Recenze: Chlapec v kufru - Lene Kaaberbolová a Agnete Friisová

 Děsivé tajemství jednoho kufru!

Nestává se každý den, aby někdo na kodaňském hlavním nádraží vyzvedl z úschovny kufr a našel v něm asi tříletého chlapečka v bezvědomí. Právě to se však přihodilo Nině Borgové: neměla se do zavazadla dívat a neměla by se ani starat o osud jeho obsahu, ale to by nesměla být sama matkou dvou dětí a navíc zanícenou dobrovolnicí Červeného kříže. Záhy zjistí, že o neobyčejnou „zásilku“ je velký zájem – až příliš velký, a smrtelně nebezpečný… Dá se – v dnešním civilizovaném světě – lidský život koupit? Prodat? Vyměnit?
.......

Chlapec v kufru je prvním společným thrillerem dvou známých dánských autorek Lene Kaaberbølové a Agnete Friisové, které za něj byly nominovány na několik cen.

Počátek knihy mi přišel trochu zvláštní a hlavně se tu objevovalo příliš mnoho postav, což působilo dost zmateně a čert aby se v tom vyznal. Naštěstí tato doba jen několika indicií netrvá dlouho a záhy se děj konečně pořádně rozeběhne. To se pak kniha čte velmi dobře a příběh pěkně odsýpá.

Tím momentem změny je okamžik, kdy Nina Borgová, na požádání přítelkyně, vyzvedává na nádraží v úschovně kufr. Na první pohled není ničím výjimečný, ale jeho obsah dokáže šokovat. Jak už napovídá název knihy, tak v kufru je chlapec v bezvědomí. Jenže po Nině najednou jde záhadný muž, který chce toho chlapce, ale ona mu ho nevydá a místo toho s ním uteče.
Někde jinde se probouzí Sigita, která je v nemocnici a hledá svého syna. Jenže chlapec není k nalezení a nikdo nedokáže zoufalé matce pomoci. Policie rozjíždí pátrání, ale mají šanci chlapce nalézt? A co se s ním stalo?
Další vývoj přináší zvraty, protože na postavy čeká řada zásadních rozhodnutí, které ovlivní život nejen jim, ale možná i někomu jinému.

Příběh je po počátečním zmatení velmi čtivý a hlavně je výborně vykreslen. Zbytečnosti tady nejsou, hlavní je příběh, a proto máme před sebou neobyčejný příběh, který nás donutí se zamyslet nad společností.  

Postavy jsou hodně jednoduché - zlosynové jsou zlý a klaďasové zase hodní, trochu mi chyběla neutrálnost a možnost flexibility postav, které by se během příběhu vyvíjely a třeba i změnily stranu. Ale tady je vše černé a bílé.

Velkou zajímavostí knihy jsou krátké kapitoly, kterou jsou napsány z pohledu různých postav. Pohrává se zde s detaily, které mohou být důležité pro další vývoj děje, anebo klidně může jít o falešnou stopu vedoucí do slepé uličky. To dělá knihu velice čtivou a napínavou.

Děj si na nic nehraje a v příběhu poukazuje na společnost, kde je možné obchodovat naprosto se vším, dokonce i s dětmi. Někoho to může šokovat, ale bohužel taková je nejen fikce, ale i skutečnost. Nejspíš je načase se zamyslet, jak je to možné. Jakou cenu má život dítěte?

Chlapec v kufru je skvělý thriller plný napětí a zvratů, jenž v sobě ukrývá mrazivou atmosféru severských krimi.

Hodnocení: 85 %
Velmi děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Chlapec v kufru (orig. Drengen i kufferten, 2011)
Autor: Lene Kaaberbolová a Agnete Friisová
Překlad: Lenka Drugová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 288
Vydal: Knižní klub, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře

  1. Ta obálka vypadá výborně a i příběh zní docela zajímavě :) Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.