Recenze: Dracula: Skutečný deník Jonathana Harkera – Radim Kočandrle

Dracula ve formě komixu? Všichni nadšení příznivci tohoto kultu by mohly být zhnuseni… ale tohle dílo stojí za přečtení. Ukáže nám totiž pravdu verzi toho, co se na hradě hraběte Draculy stalo…

Jonathan Harker je mladý právní zástupce a díky nemoci svého nadřízeného se mu naskytla skvělá příležitost. Opustil upjatý Londýn a vydal se až do daleké Transylvánie, aby se zde setkal s hrabětem Draculou a dojednal prodej londýnské nemovitosti. Jenže už po příjezdu do Bystřice se před Jonathanem všichni pokřižují, což přisuzuje zdejší přílišné pověrčivosti…
Jaké tajemství se skrývá v lesích Karpat? Kdo je hrabě Dracula? A hlavně čím se krmí? Hrozí Jonathanovi nebezpečí? Skutečně viděl starého hraběte Draculu lézt po stěně hradu? A kdo jsou tajemné dívky na hradě? Zakládají se snad pověry o upírech na pravdě? Dostane se Jonathan z hradu živý?
...........

Kdo by neslyšel o Draculovi, knize Brama Stokera? Slávy se dočkala až po autorově smrti, ale od té doby Dracula stále uchvacuje masy lidí až do dnešních časů. Slavný upír se dočkal mnoha ztvárnění formou filmu, muzikálu a převyprávění v knihách, někteří se dokonce pokusili také o pokračování příběhu.

Tento komix si sice pohrává s tímto motivem, ale zároveň ho bere pevně do rukou a dívá se na příběh jinak. Především úplně vynechává romantickou zápletku s Mínou, o které zde nepadne jediné slovo. A po přečtení si uvědomíte (až zase začnete dýchat), že je to více než dobře. Můžete se tak plně soustředit na události v hradě hraběte Draculy.
Jeden z cestujících pošeptal druhému verš z Bürgerovy Lenory: „Denn die todden reiten schnell.“ („Neboť mrtví cválají rychle.“)
(str. 30)

Jonathan Harker je zde mladý právní zástupce, který sotva dodělal školu a už se mu podařilo získat místo v právní kanceláři, navíc mu do klína spadla výjimečná šance se zviditelnit. Taková šance se prostě neodmítá. Svým způsobem je to velký suchar, který se až vysmívá pověrám. On, člověk moderní doby, přece nebude věřit na vlkodlaky, upíry, nebo se nebude pokřižovat při každém větším poryvu větru. Je učenec a místní folklor ho zajímá, ale zároveň to považuje za přežitek.

Komix má skvělou vlastnost, a to, že v sobě má spoustu obrázků a výjevů z děje, které v podání kreseb Radima Kočandrleho působí opravdu děsivě. Hrůza je až hmatatelná a pokud budete knihu číst za šera, tak se může stát, že chvílemi budete zadržovat dech.
A závěr opravdu stojí za to. Někdo může předvídat, a někdo ne. Zachrání se mladý Jonathan Harker z hradu? No, to si přečtěte a vychutnejte si každý obrázek. Ty dávají dohromady děsivý celek. 
„Už nejsem mlád. Nevyhledávám veselí a mé srdce je znavené truchlením po mrtvých.“  
(str. 74)

Krajina karpatských hor je zde ukázáno jako dech beroucí, ale zároveň plná nebezpečenství. I samotný Draculův hrad je úžasný, ale také smrtící, díky jeho obyvatelům.

Když na mě tento komix vypadl z regálu v knihovně, jako první mě upoutala titulní strana a název. Jen jsem nakoukla dovnitř, začala si prohlížet obrázky a začetla se… Neodtrhla jsem se od něho, až s poslední stránkou, kdy jsem zůstala stát a lapat po dechu, fascinovaná příběhu. Kniha vážně zapůsobí a úplně vás vtáhne do sebe.

Dracula: Skutečný deník Jonathana Harkera je vynikající hororové počtení. Komixy skoro vůbec nečtu, ale tenhle rozhodně doporučuji. Skvělý zážitek.

Hodnocení: 90 %

Název: Dracula: Skutečný deník Jonathana Harkera
Autor: Radim Kočandrle
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 168
Vydal: Netopejr, 2005 (1. vydání)

Komentáře

  1. Na komiksy moc nejsem, ale nezní to vůbec špatně. :) Knižního Draculu mám ráda, jedná se o jednu z nejlepších upířin, kterou jsem kdy četla. Od Stokera ještě můžu doporučit povídkovou sbírku Draculův host a jiné povídky, pokud jsi ji náhodou nečetla. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.