Recenze: Demonata - Darren Shan

Přiznám se, že toto byla první kniha od Darrena Shana, kterou jsem četla. Slyšela jsem na jeho díla jen samou chválu, tak jsem do toho šla a Demonata mě doslova šokovala. Jsem vcelku zvyklá číst i trochu brutálnější krvavé scény, ale Lord Lítost a jeho krutost mě dostal. Na řádky, kde jsou zavražděni Grubbsovi rodiče jsem jen zírala, ale zároveň jsem se nedokázala odtrhnout a musela knihu dočíst. Tohle se mi snad ještě u žádné knihy nestalo.
.
Děj:
Grubitsch (říká si Grubbs, s jeho jménem bych se asi zastřelila, ale nejdřív bych zabila ty pošuky, který mi ho dali) Grady není zrovna hodný hoch, spíš pořád zkouší nějaké kraviny, asi jako každý puberťák. Občas to však trochu přežene, třeba když strčí sestře do ručníku krysí vnitřnosti. Jeho rodiče jsou posedlí šachy a on je nucen je hrát, i když to nesnáší.
Jednou se však rodiče začnou chovat podivně a Grubbs pátrá po příčině. A bohužel ji i zjistí. V tom jediném okamžiku se jeho dosavadní normální život rozprskne a on je postaven před krutou realitu. Démoni existují! V té nejodpornější podstatě. Zabili mu rodiče i sestru.
Lord Lítost se představuje, a pokud mu někdo padne do pařátů, tak už ho nepustí. Grubbsovi se však podaří utéct a je považován za blázna, když vykládá pravdu - démoni mu zabili rodinu. Jenže Lord Lítost se nevzdává a hlavně dokáže vyčkat na tu správnou chvíli.
Pomůže Grubbsovi jeho strýc Dervish Grady? Proč je rodina Gradyů posedlá šachy? Jaké je jejich rodinné prokletí? A dokáže Grubbs znovu čelit bezcitnému Lordu Lítosti?
.
O autorovi a knize:
Darren O´Shaughnessy (pseudonym Darren Shan) se nejvíc proslavil upíří sérii pro mládež, ale vždy toužil psát knihy pro dospělé publikum.
Demonata (Lord Loss) patří do desetidílné série Demonata, která je zvláštní tím, že nesleduje jen jednoho hlavního hrdinu, ale tři - Grubbs, Pecka, Bec, zároveň tu však je hned několik vedlejších postav, které prostupují celou sérii.
.
Grubbs zažívá obtížné chvilky. Lord Lítost mu se svými fámuly zavraždil rodiče a sestru, přitom zjistí, že démoni jsou skuteční. To však není všechno, brzy pochopí, že je svázán s démony více, než je zdrávo. Nejenže se u něho může kdykoliv projevit rodinná kletba, ale v přítomnosti démonů dokáže používat magii.
Dervish je podivín, v minulosti toho asi také hodně zažil. Nyní se pokouší Grubbsovi vysvětlit, jak se věci mají, a připravuje se na boj s démony.
Bill-I je kluk, co bydlí poblíž Dervishe a chodí ho navštěvovat. S Grubbsem se skamarádí, ale i on má tajemství, i když o něm ještě neví.
Lord Lítost, pán démonů a jeho nejbližšími fámuly je Artérie a Céva. Živí se povity, jako je lítost, beznaděj a smutek. Vzhledově je to sice obluda, ale přesto mě hodně zaujal. Je tak trochu fascinující.
.
Můj názor:
Obálka mě upoutala na první pohled a moc se mi líbila. Vlk a šachy, hned jsem si říkala, co toto dvojí má asi společného. Ukázalo se, že hodně a obálka přesně vystihuje příběh knihy.
.
Děj se zpočátku zdá jednoduchý, a když už je skoro všechno vyřešeno, tak se ukáže další zádrhel. Čtenář tak nemá čas si vydechnout, nebo se snad nudit. V tomhle ohledu je Demonata dost překvapující, protože literatura pro mládež má obvykle vcelku jednoduchý děj.
Příběh je propracovaný a čtivý, děsivost a brutalita vražd tady sice je, ale nijak rozmazávána, takže působí velmi věrohodně. Až bych věřila, že kniha popisuje skutečné události.
Dospělí lidé (policie, lékaři) nezklamali a samozřejmě Grubbsovi nevěřili, že za vraždami jsou démoni. Grubbs je zavřen do blázince a nebýt jeho strýce Dervishe, tak by od jeho pokoje nejspíš zahodili klíč. To je však obvyklé lidské chování - nevěřit věcem, které sice vidí na vlastní oči, ale neslučují se s racionálním myšlením, takže prostě nemůžou existovat.
.
Kniha se mi moc líbila, četla se naprosto sama a jsem z ní hodně nadšená. Jednotlivé postavy jsou dobře vykresleny, a tím, že nepůsobí dokonale, tak jsou mnohem zajímavější. Dokonce i Lord Lítost mi tak byl příjemný a já si ho oblíbila.
.
Demonata je sice určena mládeži, ale já bych ji raději doporučila trochu otrlejší mládeži, která má dobrodružství, napětí, fantasy a horor. Místy je kniha skutečně trochu drsnější, než obvyklé knihy pro děti. Myslím si však, že i dospělým čtenářům by se mohla líbit.
.
Hodnocení: 9/10
Název:Demonata (orig. Lord Loss, 2005)
Autor: Darren Shan
Série: Demonata
Díl: 1
Překlad: Richard Podaný
Vazba: Pevná
Počet stran: 212
Vydal: CooBoo, 2010
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře