Tyrkysové oko - Lenka Chalupová

„Každá rodina má své tajemství. Někdy je ale lepší nechat ho spát. Neprobouzet staré křivdy.
Ne vždy to ovšem jde. Jsou okolnosti, které minulost dřímat nenechají, probudí ji - a nemilosrdně roztočí kola lidských osudů.“

(str. 4)

     Eliška a Justýna jsou sice sestřenice, ale od dětství je pojí blízké (téměř až sesterské) pouto a společný náramek s tyrkysovým okem, který je má chránit a dodávat sílu. Dlouhá léta se jejich životy ubíraly správným směrem, ale v určitý okamžik se vše pokazilo... Čtyřicetiletá Eliška si začala s klukem své dcery a ta na truc svedla manžela Justýny. Obě manželství jsou v troskách, Eliška čeká nemanželské dítě a Justýna ztrácí stabilitu rodiny. Naštěstí je tu dávné dědictví Přerovské babičky v podobě staré sošky z tyrkysu, která se má prodat v nejtěžší chvíli, aby oběma ženám pomohla.
     Kdyby Eliška s Justýnou věděli, co prodejem sošky rozpoutají, nejspíš by volily jinak. Ovšem cesty osudu nezná nikdo dopředu, a tak společně se vzácnou soškou se probouzí i dávná rodinná tajemství, která měla navždy zůstat minulostí. Nad oběma rodinami se vznáší nejistota, protože ve stínech čeká někdo, kdo se chce pomstít...   

     Další kniha skvělé spisovatelky Lenky Chalupové, která si čtenáře určitě získá. Zařadit ji do určitého žánru je velmi obtížné, protože se na stránkách příběhu mísí rodinná historie, lidské vztahy a emoce, napětí i detektivní zápletka.

     Začátek je trochu těžší, ale spíše musíte dávat pozor na postavy, kterých je tu dost, a jejich konání. Rodinné vztahy se různě proplétají, a tak chvilku trvá, než se čtenář zorientuje. Ale zároveň jej příběh do sebe vtahuje a nutí ho číst dál, aby pomalu rozplétal tajemství i minulost.

     Hlavními postavami jsou sestřenice Eliška a Justýna, které si jsou velmi blízké, ale přesto povahově odlišné. Jedna je průbojná, sebevědomá a chce si užít života, druhá naopak bez sebevědomí, podřízená a potřebuje oporu rodiny, bez které se hroutí.
     Dále si místo v příběhu získala Róza, Eliščina dcera, která zradu své matky vyřeší tím, že svede manžela Justýny. Je to mladá holka, která si myslí, že jí svět leží u nohou a velmi těžce nese to, že její matka spala s Oskarem a dokonce s ním otěhotněla. Jenže vztah s ženatým mužem má také své mouchy, například děti. Bylo zajímavé pozorovat, jak si Róza najednou začíná uvědomovat, že je rozdíl mezi milenkou a ženou, která se má starat o domácnost.
     Nevěděla, jak se má na toho člověka tvářit. Byla ale dostatečně slušná na to, aby mu nedala najevo, jak je jí proti vůli, že zrovna on sedí v jejich kuchyni a srká z jejich hrníčků jejich čaj. Kdyby měla dělat to, co doopravdy cítí, musela by toho chlapa srazit přinejmenším ze schodů a přinejhorším ho vyhodit z okna.
(str. 193)
     Ze mě by detektiv nebyl, já neodhalila, kdo je „vrah“. Ale napětí to bylo pěkné, protože ani policii dlouho nedochází, kdo by mohl chtít ublížit Elišce nebo Justýně. Vpovzdálí se pohybuje neznámá osoba, jejíž motiv se skrývá v křivdě a rodinné minulosti, která byla dlouho zticha, ale nastal čas na pomstu.
     Tahle detektivní zápletka dodává knize na atraktivitě a čtenář si příběh jistě užije. Napětí graduje s přečtenými stránkami, protože osoba toužící po pomstě je schopna všeho. O koho jde, se dozvíte až v závěru. Sice se v ději objevuje několik „podezřelých“, ale u většiny zjistíte, že jsou neškodní.

     Úryvek na zadní straně je maličko zavádějící, protože by z něho někdo mohl usuzovat, že jde o červenou knihovnu, ale pravda je jiná. Kniha je psaná ženou a je patrné, že ženský pohled je v knize nejdůležitější. Vidíme příběh z pohledu Elišky, Justýny, Rózy a ještě několika dalších postav. Vždyť se v knize probírají ženská témata jako nevěra, nemanželské dítě, milenka, rozvod, péče o děti... Netvrdím, že si Tyrkysové oko nemůže přečíst muž, ale myslím si, že jej více ocení čtenářky.

     Tyrkysové oko je napínavé počtení s detektivní zápletkou a propleteným klubkem rodinných vztahů. Postav je tu sice dost, ale všechny jsou velmi dobře psychologicky propracované, takže mají v příběhu své místo. Některé si oblíbíte, jiné budete zřejmě nesnášet už od začátku. Kniha má jen přes dvě stran, takže ji přečtete rychle a zároveň si budete přát, aby byla o trochu delší.

Moc děkuji nakladatelství Čas za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu můžete pořídit na jejich stránkách:

Název: Tyrkysové oko
Autor: Lenka Chalupová
Počet stran: 240
Vydal: ČAS, 2016

Komentáře