Recenze: Kostík Billy: Výprava do záhrobí - Christopher Lincoln

Další dobrodružství Kostíka Billyho je tady a tentokrát ho čeká výprava do záhrobí, aby zachránil svou kamarádku Millicent před Boleslavem Šerákem a slečnou Chippendaleovou, kteří chtějí zničit kostlivce a ovládnout záhrobí.
.
Děj:
Billy a Millicent od minulého dílu bydlí v sídle Hogo Fogo s paní Maddy Biglumové, která začala podnikat v cukrářství. Chlapec sní, stejně jako v předcházejícím dílu, o tom, že z něho bude pirát, stejně jako jím byl jeho předek Jednooký Petr. Jenže se objeví problémy, když v záhrobí nastoupí slečna Chippendalová na místo zmizelého komisaře Čmuchala, která začne všem znepříjemňovat život, dokonce se spojí s Boleslavem Šerákem, který má odstranit Billyho s Millicent do Zapomnění a zbavit se Smrťáka, jenže útok se nepovede a Billy musí zachránit jak Millicent, tak i strýčka Smrťáka.
.
Můj názor:
Kniha volně navazuje na předchozí díl, ale pokud jste jí nečetli, tak to příliš nevadí, přestože by vám nemuselo úplně všechno dávat smysl. V prvním díle jsme se totiž s Kostíkem a hlavními postavami seznámili a nyní se podrobnostmi o nich autor příliš nezdržuje, za to je děj svižnější a dynamičtější, a tím, že je rozdělen do kratších kapitol, tak i rychleji plyne.
.
Tentokrát dostávají více místa i jiné postavy, než jen Billy, takže si přečtete i o tom, jak Millicent bojuje v Zapomnění se Šerákem a vlastně se zachrání sama.
Strýček Smrťák je vlastně chudák, před lety pomohl svým příbuzným, manželům Kostíkovým, se stvoření syna, ale nyní se mu toto porušení zákonů vrací a on neví, jak z toho vybruslit, protože Billy dostal do vínku i část jeho schopností.
"Zlého" komisaře Čmuchala nahradila slečna Chippendaleová a nemyslím jen jeho funkci, ale je i zloduchem této knihy. Korupce a zločin kolem ní jen bují, ale nakonec je potrestaná, stejně tak i zákeřný Šerák.
.
Opět se tu setkáme s typickými střety dobra a zla, které děti učí, co je správné a co špatné. Dobro musí zvítězit a zlo je potrestáno.
.
Kniha je vhodná pro děti od 9 let, ale i starší čtenář si četbu určitě užije. A pokud jste četli předchozí díl a líbil se vám, tak neváhejte a sáhnete i po Výpravě do záhrobí.
.
Hodnocení: 8/10
Název: Kostík Billy: Výprava do záhrobí (orig. Billy Bones 2: The Road to Nevermore, 2009)
Autor: Christopher Lincoln
Série: Kostík Billy
Překlad: Eva Brožová
Vazba: pevná
Počet stran: 166
Vydal: Fragment, 2011
Doporučená cena: 179 Kč

Komentáře