recenze: Zápach odlivu - Håkan Östlundh

Mrazivý sever o sobě dává vědět a nikdo si nemůže být před vrahem jistý. Obětí může být totiž kdokoliv...

Kriminalista Frederik Broman se přestěhoval se svojí ženou a dětmi ze Stockholmu do malého městečka Visby na ostrově Gotland, aby unikli před agresivní společností a vrahy. Záhy se však z idylického ostrova stává místo hrůzy, když je u pláže v autě nalezeno několik dní staré rozporcované tělo a brzy se objeví další. Frederikovi, který byl zvyklý na sériové vrahy, je jasné, že tohle je jen začátek a zápach odlivu ještě zesílí...
Kdo zabijí? A jaký ho k tomu vede důvod? Jedná se jen o jednoho vraha? Dokáže policie vyřešit složitý případ?Odstěhuje se Frederik s rodinou někam jina?
...
Skvělý thriller, který má chvílemi až děsivou atmosféru, hlavně díky rozporcovaným tělům a panice lidí. Autor si skvěle pohrál s myslí lidí, takže s rostoucím počtem vražd, roste i strach lidí, kteří jsou hodně neklidní, když se v okolí jejich domova potuluje děsivý vrah.

Kniha je jednou z mnoha severských krimi, přesto má v sobě originalitu, která se příliš často nevidí. Někdy mě už unavuje zdlouhavé popisování severské přírody, kde je všude jen sníh a z nevlídného počasí často čiší i deprese (někdy ovšem i z hlavního hrdiny, který se neustále lituje a prolévá si hrdlem litry alkoholu).
Zápach odlivu takový však není a Frederik Broman nemá sebemenší důvod se litovat, jen by mohl mít více času na manželku, ale jinak je to obdivuhodný člověk.
Počasí se tady příliš neobjevuje, jedině když policisté nadávají, protože jim déšť zmyl stopy. Jen tu všechno doplňuje zápach z odlivu, který je cítit po celém ostrově a kolikrát je z toho špatně i čtenářovi, protože autor umí mistrně popisovat detaily, které však příliš nerozebírá. Prostě je tu zápach a není potřeba o tom vyprávět několik stránek, čímž se ušetří místo na vynikající dialogy a propracovanost postav i děje.

Přestože byl pro příběh nejdůležitější složitý případ s mnoha podezřelými, tak tu byly zdůrazněny i lidské hodnoty, jako rodina.
Hlavní postavou je kriminalista Frederik, který je neustále v práci a manželku nechává hodně samotnou. Ta však má strach ze tmy a obcházející vrah v okolí jí na klidu příliš nepřidává. Dokáže se smířit s tím, že pro Frederika je práce důležitá?

Chvíli mi trvalo, než jsem se prokousla začátkem, který mi přišel trochu zdlouhavý. Asi od dvou třetin se děj rozjel a kniha má rychlý spád, kde se napětí stupňuje, až vyústí ve velké finále, při kterém bude tuhnout krev v žilách.
Jen je škoda, že motivy vraha nejsou příliš vysvětleny a on vlastně ani neměl svým způsobem žádný motiv. Sám netuší, proč zabíjel, což mi přišlo trochu divné a zároveň i děsivé.

Propracovaný děj se čte velmi dobře a čtenář je ponecháván v napínavé nejistotě, protože vrahem může být kdokoliv.
V ději jsou ponechány stopy, po kterých vrah kráčel, ale většina vede jen do slepých uliček. Policisté tápou a chytají se všech stébel, jen aby vraha dopadli, jenže ten jako by byl o několik kroků dopředu, a tak je podezřelých hodně. Neustále se objevují další informace, které případ ještě více zamotávají a s tím roste i napětí.

Zápach odlivu je vynikající thriller, který pocuchá čtenáři nervy a udrží ho v nejistém napětí, které se stupňuje. Kniha zaujme všechny příznivce detektivního žánru a nejspíš i mnoho dalších čtenářů.

Hodnocení: 9/10
.
Velmi děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí výtisku k recenzi. Knihu si můžete zakoupit zde.
Název: Zápach odlivu (orig. Släke, 2011)
Autor: Håkan Östlundh
Série: detektiv Frederik Broman
Díl: 1
Překlad: Tereza Dudková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 424
Vydal: Baronet, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře

  1. Bylo to jako filmový trik, když mi doktor Edede přivedl mého manžela do 24 hodin, vyzkoušel jsem mnoho způsobů, jak dostat mého muže zpět, ale vždy se setkávám se špatnými lidmi, dokud jsem nemyslel doktora Ededeho radu každému, kdo má stejný problém kontaktujte ho na Ededetemple@gmail.com nebo Whatsapp +233235887825 Slibuji, že vás nikdy neodradíme.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.