Recenze: Percy Jackson: Prokletí Titánů - Rick Riordan

Již třetí dobrodružství čeká Percyho Jacksony, syna Poseidona a jeho kamarády z Tábora Polokrevných, a ani tentokrát do nebudou mít vůbec jednoduché...


Děj:
Percy, Annabeth, Thalia a Grover zachraňují před mantichorou dva Polokrevné - Biancu a Nica dé Angelo, jenže všem hrozí smrt a bohyně Artemis se svými Lovkyněmi je zachrání. Annabeth však zmizí neznámo kam a později dokonce i Artemis. Percymu je celkem jasné, že za tím vězí Luke. Lovkyně Zoe a Bianca (která se k nim přidala) s Thalií a Groverem se vydají na výpravu. Percy je sleduje a v nastalém zmatku se k nim připojí. Dobrodružství však teprve začíná, protože po nich jde Luke, Generál a jejich stvůry.
Každý z výpravy bude prověřen zkouškami a je jen otázka, kdo z nich přežije a kdo se obětuje. Dokáží Polokrevní najít Athénu i legendární stvůru, která má moc zničit Olymp? A skutečně jde v "Proroctví" o Percyho?
.
Můj názor:
Prokletí Titánů patří do série Percy Jackson, která je fantasy pro mládež a zabývá se antickou mytologií. Proto se tady setkáme s různými bohy - Zeus, Poseidon, Afrodita, Áres, Dionýsos (neboli pan D.) nebo třeba Artemis. K tomu se přidávají stvůry jako mantichora, kostlivci, drak a další.
Autor si s antikou skvěle pohrál, takže vše dává smysl a dobře se k sobě hodí.
.
Kniha je velmi čtivá a děj lehký, takže ideální četba pro náctileté, kteří si užijí napínavá dobrodružství našich hrdinů.
.
Děj lehce přitvrdil, takže čtenáře čekají ztráty z řad hrdinů a zbývající to také nebudou mít příliš lehké. Přesto se krve příliš nedočkáme. Vše je zařízeno tak, že je postava prostě mrtvá a hotovo.
.
Jen mi drásají oči ty velká písmena. Stejně jako u předchozích dílů je prostě moc velká a trochu nechápu proč. Pochopila bych to u knih pro děti, ale copak jsou puberťáci slepí? Kdyby se použila obvyklá velikost, tak by kniha byla asi o třetinu kratší, takže je to možná marketingový tah. Čím větší písmena, tím více stran a tím kniha víc stojí.
.
Postavy jsou náctileté, takže zažívají jejich problémy, proto jsou stejně starým čtenářům velmi blízko. Jen láska se tady zatím neřeší, sice je tu něco nastíněno, ale to se snad dozvíme až někdy příště.
Většina postav je známá z minulých dílů, ale objevují se zde i nové postavy, které dějem pořádně otřesou, jako Lovkyně a nový Polokrevní.
.
Prokletí Titánů je vcelku napínavé dobrodružné fantasy pro náctileté s prvky antické mytologie. Nenudí, ale ani zvlášť nenadchne. O proti předchozím dílům je kniha slabší a mě moc nezaujala.
.
Hodnocení: 6/10
.
Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi. Knihu si můžete zakoupit zde.
Název: Percy Jackson: Prokletí Titánů (orig. Percy Jackson 3 - The Titan´s Curse, 2007)
Autor: Rick Riordan
Série: Percy Jackson
Díl: 3
Překlad: PhDr. Dana Chodilová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 336
Vydal: Fragment, 2011 (1. vydání - dotisk)
Doporučená cena: 399 Kč

Komentáře