Recenze: Zapomenuté dítě - Charlotte Linková

Děsivé tajemství ukryté v čase...

V poklidném městečku na severním pobřeží Anglie byla nalezena brutálně zavražděná studentka. Za pár měsíců dojde na nedaleké farmě k dalšímu podobnému zločinu. Nic nenapovídá tomu, že by obě oběti něco spojovalo. Policistka Almondová se upne na druhý případ, ale stále jí uniká otřesné tajemství, které rodinu navždy poznamenalo. Při pátrání se musí vrátit hluboko do minulosti. Až k děsivému odhalení jednoho prosincového dne před více než třiceti lety. A dokonce ještě dál, do doby 2. světové války, kdy záhadným způsobem zmizelo malé dítě... Než vyšetřovatelka pochopí, že duševně nemocný pachatel dodnes neuhasil svou nenávist a touhu po pomstě, s hrůzou si uvědomí, že už může být pozdě.
.......

Autorce napsala skvělé dílo, které z počátku vypadá jako kterýkoliv jiný thriller, aby se postupně změnilo v mnohavrstvé psychologické drama. Opět se jí, stejně jako ve Šmírákovi, podařilo vytvořit spletité charaktery postav, u nichž nikdy nevíte, na čem jste, protože mysl šílence se může ukrývat v komkoliv. A tak čtenář musí být ve střehu, aby vstřebávat všechna fakta vedoucí do dávné minulosti, až do roku 1940, kdy v Evropě zuřila válka, a Londýn byl bombardován.

Policie v ději nehraje příliš velkou roli, přestože se snaží objasnit dvě vraždy, které spolu možná souvisí, a možná ne. Inspektorka Valerie Almondová rozhodně nemá lehkou práci, protože lidé se svých tajemství nehodlají vzdát. A navíc tu dost věcí nedává pořádně smysl.
Že se pachatel ukryje ve městě na obzvlášť opuštěném místě a čeká, jestli se tam neobjeví nějaká oběť, není nic neobvyklého,“ rozvíjel její postřeh lékař. „Ale kdo by mohl spoléhat, že se mu taková příležitost naskytne na odlehlé pastvině, kam v noci nevkročí lidská noha?
(str. 103)
Leslie, vnučka zavražděné Fiony Barnesové, musí po její smrti rozluštit děsivé tajemství, které skrývá dokument „Zapomenuté dítě.doc“, jenž Fiona sepsala pro Chada. Oba je totiž spojuje minulost z roku 1940, která jim změnila životy. Byli snad milenci? A kdo byl chlapec přezdívaný Nobody? Co se s ním stalo?
Přiznám se, že tato dějová linie mě dohnala až k slzám. Osud Nobodyho byl popsán v příběhu převyprávěném Fionou, jako by ten chlapec ani neměl svůj život, jenže on byl skutečný. Fiona jako dívka pro něho znamenala všechno a slíbila mu, že se pro něho vrátí...a on čekal...ale ona se nevrátila...a on stále čekal. Zaostalý mladík, který přilnul k první osobě po náletu, a ta se ho zbavila jako přítěže. Není divu, že Fiona měla výčitky, ale nedokázala změnit nic. Srdceryvný příběh, kde se šťastného konce nedočkáte.

Jak jsem již řekla, děj má mnoho vrstev, zpočátku vypadá jako tuctový thriller, ale jak se pomalu odkrývají tajemství minulosti i současnosti, tak se vše mění a komplikuje. V závěru se spousta věcí vyřeší jednoduše, ale cesta k tomu je namáhavá.
V příběhu je velký počet postav, ale to nevadí, protože se v nich lze orientovat vcelku dobře. Není tady hlavní postava, protože většina lidí má své problémy, které děj obohacují a tak mají téměř stejnou váhu. Všechno pozvolna plyne k cíli, spěch není vítán, a proto si můžete vychutnat napínavou atmosféru.

Brilantní dílo, které místy bere dech. Přesvědčíte se, že život není jednoduchý ani v knize. Nic není černobílé, ale svět je plný šedi i temnoty, a to vše díky skvěle propracované atmosféře plně dolehne na čtenáře. Výborný zážitek.
Knize nemám co vytknout, autorce tleskám a těším se na další její knihy.

Hodnocení: 5/5
Velmi děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Zapomenuté dítě (orig. Das andere Kind, 2009)
Autor: Charlotte Linková
Překlad: Hana Krejčí
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran:376
Vydal: Knižní klub, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 379 Kč

Komentáře

  1. Hm, hm, hm...to znie trochu strašidelne...a lákavo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Paradní knížka, zhltal jsem ji temer za 24hodin, dej je velice napinavy a necekany obrat na konci ktery cloveka nenapadne az do posledni chvile je proste paradne vymisleny.

    OdpovědětVymazat
  3. Výborný, dojemný, drsně opravdový a uvěřitelný příběh. Lze odpustit i zažitý stereotypní a nereálný pohled na práci vyšetřovatelky.

    OdpovědětVymazat
  4. Konečné férová recenze na vynikající knihu. Četla jsem a můžu jen doporučit:-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.