Recenze: Theodore Boone - Obviněný - John Grisham

Právník školou povinný je zpět!

Město žije velkým procesem s Peterem Duffym, který měl zabít svou ženu. U takového soudu nesmí mladý „právník“ Theodore Boone chybět, jenže Peter Duff zmizel neznámo kam. Theo uvažuje, zda ho policie dokáže chytit, nebo se mu podaří zmizet, když si všimne, že se mu někdo vloupal do školní skříňky a poté mu prořezal pneumatiku na bicyklu. Nebere to vážně, ale jen do chvíle než ho policie obviní z krádeže elektroniky.

Proč by na Thea chtěl někdo hodit krádež? Kdo mladíka pronásleduje a ohrožuje? Souvisí to snad s případem Petera Duffa, nebo jde o soukromou pomstu?
.......

Další napínavý kriminální thriller pro mládež z prostředí advokátů a soudních síní, který napsal autor bestsellerů John Grisham.

Tentokrát ovšem Theodore Boone nepomáhá přátelům, ale musí sám sebe zprostit obvinění z krádeže. Tento mladík sice ještě chodí do školy, ale přitom už se plete rodičům do povolání. Je vcelku jasné čím chce v dospělosti být, a to právníkem. A podle jeho dosavadních úspěchů bude jednou nejspíše skvělý advokát. Jenže nyní na něm ulpělo podezření z loupeže elektroniky a on se rozhodl očistit své jméno. Na práci detektivů čekat nehodlá, protože ti jsou od počátku přesvědčení o jeho vině.

A tak se před čtenáři rozprostírá hra na kočku a myš, jen chvílemi nevíte, kdo je lovec a kdo kořist. Rozhodně jde o napínavou podívanou, která dokáže i pobavit, jelikož se autor drsnějšího humoru nebojí, a to zatraktivňuje děj.

Příběh je plný zvratů, akce a stop, ale kdo je tím zlodějem se mi odhalit nepodařilo. Přesto je všechno velmi dobře promyšlené a indicie se odhalují postupně, ale rychle, takže děj pěkně odsýpá. Jen mi v závěru chyběla dohra procesu s Peterem Duffem. O něm už tu pak není nic, proto část napětí vyznívá do prázdna, což je rozhodně škoda.

Zajímavostí je práce detektivů, kteří celou dobu nic nedělají a jen se spokojí s fakty, které jim někdo dá. Theo je pro ně zloděj tabletů, a nic se na tom nezmění. Tedy jen do doby, než sám Theo si začne hrát na detektiva a odhalí prvé viníky. A tak má policie případ vyřešen, přitom nehnula prstem. Chudák Theodor, který celou knihu běhá od čerta k ďáblu, aby si očistil jméno, protože jak je vidno, nikdo to za něj neudělá.
„Vy máte v plánu prohlížet nám půdu?“ zeptala se paní Booneová nevěřícně a nalévala kávu.
„Ano,“ přisvědčil Hamilton.
„Hodně štěstí. Možná, že se odtamtud nedostanete živí.“
(str. 169-170)
Kniha se čte velmi snadno a děj si vás získá, stejně jako věčně zvědavý Theo, který ve své hlavičce neustále nad něčím přemýšlí a vždy má připravený záložní plán. Přestože je děj z části komplikovaný, protože se tu vyskytuje několik nesouvisejících případů, tak v závěru to autor pojal velmi jednoduše. Tím mě trochu zklamal, protože jsem od konce očekávala více napětí, ale on se případ prostě jen vyřešil a hotovo. Nic víc.

Detektivní thriller pro mládež? Proč ne! Theodore Boone - Obviněný je napínavé počtení, které volnou chvíli zpříjemní akcí i humorem.

Hodnocení: 3,5/5


Velmi děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Obviněný (orig. Theodore Boone - The Accused, 2012)
Autor: John Grisham
Série: Theodore Boone
Díl: 3
Překlad: Emílie Harantová
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 274
Vydal: Fortuna Libri, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 229

Komentáře

  1. Docela zajímavá knížka. Hodně mě na ní zaujalo to, že ty právnické služby jsou docela dobře popsané a není to takové to klasické vymyšlené americké právnictví. Jasně, je to anglosaské právo, ale jakožto právní koncipientka a člověk, který to studoval vím, že tam to skutečně takhle funguje. Žádné The Suits, ale pěkně popsaná nehezká realita.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.