Recenze: Půlnoční rekviem - Veronika Černucká

Probudit se a nevědět, kdo jste, musí být hrozné. Daleko horší však může být zjištění, že jste utekli hrobníkovi z lopaty (v tomhle případě spíše z ledu) a vrah je vám stále na stopě...
 
 
Žena procitne v ledové vodě a netuší, co se děje. To poslední, co má slyšet, je rekviem, ale ona chce žít. Její jedinou šancí je přesvědčit svého vraha, že je mrtvá...
U Hudečků doma se objeví nahá, promrzlá žena. Místo, aby zalarmovali policii nebo alespoň lékaře, tak jí ošetří a starají se o ni. Žena si však na nic nepamatuje, jen si vybaví jméno Kamila, umí plynně rusky a obratně zachází se zbraněmi. Ale kdo je? A kde se vzala v Krkonoších?
Hned od začátku má jasno, musí se dozvědět, kdo a proč jí chtěl utopit v ledové vodě. A až to zjistí, tah ho zabije...
.....
Veronika Černucká je známá česká autorka detektivek. V nakladatelství Moba jí vyšly již tři knihy - Noc, kdy jsem měla zemřít, Tajemství sedmi ještěrek a Právo na vraždu, a ještě „sešitová“ kniha Půlnoční rekviem a další kniha Chuť na hřích vyjde v březnu. K tomu tvoří ještě detektivní povídky.
Zatím jsem od ní četla všechny knihy a na Chuť na hřích se už těším, patří mezi mé nejoblíbenější české autory. Jde o skvělou spisovatelku se smyslem pro detektivní zápletku, které čtenáře zaujmou a připadají jim blízké. Dokáže navodit až téměř thrillerové napětí a pohrávat si s pozadím příběhu i s nevyřčeným, což děj dělá ještě čtivější. Věřím, že má našlápnuto na velmi slibnou dráhu spisovatelky detektivek.

Půlnoční rekviem je napínavá detektivka s prvky thrilleru, jejíž příběh je promyšlený. Pomalu se před námi odkrývají indicie, které hledá i hlavní postava Kamila a společně s ní postupujeme kupředu. Jenže některé stopy mohou být zavádějící a to Kamilu přivede do dalšího nebezpečí. Podaří se jí odhalit, kým je?

Nejvíce prostoru je dáno Kamile, která je naprosto zmatená, jelikož netuší, kdo je. Z počátku sice působí trochu apaticky, ale hned jak začne pátrat po své minulosti, tak ožije a je k nezastavení, jako nějaký anděl pomsty. Hrne se za vidinou své identity, a přestože se snaží chovat chytře a rozumě, tak dost riskuje a to se jí ne vždy vyplatí.
Kamila je sice hodně inteligentní děvče, kterému nakonec všechno pěkně docvakne, ale v jednom mi přišla dost nereálná. Za vymyšlení její plánu pomsty by se totiž nemusel stydět ani génius, ale musím přiznat, že závěr byl dokonalý. Kamila totiž pozapomněla, že pomstít se nechce jen ona, ale i někdo další.

A ještě bych měla jednu malou výtku k chování rodiny Hudečků. Chápu, že to jsou dobráci od kosti, kteří Kamile pomohli v těžkém okamžiku. Ale mě se u dveří objevit nahá, zmatená ženská, tak vážně netuším, co bych udělala. Určitě bych jí však neubytovala u sebe doma. Holt asi nejsem tak dobrosrdečná jako oni.

Knížečka je útlá a zhltne se během chvilky, protože je děj napínavý a nepostrádá smysl pro humor, což jej trochu odlehčuje a dělá příjemnějším. Po přečtení budete jen litovat, že už je konec, protože bych uvítala, kdyby byla alespoň o pár stran delší. Autorce se totiž skvěle povedlo vykreslit jak pocity, tak napínavost příběhu.

Půlnoční rekviem je povedená detektivka, která nenudí a užijete si jí, k tomu je plná napětí a akce, takže rozhodně skvělé čtivo.

Hodnocení: 4/5

Název: Půlnoční rekviem
Autor: Veronika Černucká
Vazba: Měkká (sešitová)
Počet stran: 96
Vydal: Moba, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 50 Kč

Komentáře

  1. Taky jsem ji četla a líbila se mi. Už si dělám zálusk na další detektivku.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.