Tajná kniha Šerosvitu

V polovině ledna četla knihu Tajná kniha Šerosvitu, kterou bych nazvala městskou fantasy, zvláštností na ní je to, že ji napsalo pět spisovatelek a skládá se z dvanácti povídek, které poodhalují děj dvou sourozenců - Kamila a Kamily. Ti byli od sebe odloučeni, aniž by se kdy poznali, ale nakonec se shledají.

Autorkami jsou Karolina Francová, Sanča Fülle, Lucie Lukačovičová, Julie Nováková, Vilma Kadlečková. Každá píše trochu jiným stylem, ale přesto je kniha v souladu a děj příjemně plyne. Jen místy musí čtenář nad dějem přemýšlet, aby si uvědomil, kde je. Je to hlavně těmi skoky mezi Šerosvitem a světem lidí, které mohou působit trochu zmatečně.
Kniha rozhodně není pro čtenáře, kteří od fantasy očekávají akční a dobrodružné scény, ale spíše pro ty, kteří hledají emoce a vnitřní význam. Autorky se hodně soustředily na vykreslení mezilidských vztahů, ale to neznamená, že by děj nějak pokulhával, naopak je obohacen o velkou porci různorodých emocí - přátelství, mateřské a sourozenecké lásky, ale také zrady a nenávisti.
Vše je obohaceno o nádherné ilustrace, které znázorňují události a místa v knize.
.
Kniha obsahuje tyto povídky:
- O duhové mozaice - Karolina Francová
- O vlku, který mhouřil oči - Sanča Fülle
- O perchtě a pádu - Vilma Kadlečková
- O lišce, která běží k táboru - Lucie Lukačovičová
- O nefritovém amuletu I - Julie Nováková
- O lišce a lovci - Vilma Kadlečková
- O chlapci, který kreslil komiks - Karolina Francová
- O liščí povaze - Sanča Fülle
- O černé dámě - Lucie Lukačovičová
- O ženě odjinud - Sanča Fülle
- O nefritovém amuletu II - Julie Nováková
- Duše v cypřišovém lese - Sanča Fülle
Autorky vytvořily tajemný svět Šerosvit, který koexistuje s tím naším, ale žijí v něm přízraky, kteří se živí lidskými emocemi. Šerosvit je závislý na lidském světě a nejen kvůli potravě přízraků, ale i proto, že se přízraky pohybují na vláknech upevněných (zakotvených) na lidských věcech, pokud by se vlákna přetrhla tak přízrakům hrozí odvanutí Odlivem až do nicotného Stříbroklamu. Aby lidé či přízraky nevstupovali do toho druhého světa, tak na to dohlíží Vymítač Lang, který svým mečem zničí každého, kdo by chtěl uškodit Šerosvitu.
Existují však míšenci (vznikli spojením člověka a přízraku), kteří dokáží procházet mezi těmito světy a narušují tím rovnováhu. Po takových pátrá právě Vymítač Lang a nemilosrdně je likviduje. Míšenci totiž mají ještě schopnost, stejně jako lidé, jen silnější, vyvolání přízraku, který jim pak musí sloužit.
A přesně takový míšenci jsou sourozenci Kamil a Kamila, kteří se nikdy nepoznali. Jejich matka přízrak-Liška byla vyvolána člověkem, utekla a měla v lidském světě dceru Kamilu, která však nevědomky vyhnala matku, tím, že spatřila její podobu v Šerosvitu (každý má dvě podoby - jednu v lidském světě a druhou v Šerosvitu). Liška se vrátila do Šerosvitu a stvořila tam syna Kamila.
.
Povídky jsou zajímavě propracované, každá předkládá svůj děj, ale zároveň pomalu vyprávějí příběh několika hlavních postav, jejichž osudy se propletou, ale také rozdělí. Až po přečtení celé knihy čtenáři zapadnou do skládačky děje i ty poslední střípky a on tak pochopí tajemství příběhu. Každá z nich má jiné úmysly a dokáží se i přetvařovat, aby získali to, co chtějí.
.
Přehled hlavnějších postav:
Kamila - míšenec; vyrůstala v lidském světě s otcem a macechou, protože ji matka Liška v dětství nedobrovolně opustila.
Kamil - míšenec; vyrostl v Šerosvitu s matkou Liškou, ale dlouho byli pronásledováni člověkem, který kdysi vyvolal Lišku.
Magistr (Vymítač) Lang - strážce Šerosvitu, který chrání a bez milosti likviduje všechno nebezpečí - lidi, přízraky a míšence.
Kitsune (Liška) - přízrak; byla vyvolána člověkem, ale utekla a v lidském světě měla dceru Kamilu, jenže ji musela nedobrovolně opustit a vrátila se do Šerosvitu, kde měla syna Kamila, s kterým prchala před pronásledovatelem.
Ryüchan - člověk; jednou omylem vyvolal přízrak-Lišku a od té doby jí pronásleduje - nechtěl jí ublížit, ale byl proklet.
Eric - člověk; jeho matka byla posedlá Šerosvitem, chtěla ho studovat, ale jednou zmizela (byla uvězněna mezi světy). Eric začne také toužit po Šerosvitu, ale z jiného důvodu než matka, on ho chce ovládnout a naivně se domnívá, že si podmaní i Magistra Langa. Dokonce zneužije Kamilu, ale ta ho prokoukne a uteče před ním.
Michael - člověk; jednou na něho ve sklepě zaútočí přízraky a on od té doby vídá Kamila (je to míšenec, ale Michael se nejdřív domnívá, že je duch), který mu pomocí obrázků vypráví matčin a svůj příběh. Michael nakonec svůj komix dokončí, proto se Kamil a Liška Kitsune konečně setkají s Kamilou.
.
Tajná kniha Šerosvitu jistě zaujme mladší čtenáře, kteří se v ní setkají s různorodými vztahy a povahami, ale i starší to může být zajímavý příběh, při kterém se nudit nebudou.
Kniha se mi četla velmi dobře a určitě si jí do budoucna chci koupit, abych jí měla doma a mohla se do ní kdykoliv začíst a užívat si tajemného světa. Mohu jen doufat, že to Vymítač nevezme jako narušení Šerosvitu.


Název originálu: Tajná kniha Šerosvitu
Autor: Karolina Francová, Sanča Fülle, Lucie Lukačovičová, Julie Nováková, Vilma Kadlečková
Obálka a ilustrace: Jan Dřevíkovský
Vazba: pevná
Počet stran: 256
Vydal: Albatros, 2011
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře