Recenze: Tramvaj plná strašidel – Petra Braunová

Strašidelný pohádkový příběh pro všechny strachuchtivé děti...

Desetiletému Davidovi právě skončila škola a začaly letní prázdniny, jenže jeho rodiče na něho nemají čas a David se nudí u hry na iPodu. Zrovna o půlnoci si ovšem všimne podivného světla a roztáhne žaluzie. Za oknem je tramvaj! To by nebylo nic divného, kdyby David nebydlel v pátém patře naproti Vyšehradu a vznášející tramvaj nebyla plná strašidel… Rozmazlený David má strach, ale naštěstí odjíždí k babičce na vesnici, kde žádná strašidla přece nejsou… Jenže po jeho příjezdu se začnou dít podivné věci a místní děti tomu všemu chtějí přijít na kloub.
Má snad David nadpřirozenou schopnost budit mrtvé z věčného spánku? Budou ho strašidla už pronásledovat navždy? Jak se celá záhada vyjasní?
...........

Tajuplný pohádkový příběh určitě zaujme všechny zvídavé děti, které rády zažívají se svými knižními hrdiny různá dobrodružství a hlavně se nebojí strašidel. Jde totiž o opravdu strašidelný příběh plný duchů a podivné síly okolo chlapce Davida, která ruší klid mrtvých.

Kniha v sobě skrývá i něco mnohem víc, než jen příběh pro pobavení nebo pro vyvolání strachu. Mezi řádky se dětem dostane poučení o nich samotných a hlavně o současné výchově dětí.
Jak se dnešní děti obvykle zabaví? Prostě sedí u počítače, nebo mají všemožné elektronické přístroje na hry. Ale opravdu se děti zabaví, nebo blbnou na tabletu, jen aby zabily čas a příliš se nenudily? David je úplně stejný. Jeho rodiče příliš pracují a svou nepřítomnost mu nahrazují drahými hračkami, kterými se David pak všude chlubí. Opravdu je až rozmazlený a není divu, že ho vesnické děti nemají vůbec rády. Jenže tramvaj plná strašidel ho natolik vystraší, že se nakonec může ještě napravit. Stačí jen rozluštit záhadu síly probouzející mrtvé.
… Za okny totiž visela tramvaj. Ano, visela je to správné slovo.
Kdyby bydlel v přízemí, možná by mu to nepřipadalo divné, dokonce mu to jednu pikosekundu záhadné vůbec nepřišlo, než si uvědomil, že nebydlí v přízemí, ale v pátém patře.
Za okny Davidova pokoje se totiž nenacházely žádné koleje, po kterých tramvaje obvykle jezdí, což je naprosto logické… Tramvaj to nebyla obyčejná, jakých na pobřeží u domu, kde David bydlel, projedou za den desítky a které on dobře zná, jelikož tramvají jezdí do školy.
Tahle byla starodávná, hranatá, a co bylo nejšílenější…byla plná prapodivných bílých průhledných obličejů, které se tvářily stejně překvapeně jako David…
(str. 5)

Davida mi bylo až líto. On přece nemůže za to, že ho rodiče zanedbávají – sice mu neustále kupují nové a drahé hračky, vlastně mu dají cokoliv, o co si řekne, ale čas si na něho neudělají. Jen ať je neobtěžuje, protože buď pracují, nebo odpočívají po práci. On má spoustu hraček, které nepotřebuje a s každou si hraje jen chvilku, než si řekne o další. Ano, i takhle vypadá výchova dětiček a je stále častější.

Samotná strašidla, či spíše duchové, jsou zajímavým zpestřením knihy. Hlavně, když jde o velikány uměleckého světa – vynálezce František Křižík, spisovatelka Božena Němcová, Jan Neruda, Karel Čapek nebo třeba operní pěvkyně Ema Destinová a mnoho dalších. Žili sice v rozdílných dobách, ale hlavně měli dětství naprosto odlišné než dnešní děti. Jak se děti dříve bavily? Běhali venku, kreslily, četly, hrály různé hry v domě i venku, prostě se bavily… Ale dnešní děti nic takového téměř neznají, což je velká škoda. A jak se dozvíte v závěru, nuda může být i velmi nebezpečná.

Kniha je čtivá, rozdělena do několika kratších kapitol, navíc doplněna o zajímavé ilustrace, které děj plně vystihují a dobře jej doplňují.

Příběh je dětsky naivní, čím si všechny děti rychle získá, a věřím, že by mohl být vhodný i pro společné čtení rodičů a dětí, protože si děj všichni užijí.

Tramvaj plná strašidel je skvělá pohádková kniha, která nejen pobaví, ale také ponaučení. Jen jsem litovala, že jsem dětským létům již odrostla, knihu bych si jistě užila mnohem více, než jako dospělák.

Hodnocení: 80 %

Název: Tramvaj plná strašidel
Autor: Petra Braunová
Ilustrace: Filip Pošivač
Vazba: Vázaná
Počet stran: 120
Vydal: Albatros, 2012 (1. vydání)

Komentáře