Predátor OMNIBUS - kniha první

Lovecká sezóna je tady a s ní sedm komiksových příběhů, v hlavní roli Predátor. Lovná zvěř je ten nejnebezpečnější tvor ve vesmíru - člověk... Kdo přežije?


Betonová džungle
     New York trápí extrémní horka, v ulicích zuří válka gangů a lidé jsou schopni zabít i pro plechovku studeného piva. Není divu, že detektiv Schaefer a jeho parťák detektiv Rashe mají plné ruce práce. A do toho někdo brutálně zavraždí členy gangu. Mohlo by se jednat o vyřizování účtů, jenže se do všeho začne plést armáda a Schaefer si vzpomene na vyprávění svého bratra Dutche... Tím se rozpoutá hotové peklo, které nemůže skončit jinak než zničeným městem, hromadou mrtvých a bojem na život a na smrt s Predátory...

Studená válka
     Vědecká laboratoř na Sibiři byla napadena a podle stop radiace dojde americké armádě, že se jedná o Predátory. A tak sestaví tým, ve kterém nesmí chybět ani Schaefer. Problém nastává, když se na místě střetne ruský a americký tým... A přesto zůstává nezodpovězena mnohem důležitější otázka: Co dělají Predátoři, milující vedro, na ledové Sibiři?

Temná řeka
     Schaefer je opět na scéně, armáda jej opět povolala do akce, protože z džungle přicházejí podivné svědectví o tom, že tam místní indiáni uctívají „lovící božstvo“, které nápadně připomíná Predátora. Je na čase se vrátit tam, kde to všechno začalo...

Zkouška dospělosti
     Mladý Afričan se vydal podle tradic na lov, aby složil zkoušku dospělosti. Jenže tentokrát to bude mnohem nebezpečnější lov, kde se teprve rozhodne, kdo je lovec a kdo kořist...

Lov v NgHase
     Je rok 1936 a Angličané jsou na lovu, ale z lovců se stanou kořistí. Jenže kromě Predátora se do všeho zaplete i lidská omezenost a nenávist, takže kdo proti komu stojí, toť vlastně otázka. Bílá rasa proti černochům? Nebo lidstvo proti Predátorům?

Krvavé písky času
     Voják je obviněný z brutálních vražd, ale trvá na tom, že je nevinný. Jeho advokát se mu snaží pomoc a během pátrání získá neochvějné důkazy toho, že Predátoři navštěvují Zemi nejspíš po celé historii lidstva a armáda všechno tutlá...

Krevní msta
     Japonec je svědkem vraždy, která musí být pomstěna... A tak nastane zúčtování mezi člověkem a predátorem... Co když už se něco takového stalo?
.......................

     Nejsem žádný komiksový nadšenec, má největší zkušenost s tímto žánrem spočívá v mém čtení Čtyřlístku, když jsem byla malá. Ale řekla jsem si, že dám komiksu šanci, navíc je tam hodně obrázků a málo textu, takže se to čte rychle.

     Predátoři jsou moji miláčci, ani nevím, čím si mě získali, ale prostě to tak je. Mají skvělé technologie, o kterých se lidem může jedině zdát, umí se zneviditelnit, jsou silní a sbírají trofeje - lidské lebky. Prostě boží týpci.  Jenže filmová zpracování jsou řekněme nijaká. Obstojný lov byl pouze v prvním filmu s Arným, který se stal klasikou. Jistě, je to mimozemská střílečka a o zásobníky s vystřílenou municí není nouze, navíc je hlavní hrdina Dutch pořádný bijec, který se nebojí Predátorovi postavit. „Betonová džungle“ na film volně navazuje, protože je tu Dutchův bratr, který je naprosto stejný, a tak hodlá nakopat zadky těm vesmírným hajzlům.

     První tři příběhy se Schaeferem jsou podle mě nejlepší, akce, bojové scény a střílení všude kolem. Je to přesně ta postava, kterou si zamilujete a budete mu fandit, aby zase vyhrál. No, ono je jasný, že vyhraje, přece tak skvělý hrdina namůže prohrát, to už je takové nepsané pravidlo béčkových scifáren.
     Navíc velcí bojovníci musí mít vedle sebe hezkou slečinku, která ovšem není křehká květinka, ale naopak, umí se ohánět zbraněmi a bez problémů se bijci vyrovná.


     Ale třeba „Zkouška dospělosti“ je zajímavá tím, že v ní není jediné slovo. Ano, je to komiks jen z obrázků, bez textu. A přesto všemu rozumíte.

     Další příběhy jsou taky dobrý, ale na první tři už nemají. Ale zase se můžete dozvědět něco víc o návštěvách Predátorů naší planety, jak probíhá lov a další zajímavé informace. Jedno je jistě, lidstvo ze soubojů s Lovci nevychází zrovna nejlépe.

     Kniha se mi líbila, vlastně jsem už četla i druhý díl, ale o něm až někdy příště. Příběhy jsou různě dlouhé, odehrávají se v různých časech i kulturách. A často se nakonec největším nepřítelem člověka stává sám člověk, který se nedokáže poučit, ani kdybyste ho dějinami mlátili po hlavě.

     Jednotlivé příběhy mají různé autory i kreslíře (doufám, že se jim tak říká), takže jsou různorodé i v kresbě. Někomu to nemusí úplně vyhovovat, ale jde o soubor komiksů, tak se na to dá zvyknout. Něco se bude líbit a něco zase ne, ale já byla nadšená. Prádátor - kniha první kniha je příjemná oddychovka, u které se pobavíte a užijete si prima dobrodružství.

     Jen pro zajímavost, příběh Betonová džungle mi vůbec nebyl neznámí, jelikož jsem ho už četla v knižní podobě. Bylo tam pár úprav, ale to hlavní zůstalo stejné - Schaefer je prostě boží. :-)

Název: Predátor OMNIBUS - kniha první (orig. PREDATOR OMNIBUS, Volume 1, 1989)
Počet stran: 432
Vydal: BB/art ve spolupráci s CREW, 2009 (1. vydání)

Komentáře