Recenze: Tulák Rover - J. R. R. Tolkien

Poštvat si mocného čaroděje proti sobě není nejlepší nápad, hlavně pokud je pomstychtivý. O tom se přesvědčí i pes Rover, který díky tomu zažije nejedno bláznivé dobrodružství...
 
 
Pes Rover byl neuctiví k čaroději Artaxerxovi a ten ho za trest proměnil v hračku, malého psíčka. Po nějaké době se dostal k chlapci, který ho však ztratil na pláži, nedaleko čaroděje Psamata. Tam Rover obživl, ale zůstal maličký. Racek Chechtal Rovera odnesl až na Měsíc, kde bydlí Muž z Měsíce. Ten tvoří sny pro děti a má psa jménem Rover. Aby se to nepletlo, tak maličkému psu Roveru se začalo říkat Tulák Rover. Jenže na něho čekají ještě další dobrodružství, a tak se dostane až do Podmořské říše...
Vrátí se Tulák Rover ještě někdy k chlapci? Promine mu čaroděj Artaxerx jeho nevhodné chování (ukousl mu totiž kus kalhot)? Stane se Tulák Rover psem?
..........
Mistra Tolkiena nemusím příliš představovat, má na své kontě řadu úžasných knih, které jsou stále velmi oblíbené a vychází pořád v nových vydáních. Pán prstenu, Hobit, jiné příběhy ze Středozemě a další knihy, dokonce psal i pro své děti, a to knihy „Roverandom“ (Tulák Rover) a „The Father Christmas Letters“ (Dopisy Děda Mráze), kde je několik dopisů, které psal svým dětem na Vánoce. 

Tulák Rover byl napsán pro jeho syna, který měl hračku malého pejska, ale ztratil ji o prázdninách na pláži a byl smutný, protože ji měl hodně rád. Tolkien mu tedy napsal příběh o tom, jaká dobrodružství pejsek zažil.

Děj není nijak těžký ani složitý, takže ho zvládnou číst i malé děti, ty z příběhu budou mít jistě velkou radost a budou s Roverem jeho dobrodružství prožívat.

Přestože je to příjemně a nenáročné počtení, nějak mi autorův styl nesedl. V minulosti jsem od něho četla trilogii Pán prstenu, ale všechno bylo zdlouhavé a popisování sáhodlouhé, takže jsem to málem ani nedočetla. Tady je to o poznání lepší, ale bude to tím, že kniha je kraťoučká a stejně toho popisování tady bylo více než dost, hlavně pro malé děti.

Z příběhu plyne ponaučení, že se k cizím lidem máme chovat uctivě a „nekousat je do zadku“. Taky bychom měli krotit svou zvědavost, protože ta přivedla Tuláka Rovera do nejedné šlamastiky.

Příběh to byl opravdu fantasijní a klaním se před Tolkienovou představivostí, protože dát vousatého chlapa na Měsíc, kam za ním létá racek a tvoří se tam sny, tak to mi přijde jako pořádná fantasmagorie. K tomu se v knize objevili hned tři psi jménem Rover, což je trochu podivné a hlavně pro menší děti i matoucí.
Důležité ovšem je to, že se to četlo vcelku lehce, tedy až na popisování téměř každého stébla trávy či kamene.

Tulák Rover byl skvěle vykreslen a vydařeně zpracována jeho povaha a charakter, čímž trochu připomíná dítě, ale to bude tím, že je kniha určená dětem a tak si ho dovedou dobře představit.

Kniha Tulák Rover je fantasy pohádka pro děti s velmi jednoduchým dějem, který se dá předvídat, a vy už dopředu tušíte, jak to dopadne. Pro dospělejší čtenáře je to skvělá oddychovka.

Hodnocení: 4/5
 Tulák Rover
Název: Tulák Rover (orig. Roverandom, 1998)
Autor: J. R. R. Tolkien
Překlad: Stanislava Pošustová
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 104
Vydal: Mladá fronta, 1999 (1. vydání)
Doporučená cena:  

Pozn.
Tentokrát je to kratší recenze, za což se omlouvám, ale knihu jsem četla začátkem října 2012 a ono psát recenzi po pěti měsících není žádný med, naštěstí jsem si během čtení dělala poznámky a měla se o co opřít.

Komentáře