Knihy, co mě zaujaly - listopad

Trochu se zpožděním jsem sestavila seznam knih, co mě zaujaly, a které vychází během listopadu. Nejde tedy o všechny právě vycházející knihy, ale jen o několik, které si chci přečíst. Tentokrát jich ani není moc. :-)

DOMINO
Všechno mi řekni - Lisa Jackson
Ve městě Savannah má být propuštěna z vězení všemi nenáviděná Blondell O'Henryová. Před dvaceti lety byla odsouzena za vraždu své nejstarší dcery a těžké ublížení na zdraví svých dalších dvou dětí. Obžaloba tenkrát uspěla s tvrzením, že Blondell spáchala hrůzný čin proto, aby mohla být se svým milencem. Ovšem nyní její syn změnil výpověď a obrátil celý případ vzhůru nohama...
Novinářka Nikki Gilletteová je odhodlána zjistit pravdu. Vedou ji k tomu důvody profesní, ale též osobní: zavražděná dívka byla totiž její kamarádka. Onoho krvavého večera jí telefonovala, chtěla se sejít a svěřit jí jakési tajemství, ale Nikki nepřišla. Zahlcena výčitkami svědomí se nyní pouští do pátrání s takovou vervou, že nevnímá, jakému nebezpečí se vystavuje.
Z hlubin dvacet let starého případu se vynořují stále nové okolnosti, které tehdejší vyšetřovatel přehlédl. A pak se rozpoutá série dalších vražd. Znamená to snad, že je dívenčin vrah stále na svobodě, anebo jde o nové, ještě temnější zlo? Nikki nakonec odhalí, co se před dvaceti lety skutečně stalo, avšak odpovědi nalezne možná příliš pozdě na to, aby si zachránila život... 

Autorku thrillerů Lisu Jackson moc dobře znám a určitě si nenechám ujít nově výchozí knihu, které bude jistě stejně vynikající jako jsou její předchozí thrillery.


EPOCHA
Příliš dlouhá swingers party - František Kotleta
Tahle kniha není žádná selanka. Tahle kniha je literární swingers party plná démonů, prastaré magie, zombií, čarodějek, sukub, děsivých artefaktů, mocných sil z počátku věků a sexu. Spousty sexu. Ale taky akce a humoru. Jinak to František Kotleta ani neumí.

Kotleta je jistota, že kniha bude pořádně hustá oddychovka. Zatím jsem od něho četla jeho "nářezy", a ty rozhodně stojí za přečtení, takže se od něho nechám pozvat i na "party".

FORTUNA LIBRI
Poklad pana Isakowitze - Danny Wattin
V Dannyho rodině žijící ve Švédsku kolovalo vyprávění o předcích, pocházejících z Polska, a také o rodinném pokladu, který údajně před odvlečením do koncentračního tábora zakopal na svém pozemku Dannyho pradědeček. V devítiletém Dannyho synovi vzbudí vyprávění o zakopaném pokladu zvědavost, a tak se tatínek rozhodne chlapci jeho přání splnit a spolu s dědou se vydávají na pětidenní cestu do Polska hledat nejen poklad, ale i rodinné kořeny.
Během spanilé jízdy odhalí nejedno tajemství své výstřední židovské rodiny, před jejich očima se odehrají dramatické životní osudy předků a vystoupí excentrické a někdy i bláznivé charaktery jejích příslušníků. Pánská jízda je přes závažné téma holocaustu plná humoru a poznání, že to hlavní, co jako rodina mají, není žádný poklad, ale vzájemná pouta.

Kniha mě zaujala již svou obálkou a anotace slibuje zajímavé počtení, takže po ní určitě sáhnu. Oddychové čtení je dobré prokládat i hlubšími příběhy a tato kniha nejspíše bude mít hodně dobrý děj. Tak uvidím, jestli budu spokojena.

KRIGL
Dodíkovy pohádky z Lesního království II - Michaela Dostálová, Ája Pechová
Dodík se opět vydává na dobrodružnou cestu do Lesního království. V něm se odehrává velký boj o přežití. Král Tomášek VII. vybírá odvážnou pětici skřítků. Ti podnikají výpravu do vzdálených, neznámých zemí a společenství. Navazují nová přátelství a zároveň bojují o holé životy. Naplní své poslání? Kdo se ukrývá pod magickými jmény Farytek, Chuchorek či Moran? Potichu a po špičkách vejděte s Dodíkem do země fantazie. Právě otevírá bránu všem, kteří v ní věří.

Ano, jsou to pohádky. První díl jsem četla a byla jsem okouzlena veršovnými pohádkovými příběhy i nádhernými ilustracemi. Na druhý díl se už pořádně těším. :-)


KNIŽNÍ KLUB
Dívka, která se dotkla nebe - Luca Di Fulvio
Neodolatelný příběh o lásce a smrti, přátelství, nenávisti a odpuštění, i o naplnění životních snů. O tom, jak se mladý pouliční zlodějíček, který strávil dětství v pekle, změnil v neohroženého ochránce svobody. Jak se z židovského šarlatána stal uznávaný lékař. A z děvčete bez budoucnosti vlivná módní návrhářka. Odpověď se skrývá v Benátkách na počátku 16. století. Neboť v tamním labyrintu uliček a kanálů nejtajemnější laguny Evropy, se rozvíjí fascinující panorama života…

Historické romány mám ráda, navíc se mi na knize líbí krásná obálka, takže si ji určitě pořídím. Anotace zní hodně zajímavě, a tak není proč váhat. 

