Recenze: Mráz ze záhrobí - Charlaine Harris

Harper Connelly potřetí a tentokrát na ní čeká hodně komplikovaný, až nervy drásající případ, při kterém vyjde na povrch "Mráz ze záhrobí"...

Děj:
Harper přijela společně s nevlastním bratrem Tolliverem do městečka Doraville, aby zde pátrala po šesti zmizelých chlapcích. Komplikace nastávají, když Harper objeví na opuštěném statku osm těl a všechny nesou stopy po mučení, znásilňování a krutém zacházení. To vše se odehrálo za posledních šest let a je evidentní, že pachatelů je více než jeden.
Harper je z nálezu otřesena, protože nikdy ještě nenašla masové pohřebiště, kde na ní mrtví "dýchají" ze všech stran. Okamžitě chce odjet co nejdál, jenže je napadena, proto se chce nechtě, musí zapojit do vyšetřování. Pachatel totiž o ní ví a vůbec se mu nelíbí, že zničila jeho "místečko".
Kdo za vraždami stojí? Jaké tajemství ukrývá Doraville? Dokáže Harper odhalit vraha dříve, než jí zabije? A jak se vyhrotí její vztah s Tollivere?
.
O autorce a sérii:
Autorka se ve světě proslavila detektivní tvorbou, až pak přišla Pravá krev, která jí přinesla ještě více popularity a díky ní se dostala i na český trh. Její detektivní vypravěčský talent je příjemně komplikovaný a hodně čtivý, takže knihy nikdy nenudí.
.
Charlaine Harris mám moc ráda a vždy čekám na další její knihy, a je mi jedno zda jde o "Harper" nebo "Sookie". Obě série mají něco společného, ale také se od sebe hodně liší, takže je mám ráda obě, jen každou trochu jinak.
Pravá krev je paranormální romance pro dospělé s detektivní zápletkou, kde vztahy Sookie s nadpřirozenem jsou hlavním pilířem příběhu. Kdežto Harper Connelly Mysteries je detektivka s náznakem tajemna, kde je hlavní příběh, která jednotlivé díly dělá zajímavější a obohacuje je o trochu nezvyklý smysl pro humor.
.
Můj názor:
Mráz ze záhrobí je třetí díl série a oproti předešlým dvou dílů hodně přitvrdil a setkáme se zde s dosti brutálními vraždami dospívajících chlapců, které jsou před smrtí mučeni a znásilňováni. Dokonce i na Harper toho je moc a ta je na smrt kolem sebe zvyklá, proto tahle kniha rozhodně není pro slabší nátury.
Tady už nejde tak úplně o detektivku, jako o napínavý thriller, při kterém vám bude běhat mráz po zádech. Ano, budete si připadat, jako by vás obklopoval "Mráz ze záhrobí". V tomhle je název rozhodně trefný a k ději se skvěle hodí.
.
V knize se objevuje i pár nechutných scén, jako když Harper objeví těla zavražděných chlapců, nebo když jí vrah pronásleduje po lesích, ona se schovává u polozetlelé mrtvoly rybáře a připadá jí jako skvělý společník.
.
Zároveň se vyhrotí i vztah mezi Harper a Tolliverem. V minulém díle si Harper přiznala, že ho miluje a jedině s ním si dokáže představit rodinu a domov. Ale otázkou zůstává, jak na ní Tolliver pomýšlí. Jako na sestru, nebo něco víc?
Tohle by sice mohlo vypadat jako zápletka pro romanci, nenechte se však zviklat. Kniha je rozhodně thriller, možná až s hororovými prvky, jen v něm některé vztahy uzrály do nového stádia.
.
Na scéně se objevuje mnoho postav, jako místní šerifka, dva agenti bezpečnosti, farář a mnoho dalších, kteří ze schopností Harper nebudou vůbec nadšeni. A jako obvykle na ní budou z počátku koukat jako na šarlatánku.
Ve městě se však objeví i vědma Xylda a její vnuk Manfred. Oba Harper už zná a dalo by se říci, že jsou přáteli. Jen Manfred svou pozornosti hodně soustřeďuje na Harper a s Tolliverem se nesnáší. Xylda na tom však není zdravotně příliš dobře, ale stačí Harper naznačit, že by mohla objevit svou dávno ztracenou sestru.
.
Kniha je čtivá a dokáže pořádně zapůsobit. Objeví se v ní trocha citů, ale mnohem důležitější je napětí, akce a detektivní zápletka.
Děj hodně přitvrdil a rozhodně jde o thriller, který vás nenechá ani na chvilku vydychnout. Je tu mnoho mrtvých těl, nastíněna mysl šílence a smrt na každém rohu. Atmosféra je místy až děsivá, hlavně když vypluje na povrch, kdo a proč vraždil.
Závěr je skvěle vyvedený a překvapivý. Něco jste možná už tušili, ale celou pravdu odhalí až konec knihy, kde půjde Harper o život.
.
Mráz ze záhrobí je skvělý thriller s velkou dávkou napětí, ale i trochou citů, které děj ještě více rozhýbou. Knih se čte úžasně a čtení si užijete. Vynikající oddychové čtení, při kterém si příliš neodpočinete.
.
Hodnocení: 9/10
.
Velmi děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí výtisku k recenzi. Knihu si můžete zakoupit zde.
Název: Mráz ze záhrobí (orig. An Ice Cold Grave, 2008)
Autor: Charlaine Harris
Série: Harper Connelly Mysteries
Díl: 3
Překlad: Ludmila a Tomáš Havlíkovi
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 312
Vydal: Baronet, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 269 Kč

Komentáře