Recenze: Pravá krev - Navždy mrtví - Charlaine Harris

Po třinácté a naposledy...


Sookie Stackhouseová se ocitne v ohrožení života, potom co odmítne znovu přijmout svou bývalou kamarádku a kolegyni Arlene jako servírku do baru U Merlotta, který teď vlastní společně se svým kamarádem Samem. Krušné chvíle zažívá také ve vztahu se svým přítelem Ericem Northmanem, protože on i jeho upíří přátelé si od ní zachovávají podivný odstup. Když se Sookie dozví důvod tohoto odcizení, je naprosto zoufalá a neví, co si počít. Její potíže vyvrcholí ve chvíli, kdy v jejím rodném městečku Bon Temps dojde k vraždě a policie ji zatkne jako pachatelku zločinu. Důkazy proti ní jsou však nedostatečné a Sookie je propuštěna na kauci. Když se pak pustí do vyšetřování zločinu na vlastní pěst, dojde k poznání, že to, co se v Bon Temps vydává za pravdu, je jen pohodlná lež, že snaha dobrat se spravedlnosti pouze plodí další krev a že cit, který se tváří jako láska, není dost silný.
.......

Charlaine Harris nemusím nejspíš nikterak dlouho představovat, proslavila se upíří sérii Pravá krev, podle které vzniká i televizní seriál True Blood, ten se však od své knižní předlohy nechává inspirovat jen volně.
Autorka píše hodně ráda i detektivky a nedávno se na český trh dostala i čtyřdílná série Harper Connelly Mysteries, která má převážně detektivní zápletku.

Závěrečný díl Pravé krve, série na pomezí moderní fantasy s upíry, vlkodlaky a vílami, paranormální romance, červené knihovny a detektivky, je tady a přinese mnohá překvapení a napínavé akce. Jen je možná až překombinovaný. Chápu, že se autorka chtěla se Sookie Stackhouse rozloučit velkopě, ale ostatní díly měli velmi jednoduchý děj, a tak to mělo zůstat i u konečného „zazvonil zvonec a pohádky je konec“.

Kniha navazuje na minulý díl, kdy v závěru Sookie použila vílí artefakt „deneb sar“, když zachránila a oživila svého přítele Sama Merlotta. No a tím naštvala svého upířího milence Erica, ten po ní chtěl důkaz lásky, aby ho zbavila povinnosti oženit se s upíří královnou. Sookie však jednala impulzivně a hlavně srdcem, a tak je nejspíš bez přítele.
Tak dobře, klidně pojďte dál a vlezte si ke mně do postele, už je mi všechno jedno,“ řekla jsem nakvašeně. „Hlavně mě ale vzbuďte a vyděste mě k smrti. To prostě miluju.
(str. 95)
Najednou si konečně uvědomí sílu skutečného přátelství, protože po obvinění z vraždy se od ní odvrátí mnoho lidé (tedy vlastně bytostí), které považovala za přátele. Naštěstí jí ještě zbyla Tara, měňavec Sam, smečka vlkodlaků vedená Alcidem, kamarádky čarodějnice a její právník, který je démon. A to přece musí stačit, aby odvrátili nebezpečí, které se kolem Sookie stahuje jako popravčí smyčka.
Kdo po ní jde a chce jí zabít? Jedná se pouze o jednoho vraha, nebo je jich mnohem více, než je zdrávo? Sookie si totiž udělala mnoho nepřátel, kteří se nyní rozhodli ji sprovodit ze světa a nebojí se pro to udělat cokoliv.

Co mi ovšem přišlo přehnané, tak to byl ďábel, který sbírá duše. Chápu, že už tu máme démony, ale ďáblové mi přišli už moc. A proč nebyly již v předchozích dílech? Mnoho postav vy ráda zaprodala duše za moc, peníze a úspěch. Takhle jsme se o nich totiž nic nedozvěděli, jen že se jich i démoni bojí. Je jasné, že s nimi nebude žádná legrace a kdokoliv by je chtěl podvést, tak nejspíš dobře nedopadne.
„Asi uděláme nejlíp, když se podíváme,“ oznámil Sam. „Snad se nechceš celou noc bát, co odtamtud vyleze.“
(str. 271)
Závěr knihy možná mnohé čtenáře překvapí, ale pokud se nad vším zamyslíte, tak to tady před námi bylo od počátku a Sookie se může přibrat dalšího milence a partnera.
Pokud patříte do různých týmů, tak to pro vás bude zklamání, protože naše vílí slečna vystřídala za celou sérii několik milenců, s kterými to vypadalo vážně, a fanoušci doufali, že se dá dohromady třeba s Billem, Alcidem nebo Ericem. A on si chce žít normální život s „nenormálním“ (nadpřirozeným) přítelem.

Navždy mrtví jsou obstojným zakončením této série a její fanoušci si ho určitě užijí. Příběh je jednoduchý a je tak trochu pohádka pro dospělé, kde se vyskytnou i lechtivější scény. Příjemný oddychovka, v které si užijete napětí i humor.

Hodnocení: 70 %

Velmi děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Navždy mrtví (orig. Dead Ever After, 2013)
Autor: Charlaine Harris
Série: Pravá krev
Díl: 13
Překlad: Ludmila a Tomáš Havlíkovi
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 328
Vydal: Baronet, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře

  1. Tak to jsem zvědavá, jak série skončí. Ještě si musím přečíst předchozí díl, abych se mohla vrhnout na tenhle. Ale musím říct, že mě každým další dílem tahle série zklamala víc a víc. :(

    OdpovědětVymazat
  2. Docela s recenzí souhlasím, jen mě trochu zarazilo to, že tu píšete: "...po obvinění z vraždy se od ní odvrátí mnoho lidé (tedy vlastně bytostí), které považovala za přátele." Mě se ale zdá, že Sookie byla až překvapena, kolik lidí jí drží palce. Jediní, kdo ji začal brát jako vězně, byli ti lidé ve věznici. S ďáblem souhlasím. Je tam už trochu na vrch. Sice by mě nepřekvapilo, kdyby se tam objevil nějaký nový druh bytosti, ale s ďáblem se trochu sekla. Také bych Vás chtěla upozornit, že na začátku knihy píšete, že je to až moc překombinované a na konci, že je to jednoduché.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.