Recenze: Pasti ze záhrobí - Charlaine Harris

Již po druhé se setkáváme s Harper Connelly, která dokáže nalézt mrtvá těla a vidí jejich poslední okamžiky před smrtí. Tentokrát se však případ pořádně zkomplikuje a na Harper jsou nastražené "Pasti ze záhrobí"...

Děj:
Harper se svým nevlastním bratrem Tolliverem jsou pozváni profesorem Nunleym, aby dokázala, co umí na starém hřbitově v Memphisu. Úkol jde Harper výborně, ale jen do okamžiku, než zjistí, že v jednom hrobě jsou dvě těla a to jedno tam rozhodně nepatří. Jedná se o tělo Tabithi Morgensternové, kterou před nějakým časem Harper hledala, ale nedokázala ji najít.
K případu je přivolána místní policie i agent FBI Seth Koenig, který dělal na zmizení Tabithi. Vše se dál komplikuje, když se na scéně objeví vědma Xylda s vnukem Manfredem, která Harper varuje před nebezpečím. Pak je však zavražděn profesor Nunley a Harper je jasné, že musí vraha najít dřív, než půjde i po ní a Tolliverovi.
Kdo unesl a zavraždil jedenáctiletou Tabithu? Proč musel profesor Nunley zemřít? Jedná se jen o jednoho vraha, nebo je jich více? Jaká tajemství ukrývá židovská rodina malé Tabithi? Co Harper zjistí o duchách?
.
Můj názor:
Pasti ze záhrobí jsou druhý díl série Harper Connelly Mysteries, kde oceňuji zajímavou detektivní (až thrillerovou) zápletku, i to, že nadpřirozeno (jako upíři, vlkodlaci či víly) tady není.
Jediná spojitost s tajemnem je to, že Harper po zásahu bleskem dokáže vycítit mrtvá těla a spatřit jejich poslední okamžiky před smrtí, tím zjistí, jak zemřeli, ale vraha najít nedokáže. Jde o zvláštnost, která jí poznamenala, stejně jako hrozné dětství, kdy se s Tolliverem museli starat o mladší sourozence, protože jejich rodiče brali drogy.
Harper se setkává se smrtí tak běžně, až jí na ní nepřipadá nic divného a bere ji jako samozřejmost, proto však může působit trochu chladně. Ona je ve skutečnosti plná emocí, které v sobě skrývá, dokonce i před Tolliverem. Ten je pro Harper opora, ale ona touží po založení rodiny, jenže nedokáže věřit cizím lidem. Jediný kdo má její plnou důvěru, je Tolliver. Ale mohli by spolu něco mít? Sice nejsou pokrevně příbuzní, ale jak ji Tolliver bere?
.
Stejně jako v prvním díle (Šepoty ze záhrobí) se zde setkáme s nedůvěřivci, kteří se domnívají, že Harper je podvodnice. Ta si z toho však nic nedělá a spíše jí překvapuje skutečnost, že se setkala s duchem. Do teď se domnívala, že duše opouští tělo, ale tenhle duch byl v hrobě i po sto letech. Jaká další tajemství ukrývá záhrobí?
.
Kniha je čtivá a děj ubíhá příjemným tempem, který vás nenechá vydechnout. Neustále se ukazují další části skládačky, a až v závěru se vrah odhalí i se svým motivem k vraždám. Skvěle se zde ukazuje, čeho je člověk schopen i pro neopětovanou lásku.
.
Na příběhu se mi líbí, že jde o napínavou detektivku, a ne o nějakou paranormální romanci, s tou kniha skutečně nemá nic společného.
Postavy jsou dospělí lidé a tak se tu neřeší žádné pubertální problémy, ale spíš to, že Harper uvažuje o založení domova i rodiny, jenže nemá s kým, protože si nedokáže nikoho připustit k tělu.
.
Detektivní zápletka je propracovaná a autorka si s ní zkušeně pohrála, takže je sice komplikovaná, ale nijak nezašmodrchaná, proto se v ní dobře orientuje a čtenář si užije napětí i trochu té akce. Jen závěr mi přišel hodně uspěchaný, prostě se všechno najednou vysvětlilo a vrah byl dopaden.
.
Pasti ze záhrobí je napínavá detektivka, která nenudí a dokáže čtenáře udržet v napětí, protože se bude chtít dozvědět, kdo je vrah. Výborné oddechové čtení, které rychle plyne a je i zábavné.
.
Hodnocení: 8/10
Název: Pasti ze záhrobí (orig. Grave Surprise, 2006)
Autor: Charlaine Harris
Série: Harper Connelly Mysteries
Díl: 2
Překlad: Ludmila a Tomáš Havlíkovi
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 304
Vydal: Baronet, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 259 Kč

Komentáře