Recenze: Gjorkové - Tajemství minulosti - Tereza Benešová

Harry Potter v sukni, inspirovaný bájnou Atlantidou? To není vtip, ale nová kniha (vyšla začátkem dubna) z českých vod. S radostí mohu říct, že to není další paranormální romance, ale moc pěkná fantasy knížka pro mládež, která však může hodně nabídnout i dospělejším čtenářům.
.
Děj:
Nefas vyrůstala mezi upíry, jenže si všimla odlišností - nevadí jí slunce, nají syrové maso, ve vodě cítí jakousi vibraci a po namočení se jí na krku objeví žábry. Nefas není upír, ale Gjork, tedy bytosti žijící pod vodou.
Vždy cítila, že mezi upíry nepatří, přestože jiný svět nezná a dokonce si zde našla dobrého přítele, upířího učitele Michaela. Ve dvanácti se však má Nefas vrátit pod vodu ke svému lidu. Těší se, že konečně najde domov, zároveň však má i obavy z neznámého prostředí a lidí. Doufá však, že konečně objeví něco o svých rodičích a důvod, proč vyrůstala u upírů a ne u Gjorků.
Nastupuje do Gjorkské školy, aby se zde učila různým druhům magie. Nefas však už během prvního dne čeká pořádně studená sprcha. Nikdo na ní nečeká, spíš naopak, všichni se jí bojí, protože vyrůstala u upírů. Nejenže se s ní nebaví děti z dalších dvou vesnic, protože byla zařazena do Prayi, ale šikanují i děti z vlastní vesnice. Nefas to ve škole nesnáší a přemýšlí o útěku se svým jediným přítelem Michaelem, který je však daleko. K tomu se jí někdo pokouší zabít - nejdřív jí málem sežere vraždící kytka, pak je vytopená škola. Nefas prostě nemá lehký život a musí pořádně zatnout zuby, aby to nakonec přežila.
Kde jsou její rodiče? Proč nikdo nechce Nefas řct o její minulosti? Na čí straně je učitel Ater? Najde si Nefas nějaké přátele? Je skutečně tak sama, jak se domnívá? A přežije to vůbec?
.
O knize:
Na to, že se jedná o prvotinu začínající mladé autorky, tak s radostí mohu říct, že je to více než dobré. Moc pěkný začátek spisovatelské činnosti a nejen kvůli otevřenému závěru, se už nemohu dočkat pokračování.
.
Gjorkové - bytosti schopni života jak ve vodě, tak na suchu, ovládající kouzla a používající k tomu hůlku tzv. wirgamu.
Dělí se na tři národy - Nagathan, Maureeka a Praya. Odlišují se barvami i schopnostmi. Praya je považována za "špatnou", protože se během války přidala ke zlému Scarabeovi, který se snažil ovládnout svět. Právě do Prayi byla Nefas zařazena, přestože k tomu nemá vrozené předpoklady, protože její rodiče patřili jinam.
.
I tady se objevují upíři, sice se živí zvířecí krví nebo syrovým masem, ale žádné výčitky svědomí nemají. Slunce je zabije a vlastně to nejsou moc příjemní společníci, protože jsou bručiví a nevrlí. Ale nikdy by nezabili nevinné novorozeně, a tak se k nim dostala i malá Nefas.
.
Můj názor:
Přestože tu je několik paraler s Harrym Potterem, ale rozhodně se jedná o originální počin a asi od třetiny knihy se ukazuje vlastní, zajímavý děj, který s mladým čarodějem nemá nic společného. Voldemort tady na vás odnikud nevybafne, protože zlý Scarabeus je mrtvý. V závěru se sice objeví zloduch, který prochází celou knihou, ale nikdy bych to do něho neřekla. Profesor Ater mi trochu připomíná Snapa a stejně jako on, nakonec není zase tak špatný, jak se na první pohled zdálo.
Inspirace Atlantidou spočívá v myšlence, že pod mořskou hladinou jsou města a "vodní lidé", kteří jsou velmi vzdělaní. Zbudovaly kolem měst ochranné bariéry, takže je uvnitř sucho, jak to nazvala malá Nefas: "Je to jako obrácené akvárium."
.
Kniha je zvláštní i zajímavá také tím, že se zde objevují dvě témata, která se v knihách pro mládež příliš nevyskytují, a to šikana a psychické poruchy a nemoci.
Sebastian je velmi narušený a nekomunikuje s okolním světem. Kdysi se mu něco stalo a to ho poznamenalo, stejně jako to Nefas změnilo život.
Šikana ze strany spolužáků působí velmi reálně. Nefas to nemá jednoduché a prostě nemůže zapadnout. Všechno je pro ni nové, a proto není divu, že uvažuje o útěku z té noční můry. Naštěstí na konci každého temného tunelu je světlo, a tak i na Nefas se usměje štěstí, na jak dlouho, to se teprve ukáže.
.
Kniha je velmi čtivá a napínavá, čtenář nemá čas se nudit, protože ho autorka neunavuje dlouhými dialogy a přílišným popisováním, přesto je podmořský svět (který nemá nic společného s dílem Terezy "Temnářky" Matouškové) velmi dobře vykreslen, takže jsem si vše mohla dobře představit i vychutnat.
.
Moc pěkné dobrodružné fantasy plné emocí určené pro mládež od dvanácti let, ale i starší čtenáři si to mohou užít. Mě je skoro pětadvacet a zamilovala jsem si jí.
Pokud máte rádi dobrodružství plné tajemství, fantasy světy a střet trochu naivního pohledu hlavní hrdinky a vcelku kruté reality, tak pro vás tato kniha bude to pravé.
.
Vlastně u této knihy jsou jen dvě možnosti, buď vás zaujme a vy si jí oblíbíte, nebo vám nesedne.
Mně se hodně líbila a už se těším na případné pokračování, vlastně doufám, že nějaké bude.
.
Hodnocení: 9/10
Název:Gjorkové - Tajemství minulosti
Autor: Tereza Benešová
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 327
Vydal: Krigl, 2012
Doporučená cena: 273 Kč

Komentáře