Recenze: Poslední divočina - Piers Torday

Fantastické putování za záchranou divočiny!

Zvířata zachránila Kestera Jaynese. Ale dokáže Kester zachránit zvířata?
Daleko od domova, uvězněný v zařízení pro problémové děti, žije dvanáctiletý Kester Jaynes. Ve světě, kde už nežijí žádná zvířata si ani on nepřipadá zrovna živý. A tak když se setká s hejnem mluvících holubů a panovačným švábem, má pocit, že už se zbláznil úplně.
Ale zvířata se mu snaží něco sdělit…
Holubi odnesou Kestera na místo, kde přežívají poslední zvířata. Moudrý jelen požádá Kestera o pomoc a společně se pak vydají na dlouhou cestu, následováni bláznivým vlčetem, rozmazlenou výstavní kočkou, tančící polní myší a odhodlanou dívkou jménem Polly.
.......

Poslední divočina je románovou prvotinou anglického autora Piers Torday, který pracoval jako scénárista a producent pro divadla, televizi a živě vysílané komediální programy.

Již po přečtení anotace jsem tušila, že půjde o bláznivé dobrodružství, ale jak moc bláznivé jsem si představit nedokázala. Rozhodně jde o fantazii, kterou ocení hlavně mládež, jenž má ráda zvířata, protože kniha je jim doslova věnována.

Svět po udeření zkázy...to tady už bylo tisíckrát, ale vždy umíralo lidstvo. Autor však vzal teorii o tom, co by stalo se světem, kdyby vyhynula zvířata všeho druhu. Nechyběla by lidem potrava? Nechala by si to příroda líbit, nebo by nějak zasáhla? A co kdyby sama zvířata toužila po záchraně? Kdyby tu byl někdo, kdo jim rozumí?
A pak si pomalu, se sevřeným žaludkem uvědomím, čí hlas to je. I když se to zdá nemožné, je jen jedna možnost. Dívá se přímo na mě a mává malými tykadly. Je to šváb.
(str.26)
Dvanáctiletý Kester Jaynes nemluví, nebo alespoň ne s lidmi. Náhodou totiž zjistí, že rozumí švábovi a holubům. Je to snad jen náhoda? Může se z malého chlapce stát hrdina, který zachrání divočinu a zvířata? A jaká tajemství ukrývá jeho minulost? Kdo byl jeho otec?

Děj měl švih a ubíhal velmi rychle, takže se na akci nemuselo dlouho čekat. Útok švábů, nálet holubů nebo jízda na jelením hřbetě, to je jen ochutnávka bláznivého dobrodružství, u kterého nuda nehrozí a kniha vás do sebe dokáže vtáhnout, stačí se jen poddat.
Příběh nepostrádá originalitu a zajímavé momenty plné zvratů, které zaujmou na první pohled. A Kester se naučí to, že se lidem nedá věřit, hlavně pokud jsou šílení a touží po pomstě.

Poslední divočina je fantasy pro mládež z postapokalyptického světa, kde je čas hrdinských skutků, jenže hrdinové nejsou v dohledu a tak to padlo na krk dvanáctiletého Kestera. Příběh je velmi pohádkový a otevřený konec věstí pokračování. Velmi vydařená oddychovka.

Hodnocení: 80 %
Velmi děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Poslední divočina (orig. The Last Wild, 2013)
Autor: Piers Torday
Překlad: Klára Žemličková
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 318
Vydal: Fortuna Libri, 2013 (1. vydání)

Komentáře

  1. Jee, to by mohla být příjemná oddechovka. Přidám si do "to-read" seznamu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborná, napínavá, zábavná a drobátko smutná knížka pro velkou část rodiny.

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem ji přečetla jedním dechem a těším se na pokračování, které otevřený konec slibuje

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.