Recenze: Podzime – Leona Šťastná

Krásná básnická sbírka „Podzime“, která rozhodně stojí za pozornost všech, nejen milovníků poezie.
Anotace:
Posláním této sbírky je potěšit každého, kdo do ní byť jen nahlédne, a oslovit alespoň některým z poetických dílků toho, kdo se začte. Autorčiny obrázky vznikaly většinou k básním, ale někdy se naopak přihlásil text k obrázku. Ilustrace však nejsou jen doprovodem poezie; mají též povzbudit čtenáře, aby se jejich prostřednictvím rozpomněl na své vlastní fantazie a dovolil si rozvinout je bez zábran.

Přiznám se, že sama poezii a verše ještě stále objevuji, tenhle druh literatury mě nikdy příliš nelákal, až v posledních letech začínám propadávat kouzlu básní. Takže nečekejte odbornou kritiku, spíše vyjádřím, jak na mě autorčina poezie působila.

Podzime je literární prvotina mladé autorky Leony Šťastné, která své básně doplnila také o ilustrace. Básnická sbírka tak dostala nový rozměr a můžeme obdivovat nejen krásnou poezii, ale také úžasné obrazy.


Každý si ve sbírce jistě najde nějakou oblíbenou báseň, která ho vezme za srdce a bude si ji rád číst pro zlepšení nálady. Přesto nemohu říci, že by básně ve sbírce byly nějak veselé, spíš jsou nostalgické, možná až trochu melancholické. Přesto záleží na každém, jak si verše vychutná.

Básně jsou krátké a příjemně se čtou, podněcují fantazii a čtenář až cítí sílu veršů. Stačí se jen nechat pohltit obsahem básní.
Mé nejoblíbenějšími básněmi jsou „Podzime“, „Haiku o temných sestrách“, „Windowsong“, „Třináctá pohádka“ a „Pírka“.
Windowsong

Díváš se, díváš,
netuše,
že tiše zpíváš
svůj windowsong,
neb oči jsou
okna do duše.
(str. 19)
Ve sbírce je jedenáct básní, které jsou střídavě prokládány deseti kraťoučkými haiku, což jsou trojverší, která osvěží a mohou přinést i ponaučení do života.

Podzime je vydařená básnická sbírka, která působí příjemně, a věřím, že potěší každého, kdo do ní jen nahlédne. Básně jsou krásné a jistě si vás získají, protože přináší zajímavý literární požitek.

Hodnocení: 100 %
Velice děkuji nakladatelství Čas za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Podzime
Autor: Leona Šťastná
Ilustrace: Leona Šťastná
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 48
Vydal: Čas, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 99 Kč

Komentáře

  1. Je fakt, že se k básním dostávám jen zřídka, ale tahle knížečka vypadá zajímavě. Určitě se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.