Recenze: Pokoj smrti - Jeffery Deaver

Desátý případ Lincolna Rhyma je tady!


Lincolna Rhyma čeká operace, která by mu mohla umožnit částečnou pohyblivost a jeho partnerka Amélie Sachsová má problémy se svou artritidou, která se každým dnem zhoršuje a ona má nyní problémy už s chůzí. Jenže případy nepočkají, až si vyšetřovatelé dají své životy do pořádku, a tak přijímají případ vraždy Roberta Morena, kterou si objednala americká vláda v domnění, že tento muž připravuje teroristický útok, ale on však chystal jen protest. Byl tedy zavražděn nevinný americký občan a spousta lidí by to nejraději ututlala.
Amélie pátrá po stopách vraha v ulicích New Yorku a Lincoln se navzdory svému postižení vydává na místo činu, tedy na Bahamy. Místní úřady ho ignorují a nechtějí spolupracovat, ale jen do chvíle, než Lincoln pomůže vyřešit „nehodu“ studentky. Vrah, který neváhá zneškodnit jakéhokoliv svědka, je však ve střehu a již si připravuje své nože.
Jak případ pokračuje, objevují se stále nové a nové informace, a postupně vyšetřovatelům dochází k tomu, že nic není takové, jak se na počátku zdálo.
.......

Jeffery Deaver přináší již desátý případ Lincolna Rhyma, ochrnutého vyšetřovatele upoutaného na vozíku, jenž ani tentokrát to nebude mít lehké. Autor opět dokázal, že je právem nazývám mistrem thrillerů.

Tentokrát totiž Lincolnův protivník není žádný pomatený psychopat (i když vlastně je), ale profesionální zabiják pracující pro tajné služby a s velkou oblibou pro nože, kuchařské umění a stahování lidí z kůže. Tento zabiják totiž nerozlišuje mezi lidmi a zvířaty, proto mu nedělá problémy kohokoliv zabít. No, a nyní má připravené nože nejen pro Lincolna a Amélii.
Rada pro cestování:
Celníci nevěnují sadě profesionálních nožů, jakkoliv vražedných, žádnou větší pozornost, pokud byly uložené v řádně odbaveném zavazedle a pokud spočívaly vedle knihy o vaření.
(str.54)
Nejde jen o thriller, na jaký jsme u autora zvyklý, tentokrát přidal nebezpečnou směs politiky a pravomocí tajných služeb, kteří mohou na základě nepotvrzených informací klidně nechat zabít člověka s možnými ztrátami. Jejich povolení zabíjet působí v ději jak strašák, hlavně pokud po nezdařené akci, kdy byl zvražděn nevinný člověk, začnou likvidovat důkazy a svědky.
Má v tom ovšem skutečně prsty vláda a tajné služby, nebo de o činy zabijáka, který se utrhl ze řetězu a užívá si své zaměstnání?

Lincoln Rhyme zde jako obvykle dostane příležitost uplatnit své postřehy a vnímaní pro detaily. I když i u něho probíhá malá změna, díky které je chvilku nepozorný a to ho málem stojí život. K tomu se vydává do neznámé země, kde ho evidentně nikdo nechce.
„Myslím, že tohle nejsou policajti, Lincolne.“
„Jak to?“
„Řidič nosí náušnice a chlap vedle něj má na hlavě dredy.“
„No tak jsou to tajní.“
„A nechávají mezi sebou kolovat jointa.“
„Dobrá. Tak zřejmě ne.“
(str. 223)
Kniha se čte jedním dechem a děj postupně odhaluje další a další indicie k případu, vše tak pomalu směřuje k šokujícímu závěru, který překvapí asi každého.
Akcí nabitý děj je doplněn o vynikající charakteristiky postav, vše tak působí velmi věrohodně a čtenář si napětí užívá plnými doušky.

Pokoj smrti je další mistrovský thriller, který doporučuji všem fanouškům nejen tohoto autora, ale celého žánru. Vynikající kniha.

Hodnocení: 100 %
Velmi děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Pokoj smrti (orig. The Kill Room, 2013)
Autor: Jeffery Deaver
Série: Lincoln Rhyme
Díl: 10
Překlad: Jiří Kobělka
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 600
Vydal: Domino, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 329

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.