Recenze: Vraždy podle Grimmů - Craig Russell

Že se nevyplácí trestat děti učením pohádek na zpaměť se přesvědčí jak policie, tak i oběti vražd. Snadno se totiž může stát, že se vrak inspiruje a pohádky bratří Grimmů ožijí v té nejhorší formě...
 
 
Šéf mordparty policie Hamburk, detektiv Jan Fabel stojí před složitým případem, který je daleko komplikovanější, než se na první pohled zdálo. Nejdřív je nalezena na pobřeží mrtvá dívka s napsaným jménem na ruce, a pak zavražděný pár v prku se vzkazem „Jeníček a Mařenka“. Vraždy jsou stále brutálnější a je jasné, že vrah sám od sebe zabíjet nepřestane. Je nutné ho odhalit co nejdříve, ale jakého schéma zabijí? Proč se vrah inspiruje pohádkami bratří Grimmů? Dokáže ho policie odhalit a zastavit? Nebo bude mít navrch a mrtvý budou přibývat?
..........
Vraždy podle Grimmů“ je chladný a děsivý thriller, který měl velký potenciál, ale autor toho příliš nevyužil, takže se mi zdál až zdlouhavý.
Děj totiž ubíhal různými tempy, takže se střídaly chvíle, kdy se nic nedělo, a pak to najednou nabralo ohromný spád, proto jsem se místy dost nudila a jindy napětím ani nedýchala.

Na knize mi trochu vadil překlad, který byl prokládán německými pojmy jako Herr Kriminalhauptkommissar nebo třeba Herr Innensenator. To pro ty funkce nejsou české překlady? Přitom někdy to přeložené bylo. Asi to má čtenáři připomenout, že jde o Němce, ale kdybych si chtěla užít němčinu, tak si knihu přečtu v originále, u překladu mi to vadí.

Nejděsivější okamžik je rozhodně závěr, který je také z celého příběhu nejzajímavější. Sice k němu některé indicie směřovaly, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že to dopadne takhle a detektiva Fabela asi také ne. Měl odhalit „velkého zlého vlka“, ale nakonec to nebylo včas a vrah dokončil svou práci. Tohle bylo překvapivé a u thrillerů i neobvyklé, protože běžně se všechno vyřeší a vrah je zatčen.

Zajímavé bylo pojetí vraha, který nejenže vraždil podle pohádek bratří Grimmů, on se stal jejich součástí a vše pro něho byl jen příběh. Pravým viníkem byla jeho zlá macecha, která ho za trest nutil učit se pohádky Grimmů na zpaměť a to u něho vyvolalo ztotožnění s příběhy, které za ty roky pochopil skrz svou zvrácenou mysl.

Detektiv Fabel stojí před těžkým případem, který pokud chce vyřešit, tak bude muset zapojit nejen inteligenci a policejní instinkty, ale i literární vědomosti, nebo urychleně začít studovat pohádky od Grimmů. Jenže u nich hodně zaleží i na výkladu a jak je kdo pochopí, takže ani to možná na vraha stačit nebude.

Děj je zajímavý a vcelku čtivý, ale z celé knihy se mi nejvíce líbil závěr, který byl ďábelský a dokonalý. Možná i proto mám z knihy dost rozporuplné pocity, protože jsem se chvílemi nudila a jindy si užívala napínavé scény.

Kniha „Vraždy podle Grimmů“ je napínavý detektivní thriller, který sice měl výborný námět, ale střídáním tempa plynutí děje zpracování dost ublížilo. Kdyby byl knih trochu kratší, tak by to bylo lepší, ale takhle jde jen o lepší průměr.

Hodnocení: 3/5

Název: Vraždy podle Grimmů (orig. Brother Grimm, 2006)
Autor: Craig Russell
Překlad: Markéta Cukrová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 468
Vydal: Daranus, 2011 (1. vydání)
Doporučená cena: 349 

Komentáře