Recenze: Přirozené příčiny - James Oswald

Děsivé skotské krimi!

Před šedesáti lety byla brutálně zavražděna mladá žena – vnitřní orgány jí byly vyňaty a tělo zohaveno. Dosud ležela v zazděné podzemní komoře. Pro edinburskou policii není šedesát let starý případ prioritní, ale detektiva inspektora McLeana pronásleduje rituální vražda mladé dívky i šest osobních předmětů pečlivě rozmístěných okolo těla. Edinburg zasáhne vlna křiklavých krvavých vražd – každá další je nápadně podobná té předchozí – a začíná se objevovat stále totéž jméno. Čím hlouběji se McLean noří do případu, tím častěji se musí ptát, kolik náhod se může sejít, a uvědomuje si, že ta nejabsurdnější odpověď je možná ta jediná správná...
.......

James Oswald je autorem nejen výpravné fantasy série, komiksových textů a povídek, ale také krimi série s detektivem inspektorem McLeanem. Ve zbylém čase provozuje dobytčí farmu o 350 akrech v North East Fife ve Skotsku, kde chová plemenný skotský náhorní skot a novozélandské ovce romney.

Mohlo by se to zdát neobvyklé, když se autor fantasy pustí do detektivky, jenže James Oswald napsal skvělý thriller, který šokuje a zároveň uchvacuje svou chladností a brutalitou.

Z počátku mi kniha přišla trochu nezáživná, objevilo tam jen několik děsivých vražd a sebevražd, ale po pár desítkách stránek se děj najednou rozpohybovat a jeho detaily byly fascinující. Ukázalo se, že všechny oběti a pachatelé spolu nějak souvisí a všichni skrývají dávné tajemství, které nyní vyplouvá na povrch.

Detektiv inspektor McLean se rozhodně nenudí a občas se zdá, jako by byl obrovským magnetem na vraždy se zohavenými těly, na které z pravidla naráží právě on. Vždy se k něčemu takovému nachomýtne a k tomu je hrozně hloubavý typ, který musí všechno vyřešit. No, a tím si nadělá pár nepřátel, kteří by ho nejraději viděli mrtvého. McLeanova nadřízená se ho snaží brzdit, aby některé věci prostě nechal plavat, ale on si nedokáže pomoci a musí ve všem šťourat, až něco objeví.

Kdyby byla vyšetřování brutálních vražd a sebevražd na ostatních policistech a inspektorech, tak jsou dávno uzavřené, protože podle nich jsou pachatelé jasní již od začátku. Ale je tady McLean a ten ve všem hledá něco většího. Problém je v tom, že jeho předtuchy mu vždy vyjdou a jeho nadřízenou příliš nepotěší.

Na ději bylo patrné, že autor má zkušenosti s fantasy, protože si neodpustil nadpřirozený námět stojící v pozadí impozantního krimi thrilleru. Je ve městě dávné zlo, které touží po krvavých obětech? Nebo je to všechno práce člověka? Co se skrývá ve výplodech lidské mysli? A jsou to skutečně jen představy?
Tohle napětí nám dlouho zůstává skryté, a všechno se vyjasní až v závěru, který stojí za to. Autor si pro čtenáře připravil velkolepé finále, které ukáže pravdu okolo vlny vražd a sebevražd. A hlavně spatříme, co se může ukrývat v každém z nás... A nebude to příjemný pohled.

Kniha není vhodná pro slabší nátury, protože na první brutální vraždu se nemusí dlouho čekat, a pak
už podezřelí a vinící umírají jako na běžícím páse. Zbyde policii někdo k zatčení? Anebo najdou nějakého obětního beránka?

Vraždy jsou místy až nechutné, oběti jsou rozřezané či vykuchané, krev a vnitřnosti jsou všude. A do tohoto řádění přichází detektiv inspektor McLean se svým černým humorem, který si rozumí se svérázným patologem, jeden líný inspektor, který je komanduje, a pak tu je horlivý konstábl MacBride. Rozhodně jde o zajímavou kombinaci postav, která je občas až přespříliš výbušná.

Přirozené příčiny jsou vynikajícím kriminálním thriller, který si prostě užijete.

Hodnocení: 90 %
Velmi děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Přirozené příčiny (orig. Natural Causes, 2013)
Autor: James Oswald
Překlad: Petra Luňáková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 400
Vydal: Jota, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 348 Kč

Komentáře

  1. Tak tohle vypadá luxusně :) děkuji za tip. Poslední dobou těmto severským krimi začínám přicházet na chuť.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.