recenze: Prokletí harému - Anna Březinová

Kateřina, rytířka z Voráčov prožívá napínavá dobrodružství v arabských zemích a může jen doufat, že se ještě někdy shledá se svým snoubencem...

Sultán Mehmed II. nechá unést snoubenku českého velvyslance Břeňka Malovce z Malovic a Kateřina se tak octne v sultánově harému, kde si jí vládce brzy nechá zavolat, aby ho obšťastnila. Dívka je však chytrá a pošle místo sebe jinou konkubínu. Následně je osvobozena svým snoubencem a společně uprchnou. Nešťastná náhoda je opět rozdělí a Kateřina se ocitne v držení tureckého admirála, odkud se dostane až na Rhodos k johanitům. Jejich velmistr jí místo pomoci vyšle na nebezpečnou misi do Egypta s bratrem Robertem, má přinést evangelium Máří Magdalény z jednoho utajovaného ženského kláštera.
Dokáže dívka přežít strasti pouště? Skutečně ukradne zakázané evangelium? Nesblíží se Kateřina během cesty s Robertem? Setká se ještě někdy s Břeňkem? Nebo ji snad do rukou dostane svatá inkvizice?
...
Anna Březinová je známá česká autorka historických románů z českého středověku, kde jsou hlavními hrdinkami převážně ženy různých společenských vrstev, ale hlavně se o sebe dokáží víceméně postrat i bez mužů, což není ve středověku zrovna běžné a často jim to způsobuje řadu nepříjeností.

O zemské dceři Kateřině, přezdívané rytířka z Voráčova, jste mohli slyšet již v knize Rytířka z Voráčova, která dějově předchází tuto knihu (Prokletí harému) a osvětluje, jak se Kateřina dostala až ke dvoru sultána Mehmeda II.
Pokud jste Rytířku z Voráčova nečetli, tak nemusíte zoufat, během čtení se totiž z vypravování Kateřiny dozvíte ve stručnosti, jaká dobrodružství už má za sebou.

Prokletí harému je obsahově velmi nabitá kniha, děj místy utíká až zběsile, takže si určitá dobrodružství nejde příliš užít. Jindy se zase situace objasní až příliš rychle, i to trochu kazí jinak zajímavou knihu.
Přesto se čte velmi dobře a příběh, určený především pro ženské publikum, je chytlavý i zajímavě zpracovaný, takže se během čtení i pobavíte.

Prostředí se během děje mění, takže se s Kateřinou ocitneme v harému s konkubínami, mužském i ženském klášteře, dokonce i na křesťanských či muslimských tržištích, kde se pořád něco děje.
Celé tohle pozadí je popsáno velmi přesvědčivě, takže si během čtení připadáte jako byste tam opravdu byli společně s jednotlivými postavami.

Kniha si pohrává s různými podobami víry a zároveň i fanatismem, který jde často ruku v ruce s vírou. Vždy existovali lidé, kteří pro své náboženské přesvědčení byli schopni mučit i zabíjet - kdo není s nimi, je proti nim.
Zpočátku se sice všichni tváří velmi mírumilovně a se všemi to přece myslí dobře, ale dříve či později ukážou svou prvou tvář a ta se nikomu už líbit nebude. A pokud k tomu chrání prastaré evangelium, tak to jsou nebezpeční dvojnásob. Ukáže se, že nevěsty Kristovy mohou být klidně i bývalé nevěstky, které jdou za uznáním své víry i přes mrtvoly.

Postavy se v příběhu často jen mihnou, proto ani není potřeba, aby byli více propracováni. Jen Kateřina jakožto hlavní postava prochází celým dějem od začátku až do konce, takže je jí přirozeně dáván největší prostor.
Kateřina je zvláštní osobnost, navenek vypadá jemně a třeba i nevinně, ale když dojde na věc, tak se dokáže ohánět i s mečem v ruce, nebo se přestrojit za muže. A s tou její početností to také není tak úplně pravda. Rozhodně se nevyspí s každým, ale pokud jí není na blízku její snoubenec Břeněk a její srdce zahoří touhou k řádovému rytíři Robertovi, tak zažije pouštní dobrodružství, za které by se nemusela stydět kterákoliv hrdinka z červených knihoven.

Kniha se mi hodně líbila a zaujala mě na tolik, že si určitě přečtu i Rytířku z Voráčova, a možná i další knihy od této nadané české autorky.

Prokletí harému je historický román, který si zahrává s otázkou víry. Zaujme především ženy, které budou jistě sympatizovat z Kateřinou a užijí si její dobrodružství.

Hodnocení: 8/10
.
Velmi děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.

Knihu Prokletí harému si můžete zakoupit na jejich stránkách:
Stejně tak i předchozí díl - Rytířka z Voráčova:
Název: Prokletí harému
Autor: Anna Březinová
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 224
Vydal: Moba, 2011 (1. vydání)
Doporučená cena: 239 Kč

Komentáře