recenze: Zasněžená žena - Leena Lehtolainen

Zasněžená žena je čtivý detektivní román, který v sobě kloubí klasiku tohoto žánru, napětí thrilleru i společenská témata, hlavně postavení ženy ve společnosti, kde vládnou muži.

Detektiv Maria Kalliová se právě provdala za přítele Anttiho, ale místo aby jela na svatební cestu, tak se pustí do vyšetřování záhadné smrti Eliny Rosbergové, která vedla vzdělávací feministické centrum v rodinném zámečku Rosberg, kde pomáhala ženám v těžkých životních situacích. Elina byla nalezena umrzlá v lese, ležela jen noční košili ve sněhu. Šlo o vraždu nebo snad sebevraždu?
Kalliová se zároveň zajímá situací Johanny, která nyní bydlí na Rosbergu. Patří ke staré církvi, která neuznává potraty a ona své desáté dítě "zabila", protože další těhotenství ohrožovalo její život. Manžel jí bil a nyní i zakázal styk s dětmi, protože je "hříšná". Má žena právo rozhodnout o svém těle?
Dokáže Maria Kalliová odhalit viníka? A jak se snese se svým nadřízeným Perttim Strömem? Kam všude policii zavede vyšetřování? Zvládne Kalliová skloubit soukromí život s prací?
...
Děj se odehrává ve studeném Finsku a autorka se snaží procítěně přibližovat tamější lidi i jejich kulturu, která se od té naší hodně odlišuje, proto čtenáři může chvílku trvat, než si zvykne na autorčin styl psaní. Jde hlavně o myšlení lidí, ve které je postavení ženy předem určeno, má se starat o děti a rodinu.

Hlavní postavou je Maria Kalliová, která hned po svatbě zamíří na místo činu a rovnou se vrhne na zapeklitý případ. Vlastně by se dala považovat až za workoholika, protože osobní život i manžela odsouvá na druhou kolej a práce u policie je pro ni vším. Naštěstí má shovívavého manžela Anttiho, který s ní má trpělivost a podporuje jí v práci.
Tento přístup je v určitých kruzích stále nepřístupný a v knize má své místo i příběh Johanny, která podle jejího manžela má jen rodit děti a pečovat o rodinu. Dokonce i za cenu, že jí to může stát život, jako třeba komplikované desáté těhotenství, které by nejspíše nepřežila.

"Zabít se je hřích! Sebevrazi se nedostanou do nebe. Ptala jsem se Leeviho, jestli by nebyl hřích nosit v těle desáté dítě a přitom vědět, že velmi pravděpodobně oba zemřeme. Nebyla by to vražda a sebevražda zároveň? Ale Leevi řekl, že je to vůle Boží."
(str. 52)

Čtenář je tak nucen se zamyslet nad ženskou úlohou i postavení ve společnosti. Má žena právo "zabít" dětí, pokud by jí těhotenství mohlo stát život? Smí manžel fyzicky trestat svou manželku? V knize nejda tak o feminismus, jako spíše o rovnoprávnost obou pohlaví. Proč si žena má všechno nechat líbit? Kdy může říct: "Už dost!" V tomhle kniha ponechává hodně místa na přemýšlení.

Detektivní zápletka je velmi dobře propracovaná, ale ne přeplácaná, takže se čte skvěle a děj vás pohltí. Jsou tu ponechány stopy vedoucí k podezřelým a je jen na čtenáři, zda se po nich vydá a rozplete složitý případ.
Pokud se necháte jen vést na vlně příběhu, tak se viníka dozvíte až v závěru, kde ho odhalí Kalliová a zároveň osvětlí i vrahovi motivy.

Zajímavé na knize je to, že zápletka a krimi příběh mají stejnou důležitost jako život a společnost v dnešním Finsku. Můžeme tak nahlížet na severskou kulturu, která mí odlišné hodnoty, než na které jsme zvyklí, proto také někomu může chování postav připadat až nelogické.

Na příběhu je hodně znát, že autorkou je žena, protože je velmi procítěný s hlubokým podtextem, který čtenář musí najít sám. Kniha nutí k přemýšlení nad tématy obsaženými v ději, ale to záleží na každém, co si najde.

Zasněžená žena je severská detektivka s prvky thrilleru i společenských románů, která ponechává čtenáře ve stálím napětí až do konce. U ní rozhodně nuda nehrozí.

Hodnocení: 8/10
.
Velmi děkuji nakladatelství Hejkal za poskytnutí výtisku k recenzi. Knihu si můžete zakoupit zde.
Název: Zasněžená žena(orig. Luminainen, 1996)
Autor: Leena Lehtolainen
Překlad: Markéta Hejkalová
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 284
Vydal: Hejkal, 2008 (1. vydání)
Doporučená cena: 248 Kč

Komentáře