Recenze: Člověk Gabriel - Kateřina Dubská

Hluboký a dojemný sen jménem „Člověk Gabriel“...

Gabriel pochází od balkánského Podunají, kde vyrostl se svou početnou rodinou cikánů, kteří obchodují s koňmi. Jenže doba se mění, je počátek dvacátého století a vůdce společenství rozhodl, že se část rodiny odpojí a pojede na západ, aby hledali způsob obživy. A tak se skupina cikánů, mezi kterými je i Gabriel, vydává až do daleké Vídně, kde se staví železnice, což pro ně znamená obživu. Tedy pokud se přizpůsobí a dokážou pravidelně pracovat. Gabriel nejdříve pracuje „u lopaty“ jako ostatní, ale jednou uklidní zdivočelého koně a zachrání pana Webera s jedním zlým vozkou. Pak už pracuje pouze s koňmi, hlavně s Černou hřívou...
Pozná se s vychovatelkou Weberových dětí Apoloií, která mu voní po meruňkách. Oba k sobě zahoří citem, ale osud jim zprvu nepřeje. Oni se však nevzdají a spolu odejdou. Gabriel pro svou milovanou Meruňku opustí svůj lid a vydá se s ní až do jejího rodného kraje na Moravu k Buchlovu...
.....................

Tady by skončila pohádka se slovy: A žili šťastně až do smrti..., jenže tohle je román popisující obyčejný život neobyčejného „Člověka Gabriela“, a tak to tím stěhováním vše teprve začíná...

Jde o prvotinu české autorky Kateřiny Dubské, která je více než zdařilá. Kloubí v sobě problémy společnosti, rozdíly mezi lidmi, života i naivní příběh plný lásky a naděje.

Gabriel je sice cikán, ale vždy mezi nimi vyčníval, jelikož byl nejraději sám, a více než lidem rozumí zvířatům, hlavně koním. Jako kdyby dokázal nahlížet do jejich duší. Možná i proto mu nepůsobí velké potíže opustit svou rodinu pro lásku své Meruňky a začít s ní nový život. I v kraji pod Buchlovem se setkávají s předsudky, protože cikáni jsou považováni za zloděje a špínu společnosti. Gabriel všem dokáže, že se může přizpůsobit a žít spořádaně se svou rodinou. Všichni nejsou stejní.
„Dej mi tu zkurvenou potvoru, ty jeden špinavý cikáne, já ho zkrotím! Beztak je to tvoje vina, určitě jsi ho očaroval a nás všechny uřknul, nic jinýho vy špinavci ani neumíte!“
(str. 44)
Příběh je nádherný, plyne klidně, ale přitom je čtivý a téměř uchvacující. Objevují se zde zvraty i napínavé okamžiky, jako je požár na železnici nebo doba války. O překvapení tak není nouze a čtenář si děj užije plnými doušky jako správě vyzrálé víno.

Přestože kniha vypráví o běžném životě obyčejných lidí a jejich každodenních starostech, tak jde o jaký snový příběh až s pohádkovými motivy.
Nikdo v reálu nemůže čekat, že celá vesnice i okolí změní názor a přijmou bez předsudků „vyvrhele společnosti“, jako se tomu stalo zde, stejně jde o nevšední zážitek, který stojí za přečtení.

Ani Meruňka není tak kouzelná bytost, jak jí Gabriel vidí, protože si dokáže dupnout a trvat na svém. Přesto se milují a jsou spolu šťastni.
„Gabriel vždycky říká, že zvířata sice nemluví tak jako lidé, ale mají pocity, stejně jako my. Jsou šťastná i smutná, bojí se a trpí, mají někoho ráda a někoho nerada a mají i sny.“
(str. 85)
Závěr byl smutný, i když se dalo očekávat, že lidská závist nakonec dokáže zvítězit nad dobrotou srdce, i když ne tak docela. Zní to krutě, ale když se podíváte na osudy Gabrielova lidu za války, tak zbude jen melancholický povzdych.

Člověk Gabriel je nádherný příběh, který v sobě ukrývá mnohé, navíc je obohacen i o moravské nářečí, což z knihy dělá neopakovatelný zážitek.

Hodnocení: 100 %
Velmi děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Člověk Gabriel
Autor: Kateřina Dubská
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 336
Vydal: Jota, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 298

Komentáře

  1. Hezká recenze, knihu jsem vyhrála u nakladatelství Jota a díky Tobě se na ní začínám těšit ještě více! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hrozně ráda čtu knihy nových autorů, zvlášť českých, takže díky za tip, určitě si dám na seznam a podívám se po tom... časem... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze, kniha už na mě čeká na poličce, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.