recenze: Království nevinnosti - Rebecca Colemanová

Je maloměstská škola místem nevinnosti? Nebo se za jejími zdmi odehrává něco nepřípustného? Jak dopadne vztah učitelky a studenta?

 Judy je učitelka na waldorfské škole a vede vcelku spokojený život, i když si s manželem ani se svými skoro dospělými dětmi příliš nerozumí. Vše se zkomplikuje příchodem nového studenta Zacha, s kterým se Judy padne do oka a něco je k sobě přitahuje. Začne to nevinným polibkem a vyústí v sex, který je zpočátku oboustranný, ale postupně Judy přebírá kontrolu nad Zachem a doslova ho v sexuálním styku nutí pokračovat.
Najde Zach sílu to s judy ukončit, než to zjistí někdo další a zničí to život oběma? V čem pramení problémy Judy? Vzpamatuje se Judy, nebo bude potrestána?
...
Království nevinnosti vyvolalo ve světě hodně velký ohlas a hlavně diskuzi nad dějem, který se kdykoliv může stát reálným. Je vztah učitelky s žákem nelegální a skutečně se jedná o znásilnění? Záleží na věku studenta, ale podle zákonů ano.

Kniha je zvláštní směsicí společenského románu a thrilleru, protože se tu sice probírá jedno ze společenských tabu, ale zároveň je děj hodně napínavý a hlavně od poloviny z něho mrazí. Všechno spěje k nevyhnutelnému konci, který byl však odlišný, než jaký jsem čekala a docela mě zklamal. Příliš rychle se všechno utnulo a tak mi závěr připadal podivný.

Děj byl hodně promyšlený, ale hlavně z počátku byl trochu zdlouhavý, až jsem se chvilkami nudila. Zajímavé na něm však bylo, že se zde setkávaly dvě časové roviny - Judyino dětství a její současnost.
Judy vzpomíná na podivné a zčásti nešťastné dětství, kde však prožila i chvilky radosti. Tyto minulé události zčásti objasňují její nynější majetnické, až posedlé chování k Zachovi.

Všechny postavy mají sice určitou váhu pro děj, ale v příběhu nejsou zas až příliš důležité, přesto jim je věnováno dostatek prostoru i propracovanost. To jim dodává na reálnosti.
Zach je zvláštně vyspělý šestnáctiletý chlapec, který je zvyklý na drsnost a vulgaritu, proto mu sex s Judy nepřijde nijak divný, přestože je ona o dost starší. Až později cítí, že je jen využíván a to ho začne odrazovat. Chce svobodu, ale Judy ho jen ovládá a to není nic pro něho.
Jen Judy mi už od začátku přišla dost divná, protože si představovala, jak souloží s téměř se všemi muži, které zná, což je ujeté. A později se vybarvila ještě víc, až jsem chvílemi uvažovala o jejím zdravém rozumu.

Kniha se četla velmi dobře a od poloviny tu bylo narůstající napětí, z kterého bylo jasné, že to nemůže dopadnout zrovna nejlépe. To však knize dodávalo na zajímavosti i čtivosti. Čtenář je prostě zvědav, jak příběh nakonec dopadne.

Bohužel nejde o příliš originální děj, který byl jen postavený na nerovném vztahu Judy a Zacha. Podobně laděných knih i filmů byla už fůra, přesto Království nevinnosti nelze zatracovat.
Sexuální vztah učitelky s žákem je jedno ze společenských tabu, o kterých se příliš nemluví a tato kniha to vzala z jiného pohledu než je běžné. Nejde tu totiž o žádnou romantiku, ale jen o sex, který se brzy stává nebezpečných.

Království nevinnosti je zvláštní, rozporuplná kniha, kterou nelze jen tak zařadit. Napětí, které se v knize objevuje, je téměř thrillerové, ale jinak knihu nejspíš ocení spíše ženy než mužská část čtenářů, protože ty se snad lépe vžijí do Judy.
Rozhodně chápu rozruch, který tato kniha vyvolala, protože jde o velice zajímavý literární počin.
.
Hodnocení: 9/10
Velmi děkuji bux.cz za poskytnutí pracovního výtisku k recenzi.
 Název: Království nevinnosti (orig. The Kingdom of Childhood, 2011)
Autor: Rebecca Colemanová
Vazba: Vázaná
Počet stran: 312
Vydal: Ikar, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 259 Kč

Komentáře