Recenze: Pád - Simon Mawer

Milostný trojúhelník balancující nad propastí...

Rob Dewar se zrovna vrací autem domů, když v rádiu uslyší zprávu o smrti svého starého kamaráda a kdysi také horolezeckého partnera Jamieho Matthewsona, známého a úspěšného horolezce, který se zabil při pádu z obávané skalní stěny v severním Walesu. Ačkoli se tito dva muži již několik let neviděli, Rob okamžitě otáčí svůj vůz a spěchá do Walesu, aby nabídl pomoc a útěchu Ruth, vdově po Jamiem. Tahle změna trasy se ukáže být osudovým momentem, který Roba přiměje vydat se na pomyslnou cestu zpět v čase do doby svého mládí, do časů vlastní posedlosti horolezectvím, do dnů, kdy učinil určitá klíčová životní rozhodnutí, která jej nyní začínají pronásledovat. Při pátrání po příčinách Jamieho smrti je náhle nucen čelit desítky let starým a zdánlivě zapomenutým zradám a lžím. Postupně odrývaná tajemství Jamieho života odhalují Robovi palčivou pravdu o osudech jeho matky v době jejího pobytu v Londýně před vypuknutím a v průběhu druhé světové války.
.......

Britský spisovatel Simon Mawer se u nás proslavil hlavně románem Skleněný pokoj nebo Dívka, která spadla z nebe. Nakladatelství Kniha Zlín se pustilo i do dalších Mawerových knih a letos na podzim vydalo jeho již pátý román Pád.

Od tohoto autora je to má první kniha a určitě ne poslední, protože mě tento román velice zaujal. Jeho přečtení bylo lahůdkou a skutečným literárním zážitkem.

Příběh v sobě ukrývá dva milostné trojúhelníky, které od sebe dělí čas.
První se odehrává ve Velké Británii krátce před druhou světovou válkou. Devatenáctiletá Diana je na výletě v horách, kde potkává horolezce Guye, jenž ji naučí lézt po skalách. Dívka horolezectví propadne, ale ukáže se, že lezení není jediná věc, která jí může přivodit pád. Velkou roli v jejím příběhu hraje i její nejlepší přítelkyně Meg, která je velmi zajímavou postavou v knize.
Druhý trojúhelník je zasazen o několik desetiletích dále. Diana i Meg mají již dospělé syny a jejich prostřednictvím se podíváme do 60. a 70. let. Robert (syn Diany) se později se svým nejlepším kamarádem (synem Meg) a jeho přítelkyní vydá přes Evropu až do Alp, kde propadnou horolezectví a rohy je fascinují.

Na postavy čeká nejeden pád, který otřese jejich životy. Všichni balancují nad propastmi, zakázaná láska, ztráta morálních zásad a možná i volný pád při zdolávání nebezpečně záludných horských stěn. Všechno na hrdiny dopadá plnou vahou a i když se z toho dokážou vzpamatovat, tak je čeká změna, jenž změní jejich osudy.
Autor se soustřeďuje na detailní popisy důležitých, možná i mezních okamžiků, a nezapomíná na city, sexualitu a vztahové vypětí. Podařilo se mu skloubit nádherný příběh, hluboké charaktery postav i velké zvraty. Naprosto impozantní dílo.

Horolezectví a láska k němu prochází celou knihou, ale přesto tu najdete i mnoho míst, kde je potřeba se nad osudy a rozhodnutími postav pořádně zamyslet. Jednali byste stejně?

Důležitým faktorem knihy jsou postavy, které v sobě ukrývají hodně podob. Nikdo není úplně kladný, ani záporný a každý se může klidně změnit. Jejich vývoj a propletení na čtenáře dokáže zapůsobit a on se od knihy nebude moci odtrhnout.

Pád je možná zvláštní kniha, která si však získá každého, kdo nehledá jen oddechové počtení, ale hlavě zajímavý děj, který v sobě ukrývá velké události obyčejných lidí, jenž jako pavučina na sebe postupně navazují a doplňují se. Skvělá kniha, která v sobě skrývá dech beroucí momenty.

Hodnocení: 100 %
Velmi děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Pád (orig. The Fall, 2013)
Autor: Simon Mawer
Překlad: Filip anzlík
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 480
Vydal: Kniha Zlín, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 389 Kč

Komentáře