MLADÁ FRONTA
Kufr paní Sinclairové - Louise Waltersová
Osamělá Roberta pracuje v knihkupectví Old and New a ráda sbírá všemožné poklady minulosti ukryté ve starých svazcích – fotografie, dopisy, pohlednice. Když jí otec jednou věnuje starý kufr, jenž svého času patříval její babičce, objeví v něm prazvláštní dopis z druhé světové války. Je pod ním podepsaný její dědeček, jehož nikdy nepoznala - nejde jí však do hlavy, jak ho mohl napsat, jelikož dle data uvedeného v listu už měl být tehdy dávno po smrti…
Dorothy prožívá nešťastné manželství s Albertem, jenž posléze odchází bojovat do války. Když jednoho dne spadne do pole za jejím domem stíhačka, poznává shodou okolností polského majora letectva Jana Pietrykowského a s tím, jak se jejich pouto prohlubuje, v ní vzklíčí naděje na lepší budoucnost - snad přece jen nalezne štěstí. Osud má však s nimi oběma jiné záměry a zanedlouho už musí Dorothy skrývat tajemství tak velké, že jeho důsledky pocítí i její vnučka Roberta o desítky let později…

Přiznám se, že mě jako první zaujala obálka, která se mimořádně povedla. Navíc to vypadá na hodně zajímavý příběh, tak proč si knihu nepřečíst... 

ODEON
Podivná knihovna - Haruki Murakami
Mladík si jako obvykle odskočí navečer do místní knihovny: vrátit dvě knížky a nějaké jiné si půjčit. Ten den se však už nevrátí domů. Běžná knihovna se náhle změní v záhadné bludiště s nekonečnými chodbami, zamčenými dveřmi a celou, v níž se chlapec nakonec ocitá. Občasnou společnost mu dělají dědek, ovčí muž a záhadná krásná dívka, která nemluví. Tahle noční můra se sice nakonec prosvětlí denním světlem, ale mladík zjišťuje, že nic už není jako dřív. Haruki Murakami jako mistr záhadných, surreálných témat. Barevné ilustrace Kat Menschik.

Tenhle autor je hodně oslavován, ale já od něho ještě nic nečetla. Anotace mě nezaujaly a celkově ty jeho knihy mě nijak nelákají. Ale u téhle udělám vyjimku a ráda si jí přečtu.

Baby Jane - Sofi Oksanen
Vypravěčkou románu je lesbička – ten typ, co nosí vysoké podpatky a lakuje si nehty na nohou. Piki, její přítelkyně, patří do té druhé kategorie, jejíž příslušnice mají vyholené hlavy, oblékají se do kapsáčů a obouvají do kanad. Piki se o svou dívku stará, jak se sluší a patří: platí jí taxík, kupuje drinky, otevírá dveře a obléká kabát. Nad ránem, když se spolu vrátí z tahu po „homobarech“, jí šeptá do ucha romantická slůvka… Piki je nejvíc cool lesba v celém městě, všichni ji uznávají a všechny po ní touží… Román Sofi Oksanen pojímá hned tři velká témata. Nejenže čtenáři přibližuje strasti mladých lidí, kteří trpí psychickými problémy od deprese k panické poruše, a poodhaluje společnosti uzavřený svět homosexuálů – je to především netradiční milostné drama, které nemá šťastný konec.

Deprese, lesbičky a milostné drama... to zní jako hodně dobré počtení, takže po téhle knize určitě ráda sáhnu. 

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda - Robert Louis Stevenson
Vedle nového překladu slavné novely Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (1886) obsahuje svazek také povídky Lupič mrtvol (1884) a Markheim (1885). Trojice textů, volně inspirovaných dobovými kriminálními aférami, je spojována řadou motivů: rozpolceností a kolísavostí lidské duše, uhrančivostí smrti, zdánlivou všemohoucností rozumu. Zároveň zde Stevenson potvrzuje své mistrovství ve stručných sugestivních popisech prostředí i povah a břitkých, mnohoznačných dialozích.

Kdo by neznal příběh Jekylla a Hyda? Četla jsem ho již několikrát a mám ho velmi ráda, takže je na čase si ho pořídit domů a ne si ho pořád půjčovat z knihovny. :-)

Tak, a to je pro tentokrát všechno. Další "knihy co mě zaujaly" budou začátkem prosince.

Komentáře

  1. V listopadu vyjdou úžasné knížky :-))
    Jinak STRAŠNĚ MOC DĚKUJI za nádherný balíček, který mi od Tebe včera přišel, udělal mi obrovskou radost, jsi zlatíčko!! :-))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.