Recenze: Drasticky děsivý Dexter - Jeff Lindsay

Nahlédněte do mysli geniálního sériového vraha, který zabijí jen zločince. „Drasticky děsivý Dexter“ už číhá na další oběť... 
 
 
Dexter Morgan pracuje v policejní laboratoři a je expert přes krev. Na první pohled působí nenápadně a v davu by si ho všiml málokdo. On však má děsivé tajemství - v dětství ho našli v kaluži krve jeho matky a on je od té doby jiný. Jeho adoptivní otec Harry mu pomohl tu bestii v něm ochočit a Dexter si nyní oběti, které zabije, vybírá v řadách neusvědčených zločinců. A tak si žije spokojeně v Miami až do chvíle, než se ve městě objeví nový vrah, který zabíjí až příliš podobně jako Dexter...
Jaká je spojitost mezi Dexterem a novým vrahem? Dokáže se Dexter ovládnout a chytit ho? Nebo se snad k němu připojí? A jakou roli v případu sehraje Dexterova nevlastní sestra Debora Morganová?
..........
Podle knižní série je natáčen i TV seriál, který se knih příliš nedrží. Já viděla jen několik dílů z druhé a čtvrté série takže nemůžu pořádně posoudit kvalitu obou Dexterů, přesto mi přijdou odlišní a každý z nich je úchvatně děsivý trochu jinak.
Najdou se tací, kteří mají raději seriál a jiní preferují knihy, takže asi záleží na tom, co komu vyhovuje.

Samotný děj knihy mi přišel nevýrazný, mnohem více prostoru dostal Dexter se svými „mozkovými závity“. Tato postava celou knihu uchvátila do svého držení, jakoby ostatní ani nebylo důležité. Dexter byl vykreslen do každičkého detailu, aby se sériový vrah se svědomým mohl předvést v jeho nejlepším a nejkrvavějším světle.

Dexter mi přišel fascinující a nemohla jsem se od něho vůbec odtrhnout. Prostě na sebe strhl všechnu pozornost a děj či ostatní postavy mizely někde vzadu.
Ironií je, že se Dexter snaží o pravý opak, protože chce být nenápadný a na venek působit, že má city, které však není schopen cítit. Pro něho je velmi obtížné být mezi lidmi, hlavně pak s nevlastní sestrou Deborou, která je až příliš citlivá, i když to obvykle dusí v sobě a používá přetvářku drsňačky.
Na Dexterovi je sympatické to, že si své oběti pečlivě volí mezi zločinci, takže nevinní lidé jsou více méně v bezpečí a hlavně se řídí Harryho kodexem, kde má přesný postup, jak vybrat oběť.
V mnohém mi Dexter připomíná dr. Hannibala Lectera z Červeného draka nebo z Mlčení jehňátek od Thomase Harrise. Jsou sice rozdílní, ale mají i spoustu toho společného.

Kniha je zaměřena na psychiku (a rozpory v ní) hlavní postavy, proto chvíli trvá, než si čtenář přivykne a ne každému to musí vyhovovat, ale pokud nad tím, co čtete, rádi přemýšlíte, tak pro vás bude Dexter to pravé.
Objevují se názory, že seriálový Dexter je lepší, mě však až hypnoticky přitahoval a podle popularity knižní série nejsem jediná.

V příběhu prvního dílu série je Dexter rozpolcený, protože se ve městě objevují vraždy, které jako by spáchal on sám. Inspiroval se jím někdo? Nebo snad ta bestie uvnitř Dextera vystupuje v nestřeženou chvíli na povrch?

Drasticky děsivý Dexter zaujme všechny, kteří mají rádi psychologické thrillery s možností nahlédnout do šílené, ale geniální mysli.

Hodnocení: 4/5

 
Název: Drasticky děsivý Dexter (orig. Darkly Dreaming Dexter, 2004)
Autor: Jeff Lindsay
Překlad: Zdeněk Hoffman
Série: Dexter
Díl: 1
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 226
Vydal: BB/art, 2007 (1. vydání)
Doporučená cena: 199 Kč

Pozn.
Knihu jsem měla půjčenou z knihovny a četla jí v listopadu 2012, proto je recenze kratší, ale už jsem si pořídila Omnibus s prvními třemi díly série.

Komentáře

  1. Zatím jsem neviděla seriál a ani nečetla knihy, ale vypadá to moc zajímavě a všichni o tom pořád básní. :D Asi budu muset začít.. ))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.