překlad: Richard Podaný
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 192
Vydal: CooBoo, 2013 (1. vydání)

Komentáře