Holčička, která nemohla snít - Sarah Beth Durst

Vydejte se do snové říše, odhalte tajemství snů a užijte si napínavé dobrodružství, kde se střetne dobro se zlem…


     Sophie s rodiči mají knihkupectví Knihy z polapených snů, kde ke každé prodané knize přidávají lapač snů a až se opotřebuje, tak si ho lidé mohou přijít vyměnit. Jenže vedou ještě jeden obchod, a to tajemný obchůdek se sny, kam si lidé chodí kupovat sny… Sophie si ráda prohlíží sny jiných lidí, protože sama nikdy žádný sen neměla. Jen jednou jedinkrát neuposlechla rodiče a v šesti letech vypila lahvičku se snem. Měla sen, v kterém se skamarádila s Příšerou (podivná bytost připomínající velkou kočku s chapadly) a po probuzení se Příšera zhmotnil vedle ní. A tak od té doby má Sophie neobvyklého kamaráda, který jí střeží, protože tato dívka má vzácný dar přivádět sny k životu, což by mnoho lidí mohlo chtít zneužít…
     Jenže pak je obchůdek se sny vykraden a rodiče jsou nezvěstní. Sophie má jedinou stopu a to tajemného Zlosena, který předchozí den zahlédl Příšeru. A tak se musí Sophie s Příšerou vydat hledat její rodiče a odhalit plány Zlosena…

     Kniha mě upoutala svým názvem, tak jsem si ji před Vánocemi půjčila v knihovně a přečetla si ji. Je to příběh pro mladší čtenáře, takže plyne rychle a můžete se připravit na mnoho bláznivých dobrodružství s okřídleným poníkem, armádou barevných králíčků připomínající cukrovou vatu, nebo na setkání s oživlými nočními můrami, které se začnou zhmotňovat v našem světě.

     Rozhodně je to zajímavý námět, a čtenář se dozví, k čemu doopravdy slouží lapače snů. Sophie zná pravdu a s rodiči vyrábí lapače, které pak zdarma dávají lidem ke knihám. Lidé se naučily je po čase vracet a brát si jiné. To tajemství spočívá v tom, že sny (hlavně noční můry) se do lapačů zachytávají a z nich se pak dají vyzvednout a pomocí speciálního přístroje změnit v kapalinu. A tak se sny mohou vypít, takže se lidem zdají cizí sny. Proto je ve sklepě obchůdek se sny.
     Jenže toto obchodování se sny není tak úplně legální, nebo spíš by tomu lidé jen těžko uvěřili, proto musí být jak prodávající, tak zákazníci velmi opatrní. Je tu totiž organizace pro prevenci zneužívání snů, tzv. noční hlídači, a ti by mohli proti obchodu se sny zasáhnout. Navíc rodiče před nimi skrývají Sophii, která má vzácný dan oživovat sny a noční hlídači by ji mohli od nich odvést, což rozhodně nechtějí, proto musejí být obzvlášť opatrní.

     Sophie je pro ostatní děti divná holka, které se všichni straní. Ona však dokáže odhadnout, koho trápí noční můry, těm (často nenápadně a v ústraní) přinese lapače snů. Není divu, že se Sophie cítí osamělá, takže když se jí před lety povedlo vyvolat Příšeru ze snu, tak přesvědčila rodiče, aby si ho mohla nechat, takže už není tak sama.
     Přelétla místnost pohledem. Tři děti, okřídlený poník, příšera a hromada chundelatých králíčků. Pěkná „armáda“.
     Příšera jí četl myšlenky. „Jsme malí, ale nelítostní.“
(str. 277)
     Po zmizení rodičů a vyloupení ochodu se sny je Sophii jasné, že musí něco udělat. Ale jak by mohla jedna holka něco změnit? Naštěstí není sama, Příšera jí pomůže a zachrání jednoho kluka před oživlou noční můrou. Ve městě se začnou ztrácet děti, takže jsou všichni ochromeni hrůzou. Sophie tuší o co tu jde, i když neví, jak je to možné. Nikdy se nesetkala s nikým, jako je ona, takže si myslela, že je jediná, kdo může vyvolat a oživit sny. Evidentně se spletla a ve městě je někdo, kdo oživuje noční můry. Kdo je tajemný Zlosen a co má v plánu?

     A co přesně dělá organizace pro prevenci zneužívání snů? Jsou noční hlídači vážně ti zlí? Nebo se rodiče se Sophií mýlí, a nic jim od nich nehrozí? Jenže proti Zlosenu by se nějaké komando nočních hlídačů hodilo. Ovšem nikdo netuší, kde noční hlídači sídlí a jak je kontaktovat. A tak Sophii nezbývá než se ponořit do snů a hledat tam pomoc. Sny jsou totiž pro lidi velmi důležité, i když si to obvykle vůbec neuvědomují.

     Holčička, která nemohla snít je napínavé dobrodružství pro děti, kde nechybí humor i vážné chvíle. Kniha se čte velmi dobře a je napínavá. Já sice už nejsem zrovna cílová věková kategorie, ale moc jsem se u knihy pobavila a mohla se zasnít.

Název: Holčička, která nemohla snít (orig. The Girl Who Could Not Dream, 2015)
Autor: Sarah Beth Durst
Překlad: Alžběta Franková
Počet stran: 368
Vydal: Fragment, 2016 (1. vydání)

Komentáře