recenze: O zlaté labuti - Sri Chinmoy

O zlaté labuti je soubor 47 krátkých příběhů s pohádkovou atmosférou, který potěší nejen děti, ale i dospělé.
Jednotlivé příběhy vypráví o lidských osudech, kde lidem někdo pomohl, uškodil nebo si poradili sami. Všechny jsou plné lidských srdcí a přinášejí poučení, jak by se lidé k sobě měli chovat...
...

Během čtení, které rychle ubíhalo, na vás dýchne orient a zavede vás do tamější kultury, která se o té naší hodně odlišuje.
Kniha je doplněna nádhernými ilustracemi, které text nejen doplňují, ale i obohacují a kniha získává na mnohem větší atraktivnosti.

Příběhy nesou poselství o tom, že dobrota a láska v srdci je odměněna a zloba, hamižnost a závist potrestána.
Během čtení vás napadá, že by svět vypadal mnohem lépe, kdyby tato kniha byla skutečná. Zároveň jsou některé příběhy až nepřirozeně naivní, ale jde přece o pohádky a tam se to může tolerovat.

Hned první příběh nese název O zlaté labuti a vypráví o muži, který zemřel a aby mohl rodině vypomoci, tak se proměnil ve zlatou labuť a každý měsíc dával manželce a dcerám zlaté pero. Hamižnost však chtěla víc a tak se ze zlaté labuti stala obyčejná a manželka ostrouhala.
Další příběhy se nesou v podobném duchu a postavy jsou buď odměňováni za svou dobrotu, nebo trestáni za závist, chamtivost či jiné zločiny.
Příběhy jsou hodně krátké, takže než se vůbec začtete, tak je konec, což je trochu škoda. Uvítala bych je delší a více propracovanější. Jinak tady jde hlavně o lehkost a čtivost děje, což ocení hlavně mladší čtenáři.

Přiznám se, že podobné příběhy, kde jsou ukryty filozofické hodnoty východních kultur, nemám příliš v oblibě. Prostě mě ty "žvásty" příliš neoslovují, ale jako příjemné zpestření četby je tato kniha velmi dobrá.

Kniha je určena dětem jako pohádky, ale podle mě osloví všechny, kteří věří, že láska vítězí a všechno zlé zahání.
.
Hodnocení: 8/10
.
Velmi děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete zakoupit na jejich stránkách:
Název: O zlaté labuti
Autor: Sri Chinmoy
Překlad: Sri Chinmoy Centrum
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 144
Vydal: Madal Bal, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 229 Kč

Komentáře