Recenze: Psí škola kocoura Rudochlupa - Gabriela Futová

Kupovat kotě jako dárek pro sestru se někdy nevyplácí, hlavně pokud máte dva psy...


Malý zrzavý kocourek zůstal u mámy jako poslední, ostatní koťata už odešla do světa a nyní i na něho došla řada. Přišla si pro něho „kamarádka“, jak jí sám nazývá. Chtěla ho pro svou sestru jako dárek, jenže ta měla jiné starosti a tak musel zůstat týden u ní. Dala mu jméno Rudochlup, který byl hned od počátku dost vyděšený, protože na něho v bytě čekaly dvě psí obludy - Džina a Lila. No a tím se mu změnil život, protože ve svých dvou měsících musel čelit mnoha nástrahám osudu, jako třeba rybka v akváriu, myšák v televizi, skříň a hlavně ty dvě psí příšery, které mu neustále usilují o život.
.......

Kniha je zajímavá tím, že vypravěčem je sám kocourek Rudochlup a čtenář tak má možnost nahlížet na běžné věci každodenního života z kočičího pohledu, který se od toho lidského hodně liší.
Pro malé čtenáře od sedmi let bude toto přiblížení zvířete jistě poučné i zajímavé, protože je potřeba je učit, že zvířata jsou živí tvorové. A co je lépe k tomu připraví, než vyprávění koucourka?

Text je navíc obohacen o nádherné, mnohdy velice vtipné ilustrace, které výborně doplňují příběhy. Děti si tak nejen počtou, ale také si mohou prohlížet obrázky.

Příhody kocoura Rudochlupa mi hodně připomněli mého kocoura Whiteeho, který taky tropí samé legrácky stejně jako hlavní hrdina této knihy. Ta tedy jistě potěší i všechny milovníky koček, a vůbec nezáleží na jejich věku. Kniha je skvělé počtení pro malé i velké.

A proč psí škola? Protože Rudochlup čeká ta největší zkouška dovedností i odvahy v boji s psími příšerami, které ho pronásledují a jistě ho chtějí i sežrat. Nebo ne?
O honičky po bytě a kaskadérské kousky tedy není nouze. Jen zůstává otázka, kdo z těchto soubojů vyjde jako vítěz a zda „kamarádce“ nakonec nerupnou nervy z těch jeho vylomenin.

Zábava, zábava a zábava
Příběh je jednoduchý a jednotlivé lekce (neboli kapitoly) na sebe plynule navazují, proto děj odsýpá a na vtipné okamžiky se nemusí dlouho čekat. Kocour Rudochlup vymýšlí samé lotroviny (tu největší so schovává na závěr, když si uvědomí, kde je jeho skutečný domov) a občas jeho „dočasnou“ paničku vážně obdivuji, že to dokáže ustát. Zábava je v plném proudu a neskončí do konce knihy.
A pokračování tohoto příběhu by mohlo být ještě mnohem zajímavější.

Psí škola kocoura Rudochlupa je výborná pohádka pro děti od 7 let, které rádi objevují nové věci a mají rádi zvířata.

Hodnocení: 4/5

Název: Psí škola kocoura Rudochlupa (orig. Psia škola kocúra Červenochvosta,2008)
Autor: Gabriela Futová
Překlad: Ivana Březivová
Ilustrace: Ďuro Balogh
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 72
Vydal: Albatros, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 179

Komentáře