Arthur a Minimojové - Luc Besson

Představte si, že pod zemí žije pidinárod Minimojů, kteří jsou mírumilovní, ale lidé jim ničí obydlí tím, že kopou do země a "zvelebují" si zahrady. Naštěstí Minimojové nechtějí válku a lidí si nevšímají. Jenže je tu i odporný hmyzák Maltazard Proklatý, který chce ovládnout celou podzemní říši. Dokáže ho někdo zastavit?
 
Děj:
Arthur tráví prázdniny u babičky, kde se psem Alfrédem díky své představivosti zažívá dobrodružství. Dědeček Archibald před čtyřmi roky zmizel neznámo kam a babička má velké finanční problémy. Pan Davido totiž za každou cenu chce získat jejich pozemek a zničit zahradu. Arthur chce pooct a pátrá po dědečkově pokladě - pytlíku rubínů, které dostal od afrického kmene Bogo-Matasalajů.

Nakonec se Arthurovi podaří se dostat do podzemní říše Minimojů a setkat se s princeznou Selénií a jejím bratrem Betaméšem. Jeho děda u nich skutečně byl, ale odešel do Nekropole, města mrtvých, kde vládne M... Proklatý (Maltazard Proklatý, ale jeho jméno se nesmí vyslovovat) armádě seidů.
Arthur během boje se seidy vytáhne meč z kamene a tím prokáže, že je spravedlivý vyvolený. Společně s princeznou Selénií a Betaméšem se vydají do Zakázaného města porazit Maltazarda.
Dokáže Arthur najít dědečka Archibalda i jeho poklad, a tím zachránit jejich dům i pozemky? Porazí Selénie či Arthut zlého Maltazarda? Nebo snad zloduch vyhraje?
.
O knize:
Kniha byla zpracována do filmového scénáře a natočen i stejnojmenný film, který v sobě spojuje hned dvě knihy - Arthur a Minimojové a Arthur v Zakázaném městě. Bohužel knihu psal scénárista, který má na svědomí i film a je to vidět. Kniha je totiž trochu podobná scénáři od filmu, takže čtenář příběh sleduje jako zpoza kamery. Proto si myslím, že film děti ocení mnohem více.
.
Můj názor:
Pěkný dobrodružný příběh pro děti, který je napínavý a čtenář se u něho nenudí. Děj dobře odsýpá, jen z počátku chvilku trvá, než se rozeběhne. Jakmile však Arthur přestane snít a vydává se hledat poklad, tak už se nezastaví a vy máte možnost objevovat spolu s ním tajemnou říši Minimojů.
.
Líbí se mi Arthur. Je to moc hodný chlapec, jen velmi rád sní a tak věří dědečkovým zápiskům o Minimojech. Arthur, který se sice u Minimojů nevyzná, ale hned svou odvahou a duchapřítomností ukáže, že je spravedlivý vyvolený a k tomu se zakouká do princezny Selénie.
Naopak Selénie mi sympatická není ani omylem. Je tak pyšný a hrdá, až to není hezké. Na její obranu musím říct, že není zlá, svůj lid miluje nade vše a je pro něho ochotna i zemřít.
.
Jen je prostě škoda, že potenciál knihy nebyl naplněn. Příběh je sice zajímavý, ale zpracování je trochu krkolomné a jak už jsem se zmínila, skutečně si připadáte jako za kamerou. Film je vynikající a věřím, že děti (i dospělí) ho ocení mnohem víc.
.
Jedná se o průměrnou fantasy pohádku, takže ji jistě ocení každý malý čtenář od 9 let, toužící objevovat svět a snící, stejně jako Arthur, o tajemných světech, které jen čekají, až je najde.
 
 
Název:Arthur a Minimojové (orig. Arthur et les Minimoys, 2002)
Autor: Luc Besson
Série: Arthur
Díl: 1
Překlad: Bruno Cempírek
Vazba: Pevná
Počet stran: 208
Vydal: Alpress - edice Klokan, 2004

Komentáře