Recenze: Soudné sestry - Terry Pratchett

Šestá výprava do Úžasné Zeměplochy!

Král Verence, vládce království Lancre byl zavražděn a na trůn usedl Vévoda. Syn starého krále i královská korun se ztratila... V tom mají prsty tři čarodějnice - Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magréta - které malého prince dali do rukou potulných divadelníků. Jenže pak se ozvalo samo království Lancre, že chce jiného vládce, než je Vévoda. A tak se tři čarodějnice musí zamíchat do politiky ještě jednou...
.......

Série Úžasná Zeměplocha se jistě nemusí dlouho představovat, stejně jako jejího autora Terry Pratchetta, kterému patří velký dík za to, že se mu podařilo vytvořit obdivuhodný magický svět, kde platí speciální pravidla a všechno je tady možné. Od zaběhnutých fantasy světů se liší hlavně v tom, že zde je o zábavu postaráno a každý se pobaví osudy svých oblíbených hrdinů. Z Úžasné Zeměplochy se prostě stal fenomén, který jedni zbožňují a druzí nesnášejí.
http://literarnikoutek.blogspot.cz/2013/04/uzasna-zemeplocha-reading-challenge.html

Úžasná Zeměplocha je placatá, vlastně má podobu koláče, jenž leží na zádech čtyř velkých slonů - Berilian, Tubul, T´Phon Velký a Jerakeen, kteří kráčí po krunýři želvy - Velké A´Tuin. Na Okraji leží království Krull (prozradím, že se do něho také podíváme), kde se vědci snaží zjistit důležité informace o světě, třeba pohlaví Velké A´Tuin.
Zní vám to bláznivě? A o to jde, Úžasná Zeměplocha je parodie nejen na fantasy, ale i na sci-fi a dělá si žerty ze všech záhadologů, tak i hrdinů z těchto žánrů.

Další praštěné dobrodružství, u kterého se pořádně pobavíte, protože se tři čarodějnice starají, aby na trůn usedl správný král. No, a to nikdy nemůže dopadnout jinak než katastrofou. K tomu proti nim Vévoda zahájil boj, pomlouvá je a pak i urazí. A to si stará Bábi Zlopočasná rozhodně nenechá líbit.

Bábi Zlopočasnou známe již z třetího příběhu Úžasné Zeměplochy, kde se starala o dívku jménem E
skarina, které nedopatřením připadla moc mágů a chudák Bábi se o všechno musela postarat. Ani tentokrát se s ní nudit nebudete, protože tahle stařenka sice pomáhá lidem, ale urážet se nenechá. A když je Vévoda takový hňup, aby jí provokoval, tak ať se nedivý, že pozná moc čarodějnic.
„Chtěl jsem říct, že vás možná moje rozkazy nějak zmátly. Myslel jsem, že vám přikazuji, přiveďte mi tu čarodějnici a třeba v řetězech, když to nepůjde jinak, ale možná, že jsem vám oprvdu řekl, běžte a dejte si s ní šálek čaje. Mohlo se to stát?“
(str. 57)
Kniha mi oproti předcházejícím dílům přišla slabší, jako by jí chvílemi docházel dech a děj byl místy nerovnoměrný. Jindy zase utíkal až příliš rychle, střed se vláček a závěr už zase zběsile svištěl, až jste jen stěží stačili sledovat, jak to všechno dopadlo.

V tak velkolepém světě prostě musí existovat Smrť, kostlivec v plášti s kápí a kosou, který má neustále spoustu práce. Ani nevím proč, ale hned jak se tam objevil, tak se stal mou oblíbenou postavou. A jeho rozhovory s lidmi jsou úžasné.

Soudné sestry je parodie na fantasy, tentokrát se autor soustředil na čarodějnice, o kterých koluje mnoho legend i na Zeměploše, a tak je poznáme pěkně zblízka. O legraci a humor tady nouze není, ale občas by to chtělo i té vážnosti. Povedená oddychovka.

Hodnocení: 60 %

Název: Soudné sestry (orig. Wyrd Sisters, 1988)
Autor: Terry Pratchett
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl: 6
Vazba: Měkká
Počet stran: 336
Vydal: Talpress, 1996 (1. vydání - dotisk)

Komentáře

  1. Pro mě jsou Soudné sestry jedna z mých nejoblíbenějších zeměploch, čarodějky jsou moje favoritky :) ale stejně nejlepší s nimi zatím mi přišlo Čarodějky na cestách, tam jsem se chlámala od začátku do konce.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.