Recenze: Kostík Billy: Příběh z Tajné komory - Christopher Lincoln

Představte si, že všechny vaše tajemství a lži (nebo polopravdy) se ukládají do tajné komory u vás doma, kde o ně pečují "vaši" kostlivci ve skříni. Zní to děsivě? V téhle knize je to pravda.
.
Děj:
Billy bydlí v tajné komoře se svými rodiči Kostíkovými, kteří uskladňují tajemství a lži v sídle Hogo Fogo, kde žije rodina Biglumových. Kostíkovi nejsou lidé, ale kostlivci a mají za úkol třídit všechny lži "jejich" rodiny. Jenže jednou do sídla přijde osiřelá Millicent, neteř zdejšího pána Kazisvěta Bigluna a nic už nebude takové jako dřív.
Millicent náhodou potká svou babičku Maddy, které údajně šplouchá na maják, jenže ona je vidí duchy a přízraky, které nikdo jiný nechce vidět, tedy až na Millicent. Dívka náhodou otevře tajné dveře a pozná Billyho, s kterým se hned zkamarádí. Dlouho si připadal velmi osamělí, rpotože celé ty roky měl za kamaráda jen jednoho broučka, ale nyní společně s Millicent stojí před odhalením velkého tajemství rodiny Biglumových, které se však týká i Billyho.
.
Můj názor:
Kniha je určena především pro mladé čtenáře, které zábavným způsobem seznamuje se smrtí, ale raději až od devíti let, ty mladší by kniha mohla děsit. Sice nejde o žádný horor, ale přece jen se na scéně objevují kostlivci, duchové, strýček Smrťák a dokonce i vražda. Všechny tyhle bytosti jsou však vcelku příjemná sebranka, se kterou se nudit nebudete. Kniha je taková vtipná pohádka, která jistě potěší i starší čtenáře, protože se v ní objeví i taková detektivní zápletka pro děti.
.
Na to, že se jedná o autorovu prvotinu, tak musím uznat, že kniha je velmi čtivě a hlavně vtipně zpracovaná, doplněné o příjemné ilustrace. Rozhodně zaujme a pohladí po duši, u ní se nudit rozhodně nebudete a s napětím budete očekávat další Billyho dobrodružství.
Zároveň nám ukazuje i trochu té záhrobní politické byrokracie, kde je spousta korupce a lží. Kostíci mají průšvih, protože převzali zásilku od zesnulých rodičů slečny Millicent, a proto po nich půjde zákeřný komisař Čmuchal.
.
Příběh je psán pro děti, proto dospělý dokáže při čtení většinu zápletek předvídat, což ovšem vůbec nevadí, někdy je však překvapen i starší čtenář, hlavně v závěru knihy jsem se nestačila divit.
Je to klasický příběh o přátelství a důvěře, zradě a závisti, zkrátka o mnohém, co do správného dětského dobrodružství patří. Dobro zvítězí nad zlem a zlo je po zásluze potrestáno.
.
Takže bych první příběh Kostíka Billyho doporučila zvídavým dětem nad 9 let, kteří rádi čtou tajemná dobrodružství a jen tak se něčeho nezaleknou.
.
Hodnocení: 8/10
Název: Kostík Billy: Příběh z tajné komory (orig. Billy Bones: Tales from the Secrets Closet, 2008)
Autor: Christopher Lincoln
Série: Kostík Billy
Překlad: Eva Brožová
Vazba: pevná
Počet stran: 238
Vydal: Fragment, 2011
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře